Stadion Poljud Split zanimljivosti sektori, kapacitet

# Stadion Poljud Split zanimljivosti sektori, kapacitet

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Splićani su jako ponosni na svoj stadion – Poljud, koji iz godine u godinu posjeti sve veći broj stranih gostiju, da razgledaju i dive se poznatom stadionu.
Gradski stadion Poljud, poznat ja još i kao Poljudska ljepotica. Nalazi se u splitskoj četvrti Poljudu na sjeverozapadu grada, na mjestu gdje je nekad bilo ljekovito blato. Stadion je izgrađen 1979. godine u sklopu izgradnje športskih objekata 8. Mediteranskih igara.

Autor projekta je istaknuti riječki arhitekt dr. Boris Magaš. Stadion je svojevremeno izlazio iz okvira gradnje stadiona, te je u velikoj mjeri utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona u Italiji, Japanu (Kobe) i Maleziji. Nakon minhenskog Olimpijskog stadiona, izazvao je najviše pozornosti stručne javnosti na polju športske arhitekture.Na Poljudu svoje domaće utakmice igra HNK Hajduk SplitNa stadionu svoje domaće utakmice igra HNK Hajduk Split. Kapacitet stadiona je 35.000 sjedećih mjesta. Osim održavanja Mediteranskih igara, za koje je službeno stadion otvorio Josip Broz Tito, na Poljudu se 1990. održalo Europsko atletsko prvenstvo na kojem su padali europski i svjetski rekordi. Francuska štafeta na 4x100 m srušila je svjetski rekord, rezultatom 37,79. Podijeljeno je čak 165 medalja, 125 puta su se u zrak digle pobjedničke zastave, te su se odsvirale 43 himne. Bilo je nazočno čak 1.200 izvjestitelja iz cijelog svijeta. Svjetla sportske atletske Europe bila su uperena prema Poljudu.

Osim gore spomenutih događanja i osvojenih rezultata, desetak godina ranije, 1980. na Međunarodnom atletskom mitingu, nastupali su brojni veliki atletičari kao Acherman, Simeoni, Byer, Mennea, dok je Ruth Fuchs bacila koplje do novog svjetskog rekorda od 69,96 m.

Poljud je jedan od stadiona na kojem svoje domaće utakmice igra i Hrvatska nogometna reprezentacija. Na njemu su gostovale neke od najjačih svjetskih momčadi, pa možemo izdvojiti Brazil, Njemačku, Italiju, Nizozemsku i druge.

Osim sportskih, na stadionu se održavaju i glazbene priredbe. Među koncertima održanim na Poljudu posebno su ostali u sjećanju nastup Miše Kovača, Thompsona, Vinka Coce i prijatelja, Iron Maidena, Rogera Watwersa te Ultra festivala.

Turistički sadržaj i razgledavanje stadionaOdnedavno je HNK Hajduk stavio u ponudu organizirano razgledavanje stadiona. Obilaskom devet lokacija u pratnji vodiča, posjetitelji će u 40ak minuta za samo 20 kuna upoznati povijest kluba i stadiona.

Razgledavanjem stadion upoznat ćete mnoge zanimljive činjenice. Možete čuti priču o osnivanju Hajduka te Bijelom i Smeđem salonu, pogledati slike o zanimljivostima Hajduka, Starom Placu i Torcidi te u Trofejnoj dvorani razgledati najvrjednije trofeje i poslušati priču o Titovom kupu.

Na trasi obilaska su i svečana loža, travnjak te kapelice koji također nude svoje zanimljive priče.

Tijekom mjeseca lipnja stadion se može posjetiti svakog dana od 9 do 19 sati na puni sat, dok je nakon polovice srpnja zbog početka nogometnog prvenstva potrebno unaprijed najaviti termine dolaska.

Izgled turističkog obilaska stadiona PoljudS obzirom na sve veći broj turista koji dolaze u razgledavanje stadiona organizirani su vođeni obilasci stadiona i klupskih prostorija s vodičem. Cijena obilaska je 35,00 kn (pdv uključen).

Termin razgledavanja za grupe najbolje je unaprijed organizirati, iako je u mjesecu lipnju moguć obilazak stadiona svakim danom od 09 do 19 sati.

Razgledavanje stadiona traje između 30 i 40 minuta, a uključeno je:

Osnivači

Priča vodiča o osnivačima Hajduka, kratkoj povijesti, o pivnici Flek i o nastanku Hajdukova imena.

Saloni

Kratak obilazak Bijelog i Smeđeg salona uz kratku priču što svaki od njih predstavlja.

Hodnik do trofejne dvorane

Sa desne strane postavljene slike o zanimljivostima Hajduka, osvajačima Kupa, Starom Placu, Torcidi, legendama kluba.

Trofejna dvorana

Povelja o proglašenju Hajduka počasnom momčadi Slobodne Francuske, najskuplji pehar iz Španjolske 1974., primanje kod svetog oca Pape, Kup Jugoslavije – priča o Titovom Kupu, prvenstva, Kup Hrvatske, najveći poraz Manchestera izvan Engleske, originalni libreto operete itd.

Svečana loža

Renoviranje, legende Hajduka koji imaju rezervirano mjesto u loži.

Travnjak/Stadion

Priča vodiča o stadionu, njegovoj izgradnji i tehničkim karakteristikama.

Kapelica

Razgledavanje kapelice, priča vodiča o korištenju kapelice, o izgradnji te zanimljivim detaljima o kapelici.

Hodnik prema izlazu

Razgledavanje slika prvaka država kroz povijest s informacijama vodiča o najboljim igračima generacije, najboljem strijelcu te zanimljivostima o pojedinim generacijama.

Izlaz: Fan Shop

Ako poželite ovdje možete kupiti rekvizite koji su tematski oslikani, ili na neki drugi način povezani sa klubom i njegovim uspjesima.

Što napisati za kraj osim možda – Hajduk živi vječno!

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Stadion Poljud Split zanimljivosti sektori, kapacitet
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala