Što posjetiti u Hrvatskoj - Ovo su mjesta u Hrvatskoj za koje strani turisti imaju najviše interesa

# Što posjetiti u Hrvatskoj - Ovo su mjesta u Hrvatskoj za koje strani turisti imaju najviše interesa

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
23.07.2017. 22:46 dodajeIvan

Potrudili smo se napisati pojedine lokacije u Hrvatskoj, za koje su turisti pokazali najviše interesa. Zapravo, ovo su mjesta o kojima se raspituje preko polovice turista koji posjete našu državu.
Publikacija je tiskana u 1000 primjeraka, a cilj joj je privući turiste koje interesira kulturna i povijesna ponuda. Tiskano je izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku.

Publikacija u sebi ima jako opširan i bogat turistički vodič za popularne turističke gradove u Hrvatskoj. U njoj ćete pronaći mnoge zanimljivosti u gradovima kao što je: Poreč, Šibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik i Pula. Tu su naravno i opisi Nacionalnog parka Brijuni, Kvarnera sa gradovima i pripadajućim otocima.

Ako pretražujete internetom Rijeku i Krk, Lošinj i Cres, Nin, Zadar, Solin i Vid te Krapinu ili Zagreb, sve to možete pronaći u tiskanom izdanju koje smo spomenuli na početku priče.

Publikaciju je izdalo Ministarstvo turizma u suradnji s Arheološkim muzejom i stručnjacima. Jako je poučna i na jedan poseban način otkriva povijesne i kulturne istine hrvatskih gradova i obližnjih mjesta.

Ako ste koristili svjetske tražilice u nadi da ćete pronaći sve detalje u vezi spomenutih gradova i njima pripadajućih mjesta, možda je baš ovaj priručnik za vas. Saznajte iz prve ruke što možete pogledati u Rijeci, na otoku Krku ili u Poreču. Istražite Šibenik, Trogir i Split, te naravno i druge gradove bogate povijesti.

Što možete pronaći u priručniku?Riječ je o priručniku koji u sebi ima TOP 20 arheoloških destinacija u Hrvatskoj. Na više od 100 stranica opisane su zanimljive lokacije i lokacijske oznake s uputama kako doći do njih, preporuke za manifestacije, turističke agencije i kulturne ustanove u tim mjestima.

Priručnik je tiskan u 1000 primjeraka na hrvatskom i engleskom, ali se može i preuzeti u gotovom urađenom dokumentu sa ove poveznice.

Cilj ove publikacije je privući turiste koje interesira kulturna i povijesna ponuda. Prema podacima kojima su raspolagali u izradi publikacije, takvih je polovica turista u svijetu.

Svrha vodiča je ukazati na najbolje arheološke lokalitete otvorene turistima. Rađen je na način da se uz pomoć dostupnih podataka istražilo – što naše goste najviše zanima, o čemu se raspituju i što bi željeli posjetiti. Baš s tim na umu su odabrani lokaliteti koji mogu na najbolji način predstaviti povijest Hrvatske kao i kulturu Lijepe naše. Cilj je i ukazati na bogatstvo arheološkog naslijeđa i zainteresirati posjetitelje za dalja istraživanja.

Izdavanje publikacije potaknuto je činjenicom da arheološki turizam dobiva na značaju u svijetu, a turisti koje zanima ova tema rado posjećuju mediteranske zemlje. Prilog tome idu podaci da talijanske arheološke atrakcije i muzeje godišnje posjeti 38 milijuna turista, grčke 14, a turske 10 milijuna gostiju.

Hrvatsku posjeti nemalih 5 milijuna turista, no cilj je tu brojku povećati. S ciljem povećanja broja gostiju, želimo kvalitetu ponude dovesti do zavidnog nivoa. Osim što se mnogi odluče doći kupati i sunčati na prelijepim plažama, Hrvatsku posjeti jako veliki broj gostiju koji žele naučiti povijest mjesta u kojem su odsjeli te vidjeti kulturna obilježja.

Koje su to lokacije u Hrvatskoj?Ako pišemo o povijesnim spomenicima i kulturnim naslijeđima onda valja i spomenuti neka od njih.

Zadarski forumSmješten je ispred crkve sv. Donata i Nadbiskupskog dvora. Ovo je najveći rimski forum na istočnoj strani Jadrana, ujedno najbolje očuvani u Hrvatskoj. Osnovao ga je car August, kojeg natpis spominje kao - Parens coloniae. Predstavlja vrlo razvijeni primjer forumskog kompleksa, i jedan je od najvažnijih među jadranskim drevnim gradovima. Natpis s imenom Augustovog prokonzula za Ilirik, Tamfil Vale, uklesan na bunaru Foruma, svjedoči da su kompleks počeli graditi već u drugom desetljeću 1. st. pr. Kr., a konačni izgled dobio je rekonstrukcijom u 3. st. po. Kr.

Salona u SolinuSalona je poznata kao središte antičke Dalmacije, a smještena je oko 6 km od Splita, u današnjem Solinu. Kao glavni grad rimske provincije Dalmacije, Salona je prvotno bila luka ilirskih Delmata koju su krajem 2. st. pr. Kr. osvojili Rimljani. Još zanimljivih detalja možete saznati ako pročitate vodič, ili ako posjetite Solin.

Bogata povijest PulePrvo gradinsko naselje na području današnje Pule nastalo je prije 3000 godina. Povijesni zapisi spominju grad Pulu još u 1. st. pr. Kr. Za rimske vladavine Pula doživljava velik uzlet. Pula je najveći i najznačajniji grad Istre u antici, osnovan 46.-45. g. pr. Kr., u doba Cezarove diktature, na mjestu starijeg histarskog gradinskog naselja.

Rimski pisac Plinije u I. stoljeću spominje Pulu pod nazivom Colonia Pietas Iulia Pola, a natpis iz 2./3. stoljeća Pulu naziva Colonia Iulia Pola Pollentia Herculanea. Zaštitnik grada bio je Herkul. U gradu je moglo živjeti 4000-5000 stanovnika, a izvangradsko područje činila su bogata poljoprivredna imanja. Pula je danas vibrantni suvremeni grad, najveći u Istarskoj županiji, s metropolitanskim područjem i više od 100.000 stanovnika.

Trogir i znamenitosti gradaPovijesna jezgra Trogira dio je UNESCO popisa kulturne baštine od 1977. godine, a smještena je na otočiću između kopna i otoka Čiova. Trogir su osnovali grčki kolonisti, trgovci s otoka Visa u 3. stoljeću prije Krista i izvanredan je primjer kontinuiteta grada. Ortogonalni plan njegovih ulica potječe iz helenističkog doba, a vladari su ga nastavili ukrašavati izuzetnim javnim i stambenim zgradama i utvrdama. Najznačajnija trogirska građevina je katedrala s portalom zapadnih vratiju, remek-djelom majstora Radovana, najznačajnijim primjerom romaničko-gotičke umjetnosti u Hrvatskoj. U trogirskoj je gradskoj jezgri, u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lože, 1271. godine otvorena prva ljekarna u Europi.

Mnogo je još zanimljivih detalja napisano u priručniku kojeg možete preuzeti, a najbolje ćete doživjeti neki grad, njegovu povijest i kulturu ako ga posjetite i razgledate ono što vas zanima.

S obzirom na veliku zainteresiranost ljudi, nemamo razloga sumnjati da će ovaj priručnik biti dobro prihvaćen, i da će godinama izlaziti nova izdanja sa još više materijala i novih detalja koji se otkriju vremenom.

Što posjetiti u Hrvatskoj - Ovo su mjesta u Hrvatskoj za koje strani turisti imaju najviše interesa
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala