Split što vidjeti

# Split što vidjeti

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
05.06.2017. 14:46 dodajeIvan

Za Split su mnogi čuli, a kako i ne bi kada je riječ o najvećem gradu u Dalmaciji. Da, Split je najveći grad Dalmacije po svojim gabaritima ali i događanjima te na kraju turističkim opcijama.
Drugi je po veličini grad u Hrvatskoj, a s obzirom da se nalazi na obali, svakako je zanimljiva turistička destinacija.

Iskoristit ćemo priliku i predstaviti Split na takav način – kao turistički grad.

Split je druga po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu, barem što se tiče prijevoza putnika. Gradsko središte okružuje starovjekovnu Dioklecijanovu palaču iz 4. stoljeća, koja je pod zaštitom UNESCO-a još od 1979. godine, što je jedinstven primjer u svijetu.

Plaže Split
Hrvatski turizam jedna je od najvažnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske. Zbog povoljnog zemljopisnog položaja, smještaja na obali i bogate povijesne baštine, sasvim je prirodno turizam stigao u Split. Povijest turizma u Hrvatskoj dobiva na važnosti sredinom 19. stoljeća, točnije oko 1850. godine, kada i sami grad Split bilježi svoje početke u turizmu. Turizam se uspješno razvija sve do današnjih dana, a Split je postao jedan od značajnijih turističkih gradova.

Turizam u Splitu


Split je od samih početaka hrvatskog turizma imao velikog značaja, no tek u današnje vrijeme smatramo da on nije tek tranzitni grad. Iako je važna luka za promet putnicima, mnogi gosti dolaze ciljano u Split, i tu se zadržavaju nekoliko dana. Split je postao popularno odredište i sve veći broj gostiju dolazi iz svih krajeva svijeta.

Osim razgledavanja starina po Splitu, ovaj grad nudi mnoštvo drugog sadržaja. Razne kulturne manifestacije, poslovne konvencije i zabavna druženja svrstavaju Split među najposjećenije gradove u svijetu.

Prema nekim podacima, kroz par godina unazad, Split je imao najveći godišnji postotak rasta broja dolazaka i broja noćenja. To znači da Split bilježi veliki rast u tom pogledu, a tendencija rasta i dalje ide uzlaznom putanjom. Mnogi koncerti na otvorenom, festivali i slični zabavni sadržaji stvorili su od ovog grada omiljeno mjesto za mlade.

Prema statistikama, najveći broj turista u Splitu dolazi iz Njemačke, nakon čega slijede turisti iz Francuske, Italije, Velike Britanije, Španjolske i na kraju iz Sjedinjenih Američkih Država. Iz ovih statistika možemo zaključiti da gosti u Split dolaze ciljano, s namjerom a ne tek tako – usput.

Splitski turistički rast kontinuirano raste posljednjih godina, s tim da smo tek 2009. godine zabilježili lagani pad, kada je svijet pogodila Recesija. Split je u 2012. godini zabilježio rekordne rezultate što se tiče turizma. Spomenut ćemo samo neke brojke; ostvareno je 280.207 turističkih dolazaka, što je 9% više nego u 2011. godini, a 749.168 noćenja je porast od 12 %. Ovaj pomak u turističkim podacima otkriva i ukidanja višegodišnjeg poimanja splitskog turizma kao tranzicijskog odredišta. Ukratko – Split nije grad kroz koji prolazite – grad je to koji nudi mnoštvo sadržaja i poziva sve vas da ga posjetite.

Privatni smještaj u Splitu


Kada već govorimo o velikom napretku turizma u Splitu, svakako trebamo spomenuti veliki porast broja kreveta u privatnim smještajima. Naime, 2012. godine zabilježen je porast broja kreveta u privatnim smještajima za čak 50% u odnosu na 2011.g.

Velika ponuda apartmana u Splitu povećava se iz godine u godinu. Svaka sezona donosi još veći broj smještajnih kapaciteta, kako u hotelskom smještaju tako i u privatnom.

Broj iznajmljivača znatno se povećao u proteklih 5 godina, i još uvijek taj broj znatno raste. Posljednjih godina primijećen je novi trend u Splitu - mlade obitelji nakon završetka škole, zajedno s djecom sele se kod roditelja i iznajmljuju svoje stanove tijekom ljetne sezone. Na taj način obitelji popunjavaju kućni budžet, te otvaraju mogućnosti turističkom rastu svoga grada.

Osim toga, u Splitu se može primijetiti znatan porast iznajmljivača u elitnim gradskim kvartovima kao što su Meje, Bačvice, Zenta i Žnjan, kao i u manje atraktivnim kvartovima Visoka, Split 3, Škrape i Blate gdje u ljetnim mjesecima stanove u kojim zimi stanuju studenti popunjavaju turisti po pristupačnim cijenama.

Po svemu do sada napisanom možemo zaključiti da je Split jedinstven u svijetu. Ovaj grad je udvostručio broj noćenja u 4 godine bez izgradnje novih hotelskih objekata. Broj Hostela je u stalnom porastu, a zamjetno je i povećanje broja turista sa popularnim Backpekovima na leđima.

Splitski aerodrom i Luka Split


Aerodrom Resnik u svakom pogledu pomaže razvoju turizma u ovom gradu. Posljednjih godina i sami aerodrom bilježi znatan porast broj putnika, kao i broj novih kompanija koje žele ugovoriti letove prema Splitu.

U prometnom smislu, grad Split je značajno čvorište na Mediteranu. Grad je to u kojem se sijeku brodski, cestovni, željeznički i zračni prijevoz. Gradska luka bilježi stalni rast broja putnika i sa prometom od preko četiri milijuna putnika treća je luka na Mediteranu.

Splitska luka već dugi niz godina uspješno održava redovne trajektne veze s Italijom. Jedna od značajnijih trajektnih veza je Split - Ancona i Ancona - Split. Luka Split je također od velikog značaja i za grad Split, ali i za gospodarski razvoj Lijepe naše. Od osobitog je međunarodnog i gospodarskog interesa za Hrvatsku, što je dobro jer ova luka iz godine u godinu bilježi porast broja putnika, vozila i brodova kojima je glavno pristanište u Dalmaciji.

Ponuda koju moramo izdvojiti


S procvatom turizma u Splitu, osjeti se i porast broja restorana, suvenirnica i turističkih agencija. Pored toga, Split je svake godine bogatiji za nove događaje i razna zabavna događanja u dvoranama i na otvorenom.

Mladi vole doći u ovaj grad, posebno zbog zanimljive ponude koju nudi. Spomenut ćemo neke od glavnih događanja u Splitu.

Od 2014. godine Split je domaćin Ultra Europe festivala. Jedan je to od najpoznatijih svjetskih festivala za mlade. Elektronska glazba, provod do ranih jutarnjih sati i mnogo zabave odlična su kombinacija koja privlači mnoge goste u naš grad. Za vrijeme održavanja ovog festivala Split je doslovno krcat. Smještajni kapaciteti popunjeni su i do zadnjeg mjesta, pa mladi često traže alternativne smještaje. Kroz taj period nije ništa neobično vidjeti mnoge goste koji traže noćenje u privatnim stanovima ili kućama.

Osim zabave za mlade, Split je grad bogatog sadržaja u svakom pogledu. Kulturno nasljeđe, povijesna zbivanja i razvoj grada svakako su elementi koji imaju svoju ostavštinu. Ako ste zainteresirani, pozivamo vas u Split i neka njegova događanja.

Spomenut ćemo ih tek u kratkim crtama


Noć muzeja – Riječ je o velikoj kulturnoj manifestaciji hrvatskih muzeja 'NOĆ MUZEJA', koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa 70-ak hrvatskih muzeja. Održava se krajem siječnja. Ova manifestacija potvrđuje tezu o važnosti hrvatskih muzeja za ukupnu kulturno-turističku ponudu. Ako volite posjetiti muzeje, istražiti ih i razgledati izložene predmete svakako dođite.

Dani kršćanske kulture – Već 10 godina ova manifestacija uveseljava splićane i one koji dođu posjetiti ovaj grad. Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture održava se u mjesecu travnju, i otada je postala prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu.

Svitsko prvenstvo u piciginu – Picigin je začet u Splitu, i smatra ga se "najsplitskijim" sportom. Ako još ne znate što je picigin, predlažemo da potražite i proučite ovu igru. Ako posjetite najpoznatiju splitsku plažu Bačvice – zasigurno ćete vidjeti kako se igra picigina. Prvenstvo se održava u lipnju.

Dani Dioklecijana – Događaj je ovo koji Split vraća u vrijeme kada je gradom koračao slavni rimski car Dioklecijan. Na gradskim ulicama i trgovima postrojavaju se rimske legije, car Dioklecijan zajedno sa povorkom rimskih legija i kočijama prolazi Rivom i Peristilom gdje Dioklecijanovi suvladari zajedno s obitelji pozdravljaju okupljene. Za vrijeme održavanja ove manifestacije gradom se mogu čuti zvuci fanfara, bubnjara i rimske glazbe. Dođite u pravo vrijeme i osjetite ugođaj iz povijesti.

Za kraj da spomenemo i splitske plaže


Splitska rivijera ukrašena je mnogim prelijepim plažama. Split je tako bogat velikim brojem pješčanih, šljunkovitih, i kamenitih plaža, no neke se ipak ističu.

Spomenut ćemo najpoznatije plaže u Splitu i okolici.

Prvo moramo spomenuti plažu Bačvice – Ova pješčana plaža svojevrsni je simbol grada, i mjesto odigravanja najsplitskijeg sporta. Pogađate – riječ je o piciginu. Plaža Bačvice omiljeno je kupalište većine Splićana i njihovih gostiju. Nagrađena je Plavom zastavom, što dovoljno govori o čistoći i uređenosti ove plaže. Na plaži možete naći mnoštvo barova i kafića, restorana i raznih štandova sa odgovarajućom ponudom. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke ili se jednostavno prepustiti i odmoriti na pijesku uz radosne zvuke ostalih gostiju.

Plaža Trstenik – Trstenik je šljunčana plaža pogodna svim uzrastima. Smještena je na istočnom dijelu grada Splita, i jako je dobro opremljena. Ovdje možete iznajmiti suncobrane, ležaljke ili pronaći osvježenje u nekom od obližnjim barova. Plaža je lijepo uređena, čista i dosta popunjena. Čisto i umjereno toplo more primamit će mnoge goste da ovdje dođu. Na plaži će se dobro osjećati i mladi parovi, i roditelji sa malom djecom. Svi će pronaći nešto za sebe, pa i oni stari parovi koji žele provesti miran odmor u sjenovitom dijelu terase nekog od obližnjih restorana.

Plaža Žnjan – Splitska plaža sportskog karaktera. Nedaleko od plaže Trstenik nalazi se plaža Žnjan. Riječ je o šljunčanoj plaži, omiljenom okupljalištu ljubitelja vodenih sportova i odbojke na pijesku. Na plaži se nalaze ugostiteljski objekti koji će svojom raznolikom ponudom učiniti vaš boravak još ugodnijim. Plaža ima posebno uređen i prilagođen dio za nesmetan boravak osoba s invaliditetom. Plaža je posjećena i dobro će doći osobama koje vole društvo i dinamičnu plažu.

Kaštelet – Predivna plaža posuta bijelim šljunkom smještena na južnoj strani Marjana. Ova plaža idealna je za obitelji s djecom, no i drugi će se lijepo provesti i opustiti na njoj. Ako vam zatreba hladovine, savjetujemo vam da sjednete na terasu nekog od obližnjih barova.

Plaža Kašjuni u Splitu – Ova šljunčana plaža se nalazi blizu plaže Kaštelet. Pozicionirana je na južnoj strani Marjana. Na plaži nema prirodnog hlada, pa će gosti skrovište od jakog sunca morati pronaći u obližnjem kafiću.

Bene – Plaža Bene nalazi se na sjevernoj strani brda Marjan. Do plaže Bene nećete stići osobnim automobilom, no jako blizu plaže će vas odvesti gradski autobus broj 12. Na plaži se možete zabaviti uz razne sportske aktivnosti, rekreativnim sadržajem ili se jednostavno opustiti u hladovini obližnjih borova. Plaža Bene ima uređen dio namijenjen osobama s invaliditetom.

Stobreč – Pješčana plaža kampa Stobreč ponosni je vlasnik Plave zastave. Na plaži se može pronaći za svakoga po nešto. Tu su različiti sportski i rekreativni sadržaji, barovi i kafići, restorani te razna druga ponuda.

Plaža Resnik – Ova plaža je sačinjena od šljunka, a nalazi se između Trogira i Kaštel Štafilića. Nudi zaista bogatu ponudu sportsko-rekreativnih sadržaja. Na plaži i u neposrednoj blizini plaže, nalaze se restorani i barovi. Plaža je idealna za boravak obitelji s djecom kao i onima željnim sportskih aktivnosti.

Divulje – Ova plaža u blizini Splita nalazi se u mjestu Kaštel Štafiliću. Šljunčana je i pogodna za sve uzraste. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a osvježenje je najbolje potražiti u obližnjem baru.

Split što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala