Crkva sv. Ignacija Dubrovnik

# Crkva sv. Ignacija Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva sv. Ignacija DubrovnikCrkva svetog Ignacija je isusovačka crkva u Dubrovniku. Crkva se ističe među brojnim prekrasnim sakralnim objektima Dubrovačke republike.

Građena je kao barokna jednobrodna crkva s reprezentativnim pročeljem, po uzoru na crkvu svetog Ignacija u Rimu. Projekt je izradio arhitekt Andrea Pozzo, a gradnja crkve je dovršena 1725. godine.

Iluzionističke barokne freske u unutrašnjosti, s prizorima iz života svetog Ignacija Lojolskog, izveo je slikar Gaetano Garcia. Godine 1885. u crkvi je postavljena umjetna spilja, posvećena Gospi Lurdskoj, jedna od najstarijih u Europi.

Crkva je smještena ispred trga Poljana Ruđera Boškovića. Na trg se pristupa monumentalnim stubištem iz 1738. godine, djelu Pietra Passalacque, građenom po uzoru na stubište Piazza di Spagna u Rimu. Na crkvu se nadovezuje Isusovački kolegij (Collegium Ragusinum), glasovito isusovačko učilište, a danas Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića.

Ovo je učilište, osim po podučavanju, poznato i po znamenitoj knjižnici. Nakon što je isusovački red bio ukinut 1773. godine, knjižni fond znatno je smanjen, da bi na sreću veliki broj knjiga kasnije iapk bio vraćen i objedinjen u jedinstvenu zbirku. Danas knjižnica obuhvaća više desetaka tisuća svezaka, među kojima je i nekolicina inkunabula.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Crkva sv. Ignacija Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala