Cavtat i okolica, što vidjeti i posjetiti

# Cavtat i okolica, što vidjeti i posjetiti

Južna dalmacija

Cavtat

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Cavtat je gradić s oko 2 000 stalnih stanovnika na samom jugu Hrvatske, 30 ak kilometara od granice sa Crnom Gorom na jugu i tek par kilometara od granice za BIH prema Istoku. Cavtat bio je značajna rimska kolonija na ovim prostorima o čemu svjedoče brojne palače, rezidencije i spomenici iz rimskog doba. Smješten je na poluotoku Rat, 20 ak kilometara sjevernije se nalazi grad Dubrovnik. Samo 5 kilometara od Cavtata se nalazi zračna luka Čilipi pa je za većinu najbolji način za dolazak u Cavtat zračnim putem s obzirom na njegov položaj na samom jugu Hrvatske.

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Cavtatu ili okolnim mjestima i gradovima regiji Južna Dalmacija i prijedloge što raditi u Cavtatu.

Cavtat što vidjeti i posjetiti

Plaže Cavtat i bliža okolicaPlaža Bubbly je mala pješčana uvala s kristalno čistim morem, nalazi se na izlazi iz Cavtata prema sjeveru nedaleko od hotela Remisens Hotel Epidaurus. Omiljeno odredište za nautičare koji tu često usidre svoje brodice.

Plaža CavtatFKK Plaža Hotela Croatia Cavtat - Hotela Croatia u Cavtatu ima svoj uređen dio za naturiste koji ima i službenu FKK oznaku. Betonske terase za sunčanje su velike i ugrađene na liticama s kojih se pruža prekrasan pogled na more i obližnje otoke.  Na dnu su stepenice od nehrđajućeg čelika koja vode do mora, a dio za kupaće je plutačama odvojen od djela gdje mogu prolaziti plovila. 

Fkk CavtatPlaža Ključice Cavtat - Na malenom poluotoku u Cavtatu nalazi se stjenovita plaža Ključice. Na prvi pogled čini se jako nepristupačna, ali je dobro posjećena i omiljeno mjesto mnogima. Zbog stjenovite obale na kupanje ovdje često dođu nautičari, ali ima i onih spretnijih koji znaju pronaći svoj kutak među stijenama. Jedan dio plaže je betoniran, pa će betonski platoi dobro poslužiti za sunčanje i lakši ulazak u more. Plaža je u samom naselju, što znači da u blizini imate restorane i kafiće. 

 Plaža Pasjača, ili Stare Stijene Pasjača je mjesto naizgled niti malo pristupačno ali vjerojatno najljepša plaža u okolici, 5-6 kilometara južno od Cavtata. Tko god voli prirodno okruženje, malo privatnosti i manje gužve, neka dođe na našu plažu i uživa u svom odmoru. Plaža je jako izolirana, no ipak do nje vodi maleni pješački put. Zanimljivo je što jednim dijelom put ulazi u stijene, kroz tunel, da bi opet završio na strmim liticama koje okružuju plažu.

 Plaža Kupari je plaža smještena u nekadašnjem vojnom odmaralištu u istoimenom naselju. Nalazi se između Dubrovnika i Cavtata. Plaža Kupari je većim dijelom šljunčana, dok manji dio zauzima betonsko pristanište za manje brodove. Jednim dijelom plaža je stjenovita, koji često koriste nudisti. 

 Plaža Plat - U mjestu Plat pokraj Cavtat nalazi se plaža Leptirica. Lijepo je uređena, ograđena kamenim zidom i obogaćena ponudom iz obližnjeg restorana. Plaža je prostrana, sačinjena od šljunka i pogodna za sve kupače. Blagi pristup u more prikladan je i za vještije kupače ali i za djecu te osobe koje slabije plivaju. Pozadinu plaže ukrašavaju stare zidane kuće, te visoke zelene ograde oko njih. 

 Cavtat i okolica što vidjeti i znamenitostiNacionalni park Mljet proglašen je 11. studenog 1960. godine, i svojom površinom obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, i okolni dio mora. Otok Mljet često nazivaju i zeleni otok, što zapravo govori o njegovom bogatom i raznolikom biljnom svijetu. Vegetacija nacionalnog parka Mljet bujna je i raznolika, a sačinjavaju je većinom šume alepskog bora, te razno nisko raslinje i biljke koje pokrivaju površinu otoka. 

 

Dubrovačke zidine - Ako pišemo o dubrovačkim znamenitostima onda svakako treba spomenuti  Gradske zidine s brojnim tvrđavama. Svaka panoramska fotografija uhvatit će ovaj zanimljiv detalj – Gradske zidine, sa brojnim kulama i tvrđavama koje su građene da bi zaštitile Dubrovačku Republiku od neprijatelja. Dubrovačke gradske zidine najveća su atrakcija za posjetitelje. Riječ je o jednom od najbolje očuvanim fortifikacijskim sustavom u Europi, dužine 1940 metara, koji uključuje pet tvrđava, te šesnaest kula i bastiona. Drugi najatraktivniji muzej pod otvorenim nebom na svijetu otvoren je za obilaske posjetiteljima tijekom cijele godine. 

Dubrovačke zidine što raditi i vidjeti u Dubrovniku

Brdo Srđ Dubrovnik - Ako pričamo o prirodnim ljepotama Dubrovnika, u tom slučaju svakako se treba spomenuti i brdo Srđ. Nalazi se sa sjeverne strane, a najviša kota mjeri 415 metara nadmorske visine, sa njega se kao na dlanu vidi cijeli Dubrovnik, mjesto je sa kojeg se mogu napraviti najljepše slike sa odmora u Dubrvniku. Brdo je dobilo ime po najranijem zaštitniku Dubrovnika, sv. Srđu. Sveti Srđ je bio zaštitnik grada još prije sv. Vlahe kojeg danas Dubrovčani slave.

 Stradun - Šetnja kroz Dubrovnik nešto je posebno, naravno mislimo na Stari Grad i šetnju Stradunom. Stradun ili Placa ulica u Dubrovniku je glavna ulica u staroj gradskoj jezgri. Najpoznatija je to dubrovačka ulica općenito, jako prometna i uvijek lijepo popunjena. Naziv "Stradun" potječe od Mlečana i podrugljiv je naziv za veliku ulicu, a ime "Placa" potječe od latinske riječi "platea", što znači "ulica".

Stradun DubrovnikCrkve u DubrovnikuKatedrala Uznesenja Marijina Dubrovnik - Katedrala Uznesenja Marijina (Dubrovačka katedrala) posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo (Velika Gospa). Sjedište je Dubrovačke biskupije. Katedrala je sagrađena na mjestu bizantske i romaničke katedrale, koja je uništena u velikom potresu 1667. godine. Sadašnja barokna katedrala građena je u periodu od 1671. do 1713. godine. Prema jednoj legendi, romanička je katedrala iz 12. stoljeća građena novcem engleskog kralja Rikarda I. Lavljeg Srca, koji je nedaleko od Lokruma preživio brodolom. Dogodilo se to za njegovog povratka iz Trećeg križarskog rata 1192. godine. 

 Crkva svetog Vlaha Dubrovnik - Ova crkva izgrađena je u baroknom stilu, na mjestu nekadašnje romaničke crkve. Crkva svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, sagrađena je na mjestu starije romaničke crkve, koja je preživjela veliki potres 1667. godine, ali je izgorjela u požaru 1706. godine. Crkva je oštećena u potresu godine 1979. godine, pa i u Domovinskom ratu (1991. - 1992.) kada je oštećena brojnim projektilima, najjače na krovu i sjevernom pročelju.

 Crkva svetog Ignacija je isusovačka crkva u Dubrovniku. Crkva se ističe među brojnim prekrasnim sakralnim objektima Dubrovačke republike. Građena je kao barokna jednobrodna crkva s reprezentativnim pročeljem, po uzoru na crkvu svetog Ignacija u Rimu. Projekt je izradio arhitekt Andrea Pozzo, a gradnja crkve je dovršena 1725. godine. Iluzionističke barokne freske u unutrašnjosti, s prizorima iz života svetog Ignacija Lojolskog, izveo je slikar Gaetano Garcia. Godine 1885. u crkvi je postavljena umjetna spilja, posvećena Gospi Lurdskoj, jedna od najstarijih u Europi.

 Plaže u Dubrovniku i najljepše plaže u okolici CavtataPlaža Banje je najpopularnija plaža u Dubrovniku. Smještena je u neposrednoj blizini Starog grada u smjeru istoka, između dva luksuzna dubrovačka hotela. Plaža je šljunčana i dobro je opremljena. Baš kako i priliči glavnoj plaži u svjetski popularnom gradu, plaža Banje je opremljena svim mogućim sadržajima koji gostima mogu zatrebati. Šarenilo suncobrana na našim fotografijama dokaz su koliko je plaža popularna. 

 Plaža Sveti Jakov Dubrovnik - Ako idete obalom prema Dubrovniku, iz smjera juga prema sjeveru, pred sami ulazak u grad srest ćete plažu Sveti Jakov. Skrivena je ispod litica, u stijenama obraslim borovinom, ali se do nje lako može doći malenim stepenicama sa jedne strane. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, odakle se pruža impresivan pogled na Dubrovnik i mnoge brodove koji dolaze i odlaze. Popularna je ovo plaža pa vas ne treba iznenaditi šarenilo suncobrana i veliki broj ležaljki po plaži. Uz plažu se nalazi lijepo uređeni, kamenom ograđeni restoran sa terasom i pravim pogledom na more. Plaža je romantična, jako pogodna za parove.  Atraktivna dubrovačka plaža Bellevue smještena je u lijepom zaljevu podno istoimenog hotela. Na plažu je moguće stići ili liftom iz hotela ili zaobilaznicom, pješice. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, ograđena visokim stijenama sa strana koje su toliko visoke da u popodnevnim satima rade hlad na plaži. 

 Prapratno Ston - Prekrasna pješčana uvala Prapratno nalazi se 3 kilometra zapadno od Stona.  Prapratno je jedna od najljepših uvala na poluotoku Pelješcu sa pješčanom plažom koja je okružena borovom šumom i tirkiznim morem. 

 Plaža Štikovica Zaton Dubrovački jedna je od popularnijih, lijepo je uređena i dobro opremljena. Sačinjena je od krupnijih oblutaka, jako čista sa mirnim morem ispred. Na plaži nema hlada, ali to nije problem jer možete iznajmiti suncobrane. Plažom dominiraju ležaljke brojnih gostiju, te razne boje suncobrana. More je na početku plitko pa je pogodno za dječju igru. Odmah na plaži imate dobro opremljen restoran, što znači da je ponuda jela i pića na visokom nivou. Ako dođete na našu plažu uvjereni smo da nećete biti razočarani. Ponuda na plaži je vrhunska, kao i usluga.

Plaža Vučine Pelješac - Uz mjesto Žuljana, na poluotoku Pelješac smjestila se velika plaža ispod borove šume – Plaža Vučine. Plaža je izolirana, sačinjena od šljunka i skrivena u prirodnom hladu visokih borovih stabala. Odlična je za sve koji vole provesti odmor u miru, izvan velikih gužvi i buke. More je mirno, ugodno toplo i pristupačno čitavom dužinom plaže. 

 Otočić Proizd je maleni otočić površine manje od jednog četvornog kilometra koji se nalazi na sjeverozapadu Korčule, udaljen 4 milje od Korčule. Na otoku se nalazi samo jedan restoran s južne strane i nekoliko prekrasnih uvala s kristalno čistim morem. Jedna od uvala, Donji Bili Bok je namijenjena naturistima i ima oznaku FKK.

 


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Cavtat i okolica, što vidjeti i posjetiti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala