Glavni trg u Splitu Narodni trg Pjaca Split

# Glavni trg u Splitu Narodni trg Pjaca Split

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
05.08.2017. 10:38 dodajeIvan

Narodni trg Pjaca je gradski trg u Splitu, koji je nastao urbanističkim širenjem grada zapadno od Željeznih vrata Dioklecijanove palače. Time je premješten glavni gradski trg s istoka na zapad, čime je Peristilu ostala funkcija katedralnog trga (Piazza del Duomo), odnosno, glavnog sakralnog trga.
Izgled trga je impresivan, kao i bogata povijest. U nastavku ćemo malo detaljnije opisati splitski trg, njegov izgled i bogatu povijest njegovog postojanja.

Još se u 13. stoljeću javila potreba za oblikovanjem gradskog središta. Srednjovjekovni grad se proširio izvan Dioklecijanove palače, prema zapadu, čime je gradski prostor naprosto „tražio“ oblikovanje novog gradskog središta. Novi glavni gradski trg oblikovan je na prostoru gdje se nekoć nalazila predromanička crkvica sv. Lovre, zbog čega je nazvan Trg sv. Lovre (Platea Sancti Laurentii).

Taj trg, pod tim imenom, se spominje prvi put 1225. godine. Bio je okružen reprezentativnim zgradama, među kojima možemo istaknuti Kneževe dvore s Komunalnom palačom i vijećnicom te municipalno kazalište s tamnicom.

Uz zgradu Gradske vijećnice nalazi se renesansna palača Karepić iz 16. stoljeća, koja je povezana s vijećnicom lijepim kasnogotičkim duplim prozorima. Spomenuti urbanistički sklop nalazio se sa sjeverne strane trga, dok je istočna strana bila uređena sklopom palača s romaničkom kulom na kojoj je u 15. stoljeću dograđen sat i renesansna loža gradske straže pregrađena u razdoblju baroka. Na suprotnom dijelu Željeznih vrata nalazi se kasnoromanička palača korčulaskog kneza Ćubrijana Žaninića (Ciprian de Ciprianis), sa slikovitim kutnim heksaforama na katu i kipom sv. Antuna Pustinjaka iz 1394. godine. Na zapadnoj strani, trg je zaokružen u jedinstvenu cjelinu s Nakićevom kućom, koja se sagrađena u stilu bečke secesije, dok je na jugu ovaj trg omeđen zgradom današnje Gradske kavane, zgradom hotela i palačom Pavlović.

Pogledajte: Grgur Ninski u Splitu

Nekada se na gradskom trgu nalazio i kameni stup za zastavu (štandarac), s gradskim grbom i lavom sv. Marka na podnožju, kao simbolima grada i vrhovne vlasti. Stup je bio smješten ispred otvorene lože Komunalne palače, dok se današnji nalazi nešto zapadnije. Trg (tada još trg sv. Lovre) je više puta bio djelomično popločavan, a u potpunosti je popločan tek 1749. godine.

Nakon prvotnog naziva Trg sv. Lovre, kasnije se zvao Trg oružja, po zgradi Gradske straže na njemu. Kasnije je opet preimenovan u Gospodski trg (Plazza dei Signori) te u konačnici Narodni trg.

Godine 1821. gradske vlasti porušile su veći dio sklopa kasnogotičkoga urbanog kompleksa iz 15. stoljeća, uključujući i Knežev dvor, i tako je trg dobio svoj današnji oblik u kojem svi uživamo. Na trgu se nalazi najstarija splitska knjižara otvorena od 1861. godine, nekoć u vlasništvu obitelji Morpurgo po kojima i danas nosi ime. Svakako posjetite ovaj trg u Splitu, uživajte u šetnji i ugodnom pogledu, sa učenjem povijesti ovoga grada. Narodni trg omiljeno je mjesto okupljanja mnogim splićanima, ali i turisti ovdje vole doći i upoznati grad na jedan drugačiji „osobniji“ način.

Građevine na trgu koje možete razgledati


Stara gradska vijećnica

Romanička kula sa zvonikom i satom

Ciprijanova palača

Palača Karepić

Palača Pavlović

Palača Cambi

Kuća Nakić

Gradska loža

Kratki osvrt na trg Pjaca u Splitu


Split se krajem 13. i početkom 14. stoljeća brzo razvijao, i sve se to odrazilo na gradski urbani izgled. U tom periodu je grad izašao iz dotadašnjih okvira Dioklecijanove palače. Split je dobio svoja prva predgrađa, u tom periodu najznačajnije bilo je zapadno predgrađe koje je dobilo nove zidine i stvorilo uvjete za daljnji razvoj.

Upravo se na tom prostoru formirao trg čije se ime prvi put spominje 1255. godine. Mlečani su u 15. stoljeću ondje izgradili Knežev dvor i Općinsku vijećnicu. Time je trg sv. Lovre postao novo gradsko središte, dok je Peristil postao vjerski centar čijim prostorom dominira velebna Katedrala sv. Dujma. Ovaj raspored bio je uobičajen za europske gradove u tom periodu. Iako je službeni naziv trga – Trg Svetog Lovre, splićani ga ipak najčešće zovu Pjaca.

Taj nadimak odlično mu pristaje, jer je stoljećima bio nešto poput zajedničkog dnevnog boravka svim građanima Splita. Danas je tu ulogu preuzela Riva, ali i Pjaca zna biti živa i nadimak joj dobro pristaje i u današnje vrijeme.

Pjaca – Trg sv. Lovre i turistička ponuda


Pjaca se prvi put spominje u 13. stoljeću kao Širina sv. Lovre, i prvi je naseljeni dio Splita izvan Dioklecijanove palače. Danas je ovaj trg rado posjećeno mjesto na kojem uživaju građani Splita, ali i mnogi turisti koji posjete ovaj grad. Ne čudi nas velika zainteresiranost za ovaj trg, posebno ako uzmemo u obzir veliki broj starih građevina koje ga okružuju.

Neke od tih građevina već smo spomenuli u tekstu iznad, ali se u blizini trga nalaze i još mnoge druge. Turistička ponuda za razgledavanje ovdje je raznolika i jako bogata. Zaljubljenici u povijest, umjetnost i kulturu svakako će uživati.

Osim toga, na trgu možete uživati u nekom od obližnjih kafića i restorana, uraditi fotografiju iz ovog prelijepog grada ili jednostavno provesti večernje sate u ugodnoj šetnji trgom.

Stoljećima je Pjaca središnja pozornica gradskog života, a u novije vrijeme je prepoznata turistička destinacija u kojoj mnogi uživaju odakle god oni došli. Mjesto je to gdje će vam vrijeme brzo proletjeti, i gdje ćete sigurno uživati u dinamičnoj pozornici grada. Split je grad bogate povijesti, a Pjaca je tek jedan dio svega toga. Nadamo se da ćete i vi doći, provesti nezaboravne trenutke na Pjaci i pričati doma o prelijepom splitskom trgu.

Objekti u blizini: "GAGA", caffe bar, konoba pjaca Split, mass split narodni trg, Renesansna palača Karepić, Prvi gradski poštanski sandučić

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Glavni trg u Splitu Narodni trg Pjaca Split
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala