Vrata od Ploča u Dubrovniku

# Vrata od Ploča u Dubrovniku

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dubrovnik
01.09.2017. 12:50 dodajeIvan

Vrata od Ploča stari su ulaz u dubrovački stari grad, smješten iz smjera istoka. Dakle, vrata su istočni ulaz u dubrovački stari grad, a nalaze se u dijelu Ploče, po kojem su i dobila ime.
Ako želite posjetiti Vrata od Ploča proći ćete putem između južne strane Dominikanskog samostana i gradskog zida. Usput se prolazi uz dvije crkvice – Crkvu sv. Luke i Crkvu navještenja Marijina.

Idući dalje uz sami zid tvrđave Revelin stići ćete do krajnje istaknute istočne točke Vrata od Ploča koja vode na izvangradski predio Ploče. Ovaj povijesni sklop prilaza gradu sastoji se od unutarnjih i vanjskih vrata iz 15. stoljeća. Izgrađeni su i kameni mostovi, a nad unutarnjim vratima nadvila se kula Asimon kao dio gradskih zidina. Vanjski most ima i drveni dio koji se u prošlosti po noći podizao. Most je služio zaštiti grada, tijekom noći i olakšavao prolaz za dana.

I nad Vratima od Ploča kameni je lik zaštitnika grada – sv. Vlaha. Danas se ovuda prolazi prema hotelima i plažama na predjelu Ploče.

Unutrašnji dio kompleksa građen je u romaničkom stilu, kao i lik sv. Vlaha koji se tu nalazi. Do unutarnjih su vrata, za vrijeme austrijske okupacije u 19. stoljeću, probijena još jedna, mnogo šira, vrata. Vrata od Ploča imaju vanjska i unutarnja vrata te kombinaciju kamenog i drvenog mosta. Tako je prvi dio mosta podignutog preko opkopa građen od kamena, dok se pred samim vanjskim vratima nalazi pokretni drveni most. Odmah kod vanjskog dijela Vrata od Ploča nalazi se i tvrđava Revelin. Ova tvrđava nije dio samih zidina, ali je uključena u obrambeni sustav grada.

Danas će mnogi gosti Dubrovnika doći na ovu lokaciju, da razgledaju povijesne građevine i spomenuti kip sv. Vlaha. Kompletno okruženje je sačuvano i održavano, te na najbolji mogući način odražava nekadašnji izgled. Također, jako je popularna i poznata Festa sv. Vlaha u Dubrovniku.

Objekti u blizini: Dubrovački muzeji - arheološki muzej (100 m), Revelin (100 m), Trvđava Asimon (150 m)

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Vrata od Ploča u Dubrovniku
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala