Luka Gruž u Dubrovniku

# Luka Gruž u Dubrovniku

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dubrovnik
04.09.2017. 12:01 dodajeIvan

Iako je Luka Gruž nadograđena i otvorena u novije vrijeme, ona ima dugačku i bogatu povijest, zbog čega ćemo je i opisati kao jednu od znamenitosti Dubrovnika.
Luka Gruž je međunarodna pomorska putnička luka grada Dubrovnika. Ipak, kroz svoju povijest, ova luka je imala drugačije namjene i uvijek je bila od velikog značaja za grad Dubrovnik.

Nalazi se u dubrovačkom poslovnom centru u naselju Gruž. Udaljena je 3 km zapadno od stare gradske jezgre, u zaljevu između poluotoka Lapad s južne, južnih padina brda Srđa sa sjeverne, te naselja Batala s istočne strane. Razvojem trgovine i dolaskom željezničke pruge u Dubrovnik, došlo je i do potrebe za izgradnjom nove pomorske luke u Dubrovniku. Stara se luka nije mogla nositi sa sve većim prometom, niti je mogla zadovoljiti tehničke uvjete za suvremeni promet kakav danas poznajemo.

Luka je u početku bila teretno-putnička. Zbog toga je i uređen jedan putnički gat, a ostatak luke je izgrađen kao pristanište za teretne brodove. Na tom pristaništu se nalaze dizalice za istovar i utovar brodskog tereta, kao i terminal za istovar i utovar željezničkih vagona.

Tek nakon Domovinskog rata luka Gruž je potpuno prenamijenjena u putničko-turističku luku. Sve dizalice su uklonjene i luka je uređena za putnički promet.

Danas je od iznimne važnosti za turizam u DubrovnikuLuka Gruž zauzima veliku uvalu sa zapadne strane grada. Zanimljivo je da su, u vrijeme Dubrovačke Republike, na tom mjestu plemići gradili raskošne ljetnikovce koji su i danas tamo. I danas su ti ljetnikovci sačuvani, neki doduše bolje a neki lošije, no oni i danas stoje tu i svjedoče povijesti grada.

Također, u prošlosti je luka Gruž bila mjesto gdje su stari Dubrovčani gradili brodove,a pojavom željeznice, u Gružu je bio željeznički kolodvor, pa je postao putničko-teretna luka. Danas ova luka nema ni željeznice, ni brodogradilišta, kao niti teretnog terminala. Unatoč tome, luka i dalje pruža ljepotu svakom posjetitelju koji kroz nju prođe.

Slobodno se zaputite prema luci i prošećite se rivom. Laganom šetnjom otkrijte prelijepe ljetnikovce, razgledajte luksuzne jahte i zamislite kakav je Dubrovnik nekada bio. Rivom se prožimaju mirisi eko poljoprivrednih proizvoda na gruškoj tržnici. Uputite se i do crkve svetog Križa koja se nalazi nasuprot luke. Razgledajte zanimljive detalje gradnje i uživajte u ljepoti tog čitavog dijela.

Ovo će vam mjesto, ako dolazite brodom, biti prvi dodir s Dubrovnikom, pa ga nikako nemojte preskočiti i podrediti odlasku u stari grad. Inače, s ovog mjesta do zidina treba oko dvadesetak minuta javnim prijevozom koji često prometuje ovom trasom. Vozni red - Trajekti Jadrolinija.

Kroz luku Gruž godišnje prođe preko milijun putnika. To je čini desetom svjetskom, i trećom mediteranskom lukom po broju putnika na jednodnevnoj posjeti. U samoj luci se nalazi autobusni kolodvor, mnogi trgovački centri, restorani i kafići. jedan dio je namijenjen za sidrenje luksuznih plovila. Pogled u tom smjeru poseban je osjećaj, a fotografije sa takvom pozadinom izmamit će osmjehe i želju za dolaskom kod svakoga tko ih pogleda.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Luka Gruž u Dubrovniku
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala