Brdo Srđ iznad Dubrovnika – Autom pješice ili žićarom, uživajte u panorami

# Brdo Srđ iznad Dubrovnika – Autom pješice ili žićarom, uživajte u panorami

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dubrovnik
06.09.2017. 10:41 dodajeIvan

Ako pričamo o prirodnim ljepotama Dubrovnika, u tom slučaju svakako se treba spomenuti i brdo Srđ. Nalazi se sa sjeverne strane, a najviša kota mjeri 415 metara nadmorske visine.
Brdo je dobilo ime po najranijem zaštitniku Dubrovnika, sv. Srđu. Sveti Srđ je bio zaštitnik grada još prije sv. Vlahe kojeg danas Dubrovčani slave.

Brdo Srđ se nalazi iznad grada Dubrovnika, a padine se spuštaju sve do samog mora i grada Dubrovnika.

Od davnina je ovaj prirodni brdski teren štitio grad Dubrovnik od bure, ali i najezdi raznih osvajača koji su kroz povijest u više navrata pokušavali osvojiti tadašnju Dubrovačku republiku. Na brdu je, nakon što je Napoleonova vojska na prevaru osvojila grad Dubrovnik, započela gradnja utvrde Imperijal. Gradnju je dovršila Austro-Ugarska, s ciljem da utvrda bude strateški objekt za obranu grada s njegove sjeverne strane.

Kako do Srđa?Tijekom Domovinskog rata utvrda Imperial je odigrala najznačajniju ulogu od svoje izgradnje. U samoj utvrdi i oko nje su bili obrambeni položaji Hrvatske vojske na kojima su hrabri branitelji uspješno odolijevali najžešćim napadima srbo-četničke vojske i JNA.

Dana 1. listopada 1991. godine neprijateljsko zrakoplovstvo JNA je raketiralo odašiljač HRT-a koji se nalazio na zapadnoj strani utvrde. Dana 6. prosinca 1991. godine, za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik, neprijateljska vojska je, uz podršku JRM, uspjela doći na samu utvrdu Imperial, ali su branitelji Srđa, potpomognuti topničkom paljbom, uz nadljudske napore uspjeli obraniti utvrdu, time i sami grad Dubrovnik od okupacije. Tijekom tog napada uništen je jedan od spomenika na brdu, kameni križ koji je 1997. godine zamijenjen novim.

Muzej Domovinskog rata


Danas je na Srđu u utvrdi Imperial smješten Muzej Domovinskog rata. Muzej je posvećen obrani Dubrovnika tijekom Domovinskog rata. U muzeju su izloženi dokumenti, umjetničke i dokumentarne fotografije, tiskana građa, naoružanje, minsko eksplozivna sredstva, ratne karte i zapovjedi. Možete razgledati i dijelove vojne opreme, predmete iz svakodnevnog života Dubrovčana i branitelja u agresorskom okruženju. Muzej raspolaže autentičnim snimkama i video materijalima, ratnim zastavama postrojbi, originalnim stijegom sa Srđa iz 1991., te planovima  minskih polja, ratnim dnevnicima i drugim predmetima iz tog perioda.

Srđ svakako morate posjetiti, naravno i tvrđavu Imperijal. Osim bogatih izložaka u muzeju, na Srđu će vas očarati i panoramski pogled na Dubrovnik. Kažu mnogi da pogled na zalazak sunca očarava, i da je najljepši na svijetu. Tko može neka dođe u smiraj dana. Penjanje na Srđ je posebno iskustvo i mnogi su tome posvjedočili.

Kako do Srđa - Penjanje na Srđ


Na Srđ se možete popeti pješice, malenim kozjim stazama, automobilom kroz krivudave ceste ili žičarom. Ako se umorite, tu je ugostiteljski objekt s hranom i pićem koji će vas u kombinaciji sa spektakularnom pogledom, vratiti u život. Fotografije koje uradite na Srđu, u prirodnom okruženju, sa Dubrovnikom i morem u poleđini, ostat će vam u lijepom sjećanju čitav život.

Dubrovnik - Srđ pješke - staza za planinarenje 


Ako ste ljubitelj pješačenja i planinarenja a nalazite se u Dubrovniku, staza od Orlandovog Stupa do vrha Srđa je idealna za vas. Ovom stazom prolazite velik broj znamenitosti u Dubrovniku i dolazite do prekrasnog vidikovca s kojeg se vidi cijeli grad. Razlika u nadmorskoj visini je 400 metara. Dataljan plan staze možete pronaći na linku planinarenje.hr/kt/gorja/hrvatsko/dubrovacko-podrucje/sr/stradun-pile-sr

Brdo Srđ iznad Dubrovnika – Autom pješice ili žićarom, uživajte u panorami
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala