Solin Split što vidjeti

# Solin Split što vidjeti

Srednja dalmacija

Solin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Solin
02.06.2017. 13:31 dodajeIvan

Solin se nalazi jako blizu jadranske obale, no ipak, okosnica turizma u ovom gradu je arheološki park Salona.
Salona je najveći arheološki park u Hrvatskoj i od velikog je značaja za ovaj grad. Ohrabreni dobrim turističkim rezultatima, mještani Solina danas imaju mnogobrojna događanja, sve u cilju pružanja što boljeg i kvalitetnijeg sadržaja svojim gostima.

Kada se spominju događanja u Solinu jasno se ističe Solin Winter Fest. Veliki broj posjetitelja jasno pokazao potrebu za ovom vrstom turističke ponude, zbog čega su solinjani odlučili nastaviti sa ovim festivalom. Solin Winter Fest nudi različite interaktivne radionice, tematskim povijesnim prikazima života u Saloni.

Osim kulturnog turizma Solin je grad s velikim potencijalom za razvoj vjerskog turizma.

Naravno, riječ je o gradu koji se naslanja na Split, pa kao takav ima mnogo bogatiju ponudu od spomenute. More je jako blizu, a tu su i mnoge znamenitosti u najvećem gradu središnje Dalmacije. Ako se odlučite posjetiti Solin nećete pogriješiti.

Pronađite smještaj u Solinu


Bez obzira koja je narav vašeg dolaska u Solin ljubazni domaćini rado će vas dočekati. Kvaliteta usluge neće izostati, kao i udobnost mnogobrojnih smještaja u ovom gradu.

Osim luksuznih hotela, Solin je grad sa velikom ponudom privatnih apartmana. Pogledajte ponudu i rezervirajte smještaj prema vašim potrebama. U Solinu će svaki gost pronaći odgovarajući smještaj za sebe.

Zemljopisni položaj grada


Već smo spomenuli, no nije zgoreg da ponovimo - Solin je grad smješten središnjoj Dalmaciji, sjeveroistočno od Splita. Zapravo je vremenom Solin srastao sa Splitom, no ostao je samostalna lokalna jedinica, te ima status grada.

Solin je okružen planinama Kozjak i Mosor, koje se također ubrajaju u turističku ponudu ovoga grada. Kroz Solin protječe rijeka Jadro. Rijeka je zanimljiva mnogima i to s razlogom.

Naime, grad Solin je imao opskrbu električnom energijom čak prije Splita. Električnom energijom grad je opskrbljivala tvornica "Deseti kolovoz", uz pomoć elektrane sagrađene 1904. na izvoru ove rijeke. Elektrana i danas postoji i može se obići, no ona nije u funkciji. Visoki troškovi održavanja i slaba proizvodnja električne energije bili su razlozi njezinog gašenja. Danas je elektrana turistička atrakcija koju će mnogi rado posjetiti.

Gastronomska ponuda u Solinu


Još jedna zanimljivost rijeke Jadro je vrsta pastrmke koja živi samo u njoj. Endemska vrsta, mekousna pastrva poznata je kao "Solinka". Ako posjetite neki od restorana u blizini, volite ribu i želite isprobati nove okuse, naručite svježu pastrmku iz rijeke Jadro.

Osim "Solinke" u rijeci obitavaju kalifornijske pastrve i jegulje. Restorani u blizini rijeke imaju fenomenalnu ponudu ribljih specijaliteta.

Solin Split što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala