Tvrđava Revelin u Dubrovniku

# Tvrđava Revelin u Dubrovniku

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dubrovnik
05.09.2017. 15:44 dodajeIvan

Dubrovnik je prepun tvrđava, kula i starih zidina. Pisali smo već o mnogima, pa da spomenemo i Tvrđavu Revelin.
Tvrđava Revelin se nalazi sjeveroistočno od dubrovačkih gradskih zidina. Od njih je odijeljena tek jednim dubokim jarkom i spojena mostom. Kao i drugim tvrđavama, namjena i ove je bila obrana od Turaka.

Povijest Tvrđave Revelin


Prvi put se spominje potreba za gradnjom ove utvrde 1449. godine. Današnji izgled tvrđava je poprimila po zamisli Antonia Ferramolina iz Bergama. On je 1538. godine na dotadašnjoj utvrdi zamislio i izradio model po kojem je tvrđava Revelin kasnije izgrađena. Ima poseban oblik i podsjeća na masivnu tvrđavu nepravilnog četverokutnog tlocrta sa sjeveroistočnim oštrim kutom. Model je usvojen u Vijeću umoljenih u ponedjeljak 30. prosinca 1538., a izgradnja je započela sljedeće godine. Gradnja Revelina je dovršena 1551. godine.

Nakon potresa 1667. godine tvrđava postaje upravno središte Dubrovačke Republike i u nju je prenesena državna riznica i riznica katedrale.

Zanimljivosti u vezi tvrđave


Za vrijeme gradnje tvrđave uveden je poseban propis po kojem je svatko tko dolazi u Dubrovnik morao sa sobom donijeti jedan kamen koji je veličinom trebao biti primjeren tjelesnoj građi donositelja.

Prilikom arheoloških istraživanja unutar tvrđave Revelin između 1983. i 1986. godine nađeni su brojni ostatci zidova i građevina iz doba prije Revelina od kojih je najzanimljivija peć vrsnog ljevača zvona i topova Ivana Krstitelja Rabljanina.

Revelin Dubrovnik Vlasnik


Oko tvrđave Revelin se posljednjih godina dizala velika prašina i njezin najam je bio predmet istrage uskoka zbog sumnje da je gradonačelnik Vlahušić prije javnog natječaja dogovorio da tvrđava ide u najam Dubrovčaninu Lukši Frankoviću. Danas je tvrđava najskuplji gradski prostor čiji je godišnji najam čak 4 milijuna kuna.

Na terasi tvrđave se odigravaju predstave Dubrovačkih ljetnih igara, a unutar tvrđave se organiziraju razni koncerti.


Revelin se nalazi istočno od gradskih zidina i sastavni je dio turističke ture u obilasku Starog grada. Malo tko je upoznat s činjenicom, ali je tvrđava Revelin poznata i po tome što je služila kao dom Ivanu Rabljaninu, slavnom graditelju topova. On se u Dubrovnik doselio početkom 16. stoljeća , kada mu je dodijeljena radionica sa stanom u Revelinu. Njegovi su se topovi koristili u gradskim kulama i na dubrovačkim galijama. Pored toga, Ivan Rabljanin je za svog života izlio i mnoštvo zvona.

Glazbeni spektakli u tvrđavi Revelin


Danas se u tvrđavi organiziraju koncerti elektronske glazbe, festivali i plesni zabavni programi. Unutar zidina tvrđave dolaze i gostuju najveća svjetska imena iz svijeta glazbe. Organizira se i poseban zabavni program u navijačkoj zoni za praćenje svjetskog prvenstva u Dubrovniku.

Revelin je u Dubrovniku, ali i daleko šire poznat kao ugostiteljsko-izložbeni prostor. Tu se održavaju različita zabavna i kulturna događanja. Među njima su tako različiti nastupi u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, ali i svirke poznatih svjetskih DJ-a i domaćih glazbenika. Potonje se može zahvaliti Culture Clubu Revelin, koji se vjerojatno može smatrati klubom s najspektakularnijom lokacijom na hrvatskoj obali Jadrana.

Dođite i vi, zabavite se i provedite nezaboravne trenutke u tvrđavi Revelin.

Objekti u blizini: Culture club Revelin (50 m), Bistro Revelin (100 m), Dubrovački muzeji - arheološki muzej (100 m), Kula Luda (100 m), Trvđava Asimon (200 m), Vrata Od Ploča (200 m), Crkva sv. Navještenja, Dubrovnik (200 m)

 

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Tvrđava Revelin u Dubrovniku
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala