Tvrđava sv. Ivana u Dubrovniku

# Tvrđava sv. Ivana u Dubrovniku

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dubrovnik
05.09.2017. 15:47 dodajeIvan

Tvrđava kakvu danas poznajemo nastala je u 16. stoljeću kada je proširen kompleks i povišena prezida do visine najstarije kule.
U prizemlju Tvrđave sv. Ivana smješten je Akvarij, a na prvom i drugom katu nalazi se Pomorski muzej. Tu je i jedan od ulaza na zidine, što je i logično s obzirom da je Sveti Ivan tvrđava u sklopu dubrovačkih gradskih zidina.

Smještena je na južnoj strani i glavna joj je uloga bila obrana gradske luke. Tvrđava je sagrađena 1346. godine pod nazivom Tvrđava „od mula“. U blizini je kasnije podignuta takozvana Gundulićeva tvrđava i to prema nacrtima dubrovačkog inženjera Paskoja Miličevića. Obje su tvrđave 1522. godine povezane kulama, a od 1557. godine tvore cjelinu kakvu poznajemo danas – monumentalnu građevinu dijelom polukružnog oblika.

U samoj unutrašnjosti tvrđave nekada se nalazilo veliko skladište baruta. Uz Minčetu na sjeveru te Bokar i Lovrijenac na zapadu Sv. je Ivan bio treća važna utvrda na dubrovačkim zidinama. Obrana grada bila je prioritet, pa je važnost svih tvrđava, pa i ove bila iznimno velika.

Gradska je luka sa sjeverne strane branjena manjom tvrđavom Sv. Luke, dok je s južne strane tu ulogu imala tvrđava Sv. Ivana. U samom početku se između tih dviju tvrđava protezao lanac kako bi se spriječio neželjeni ulazak brodova u luku. Tako zamišljena obrana bila je toliko čvrsta da su brodovi koji su prolazili bez najavi ostajali bez kobilica. Lanac se ondje nalazio sve dok 1484. godine nije izgrađen umjetni otočić, današnji lukobran Kaše. Lukobran je izgrađen po nacrtima graditelja Paskoja Miličevića.

Danas se u prostorijama tvrđave sv. Ivana čuva znatan dio kulturnog blaga iz doba Republike. Također, u njoj su smještene zbirke Pomorskog muzeja i Akvarija i Instituta za more i priobalje. Na terasi koja služi kao ljetna pozornica za potrebe Dubrovačkih ljetnih igara bio je smješten top s jedrenjaka Tritona.

Tvrđavu danas posjećuje veliki broj gostiju, posebno Akvarij i Pomorski muzej u Dubrovniku. Ako ste u prilici svakako dođite i razgledajte stare zidine i tvrđave koje se oslanjaju na njih.

Objekti u blizini: Akvarij Dubrovnik (50 m), Dubrovački muzeji - pomorski muzej (50 m), Konoba "Ribar" (100 m)

 

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Tvrđava sv. Ivana u Dubrovniku
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala