Odlazak u Hrvatsku na odmor – Ljetovanje po vašem ukusu

# Odlazak u Hrvatsku na odmor – Ljetovanje po vašem ukusu

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
27.08.2017. 22:32 dodajeIvan

Mnogi nas posjete i uživaju u Lijepoj Našoj na različite načine.

Ljudi diljem svijeta proučavaju mapu, gledaju globus i prate sve moguće linije da bi saznali kako doći do Hrvatske. Mi ćemo ovom prilikom napisati kratki osvrt na tu temu.

Želite doći u Hrvatsku, vidjeti zanimljivosti i uživati u prelijepom moru? Evo par ideja kako doći do nas. Bez obzira dali došli automobilom, vlakom ili zrakoplovom, odmor je zagarantiran. Osim toga, vlasnici jahti ili gosti sa kruzera će također da uživaju i dobro se provedu na našoj obali. Svima želimo dobrodošlicu, i da doživite najljepše trenutke na našoj obali.

Zanima vas kako doći do Hrvatske? Evo za vas nekih zanimljivih detalja. Saznajte kako gosti stižu do nas, gdje odsjedaju i na koji način se provode.

Susjedi će odabrati dolazak osobnim automobilom


Naši susjedi, Slovenci, Bosanci i Hercegovci, Srbi pa čak i Poljaci, te Česi i Slovaci će odabrati dolazak automobilom. To je logičan odabir s obzirom na relativno kratak put, i dobre autoceste u Hrvatskoj. Nema potrebe za rezervacijama avionskih karti, putovanjima vlakom, osim ako netko nema posebno opravdani razlog. Većina susjeda Hrvatsku će posjetiti automobilom. Ako ste rezervirali apartman na moru onda vjerojatno imate osigurano parkirno mjesto što je dodatna pogodnost. Malo tko bi se odlučio na putovanje automobilom, još da treba plaćati i parking negdje u mjestu u kojem odsjeda.

Ipak, vožnja osobnim automobilom ima svojih prednosti. Tempo putovanja sami sebi odredite, možete stati gdje poželite i opet krenuti kada vam to odgovara. Putem svakako možete upoznati teren, mjesta i razne običaje. Ovo se posebno odnosi na one koji putuju starim državnim cestama, umjesto autocestom. Osim gore spomenutih susjednih država, u Hrvatsku i neki drugi dolaze o svom aranžmanu.

Veći broj Nijemaca također dolazi automobilom. Prate ih i Talijani, Austrijanci i Francuzi. Ipak, među njima se već može pronaći znatan broj onih koji će odabrati zračni prijevoz, ili možda dolazak vlakom.

Ako ste se uputili automobilom, ovo su stvari koje trebate znati. Ograničenje na autocesti je 130 kilometara na sat. Kazne su od 66 eura pa sve do 140 eura u slučaju da vozite pod utjecajem alkohola.

Svakako se raspitajte i o drugim obveznim stavkama, posebno o osiguranju automobila i potrebi za zelenim kartonom.

Zračne linije prema Hrvatskoj


Svi koji žele veći komfor, višu dozu luksuza i ekskluzive odabrati će dolazak zrakoplovom. Zračne linije krcate su posebno u ljetnom periodu. Dolazak zrakoplovom svakako je poseban doživljaj, posebno ako odsjedate u nekom većem gradu koji ima svoju zračnu luku.

Splitska zračna luka

Zračna luka Zadar

Zračna luka Dubrovnik

Neki od gradova sa jakim zračnim prometom su Dubrovnik, Split i Zadar, sa napomenom da ovdje nismo spomenuli aerodrome u kontinentalnim predjelima Hrvatske. 

Dolazak zrakoplovom svakako je luksuzan način da započnete vaš odmor, no ipak trebate imati na umu da će vam možda zatrebati automobil tijekom odmora. U tom slučaju trebate iznajmiti automobil u lokalnoj rent a car agenciji ili jednostavno pozvati taxi službu. Luksuz je to, pa tko voli nek’ izvoli.

Iznajmiti automobil nije težak zadatak. Rent a car agencija ima zaista mnogo, baš kao i taxi službi. Sa druge strane, ako ste došli avionom, i ponijeli osnovnu prtljagu sa sobom onda nemate mnogo o čemu razmišljati. Odmarate se u potpunosti i bez brige gdje ste parkirali, ili možda tražeći neke stvari u krcatoj prtljazi.

Dolazak vlakom u Hrvatsku


Iako je ovo možda i najmanje spomenuti način da dođete i razgledate ljepote Hrvatske, zapravo je jako mnogo onih koji se odluče na putovanje vlakom. Presjedanje se najviše odvija u glavnom gradu Hrvatske, odakle dalje možete putovati prema Rijeci, Splitu ili pak za Dubrovnik, ali samo do jednog dijela. Dalje ipak treba sjesti u autobus i nastaviti do samog grada. Putovanje vlakom ima svoje prednosti. Na taj način možda i najbolje možete upoznati ljepote neke države. Tako ćete najbolje vidjeti krajolik i njegove raznolikosti. Pruge su davno građene pa ne čudi da većim dijelom idu po prirodnim rutama koje naprosto odmore i one najumornije.

Linije vlakom možete provjeriti na službenim stranicama HŽ-a i pronaći odgovarajuću za vaše putovanje. Dobro se raspitajte o presjedanju, te drugim važnim podacima o vožnji, polasku i dolasku na odredište.

Kamperi su posebna priča


Jako veliki broj gostiju u Hrvatsku stigne sa svojim kamp prikolicama ili potpuno opremljenom kamp vozilu. To su posebni gosti koji zaista žele biti dosljedni i neovisni na svom putovanju. Kamperi imaju na izbor veliki broj auto kampova uz obalu, ali i svim drugim dijelovima Lijepe Naše. Cijene su pristupačne, posebno ako ih usporedimo sa cijenama hotelskog smještaja ili cijenama apartmana. Sa druge strane, posjedovati kamp kućicu ili jedno vozilo koje nam zatreba tek na godišnjem odmoru nije niti malo jeftino, što razliku spomenutih cijena čini neznatnom.

Ovo je najjeftiniji način ljetovanja. Dvije osobe za 7 dana potroše nekih 2.200 kuna. Ukupan trošak vašeg ljetovanja u kampu, ako svu opremu posudite, je oko 2200 kuna. Ako tu cifru podijelite na dvoje, to znači da će osoba za 7 dana potrošiti tek 1100HRK. To i nije tako skupo. Baš zbog toga nas neće iznenaditi sve veći broj gostiju koji se odluče na ovakav vid ljetovanja.

Sve više naših gostiju se odluči na godišnji odmor pod šatorom, negdje u lijepo uređenom parku pod hladovinom borove šume.

Izbacimo sada cijenu iz ove priče, pa se vratimo na poseban doživljaj kampiranja i uživanja uz obalu.

Kako smo već napisali, broj kampova uz Jadransku obalu zaista je bogat. Raznolikost obale nudi za svakoga po nešto. Malo tko će ostati razočaran, a velika većina će uživati u jednom posebnom prirodnom okruženju. Vaš odmor bit će opisan žuborom valova, glasanjem cvrčaka i smijeha oko vas. Sjenoviti šumarci daju potrebnu hladovinu za cjelodnevni odmor, a blizina plaže i mora savršeni su spoj kojim se može pohvaliti najveći broj kampova naše obale. Neki su bolje opremljeni, dok su drugi pak više pogodni onima koji u svakom pogledu, pa čak i u kampu, žele biti neovisni i prepušteni sami sebi i svojim sposobnostima.

Gosti koji posjete Hrvatsku na ovaj način pretežno dolaze iz udaljene Velike Britanije, Njemačke, Poljske i Češke. Ima ih naravno iz drugih država, ali ove spomenute svakako dominiraju kada se zagledamo u registarske pločice. Putovanje autocestom prema Jadranu svakako će potvrditi priču o velikom broju kampera na našoj obali. Neke od kampova smo već spominjali, pa možete zaviriti i možda pronaći sebi novo odredište za sljedeći dolazak.

Posjetite Hrvatsku na dva kotača


Bajkeri imaju možda i najviše slobode kada se spominje putovanje i odmor koji ga prati. Samo sa osnovnim stvarima, na svom motoru ovi gosti uživaju na mnogim mjestima. Nisu bajkeri “usidreni” na jednoj lokaciji. Najmanji problem je spakirati se na jednom mjestu i već sljedeću večer prenoćiti negdje drugdje. Takva je njihova priča i mnogi im zavide na tome.

Vlasnici motora također će se odlučiti na autokamp, gdje se mogu odmoriti i opustiti. U kampu mogu uživati dan ili dva, možda i čitavo vrijeme svog odmora, no lako će se zaputiti na neko drugo mjesto. Jadranskom magistralom lako će stići na sva popularna mjesta naše obale, a njhovu vožnju će ukrasiti krivine koje prate stjenovite masive sa jedne strane, te plave boje Jadrana na drugoj strani. S vremena na vrijeme proći će kroz neki od priobalnih gradova, gdje mogu svratiti i okrijepiti se, ili pak produžiti dalje do odredišta.

Hrvatska je zemlja koja njeguje tradiciju održavanja motorijada, a među najpoznatijima je motorijada koja se održava u Puli. Ako ste na ljetovanju u Puli, u tom periodu, svakako svratite na ovaj skup i uživajte u dobroj atmosferi, rock’n roll glazbi i veselom društvu.

Motorijada je međunarodnog karaktera te okuplja posjetitelje iz cijele Europe, a i šire. Dolaze gosti iz svih država Europe, vlasnici motocikala, ali i drugi gosti koji vole dobru i kvalitetnu zabavu. Ulaz je besplatan vlasnicima motocikala, dok će ostali platiti simboličnu ulaznicu od 50HRK. Kampiranje je također besplatno za sve sudionike a kampirati se može na lokaciji Monumenti sve vrijeme trajanja manifestacije. Ovaj događaj traje u periodu od 28.8. pa do 03.09..

Dolazak u Hrvatsku kruzerom


Gosti koji dolaze kruzerima zanimljivi su na jedinstven način. Dolaze zaista iz svih krajeva svijeta, u velikom broju i onako turistički u razgledavanje. Oni neće odsjesti jer za to nemaju potrebe. Ipak plove na ogromnim plovećim hotelima i nemaju ama baš nikakvu potrebu za smještajem na obali.

Turističke ponude gostima kruzera nude na raspolaganje sve što im je potrebno, a u toj ponudi se nalazi i razgledavanje poznatih svjetskih odredišta. U Hrvatskoj je svakako najviše zanimljiv Dubrovnik, odnosno Stari grad i Gradske zidine. Na žalost, sami grad je isuviše malen za prijem sve većeg broja gostiju koji ga posjećuju. Problem je evidentan već zadnjih par godina, ali to ostavljamo gradskim vlastima na brigu.

Mi ćemo se dotaknuti teme na jedan drugačiji način. Ako ste došli kruzerom, i imate mogućnost obići Dubrovnik, svakako to i učinite. Možete uživo svjedočiti bogatoj povijesti ovoga grada, njegovoj kulturi i bezvremenskoj postojanosti. Pisali smo o Dubrovniku pa pročitajte. Dakle, u Dubrovniku, osim starih građevina, spomenika i drugih povijesnih detalja možete vidjeti i jednu od najkraćih rijeka na svijetu. Dugačka je tek nekoliko desetaka metara a opet ima veliki tok što je čini još više zanimljivom.

Vlasnici ugostiteljskih objekata, suvenirnica i svi drugi domaćini će rado ugostiti posjetitelje sa kruzera. Osim njih, u Dubrovnik mnogi dođu privatnim ili iznajmljenim jahtama. Ovaj vid dolaska se odnosi i na druge priobalne gradove, posebno one veće poput Splita, Rijeke i Zadra.

Za kraj što napisati? Jednostavno želimo poželjeti dobrodošlicu svim našim gostima. Želimo vam ugodan odmor, sa što manje briga i nimalo neugodnosti. Dođite na Jadransku obalu, uživajte u našem moru i opustite se kako to i zaslužujete. Pronađite za sebe najbolje mjesto za odmor, a kada ga pronađete svakako nas preporučite i prijateljima.
Odlazak u Hrvatsku na odmor – Ljetovanje po vašem ukusu
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala