Crkva svetog Vlaha Dubrovnik

# Crkva svetog Vlaha Dubrovnik

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva svetog Vlaha DubrovnikOva crkva izgrađena je u baroknom stilu, na mjestu nekadašnje romaničke crkve. Crkva svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, sagrađena je na mjestu starije romaničke crkve, koja je preživjela veliki potres 1667. godine, ali je izgorjela u požaru 1706. godine.

Crkva je oštećena u potresu godine 1979. godine, pa i u Domovinskom ratu (1991. - 1992.) kada je oštećena brojnim projektilima, najjače na krovu i sjevernom pročelju.

Veliko vijeće 26. veljače 1348. godine donosi odluku o gradnji crkve svetog Vlaha na Platea Communis, na mjestu gdje je i današnja (barokna), ispred Vijećnice. Iz odluke o izgradnji nove crkve svetog Vlaha na navedenome mjestu još se može iščitati želja Dubrovčana za stjecanjem neovisnosti o mletačke vlasti. Godine 1558. u crkvu su postavljene i orgulje – orguljara Colombija.

Nova barokna crkva izgrađena je u periodu od 1706. godine do 1715. godine, po nacrtima mletačkog graditelja Marina Gropellija. Crkva ima bogato ukrašeno pročelje s portalom, a ispred njega su široke stube. Središnji prostor crkve nadvišen je kupolom. Na glavnom mramornom oltaru nalazi se kip svetog Vlaha od pozlaćenog srebra, koji je rad dubrovačkih majstora iz 15. stoljeća.

U rukama sveti Vlaho drži maketu grada prije potresa 1667. godine. Kip je preživio i potres i požar u crkvi. Svake se godine 3. veljače u Dubrovniku slavi Festa Svetog Vlaha.

Crkva svetog Vlaha Dubrovnik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala