Vidova Gora na Braču

# Vidova Gora na Braču

Srednja dalmacija

Omiš

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Omiš
25.08.2017. 08:49 dodajeIvan

Ljubitelji prirode rado posjete najviši otočni vrh na Jadranu. Ako ste avanturističkog duha, u kondiciji i volite prirodu, pođite stazama Vidove gore na otoku Braču.
Vidova Gora je najviši vrh otoka Brača. Zapravo je ovo najviši otočni gorski vrh na cijelom Jadranu. S Vidove gore se pruža prekrasni pogled na Bol, planetarno poznatu plažu Zlatni rat i na otok Hvar.

Mnogi gosti otoka, osim kupanja i uživanja na plažama, vole otići u prirodu i uživati na jedan poseban način. Avanturisti i osobe koje jednostavno vole prirodu odlično će se osjećati na stazama Vidove Gore. Vidova gora, osim prirode, krije i neke povijesno-kulturne zanimljivosti. U nastavku ćemo spomenuti sve zanimljive detalje brda na ovom otoku.

Vidova gora nadmorska visina


Već smo napisali, ali da krenemo iz početka – Vidova gora je najviši vrh na jadranskim otocima. Vrh ove planine nalazi se na 778 metara nadmorske visine. Ime je dobila po crkvici sv. Vida koja se nekada dizala na vrhu brda. Na žalost, danas je crkva tek ruševina, ali ipak lijepo mjesto za posjetiti. Nedaleko od ruševnih zidina nalazi se ugostiteljski objekt "Vidova gora", mjesto na kojem se možete osvježiti, odmoriti i sa kojeg možete uživati u prelijepom pogledu u daljinu.

Među ruševnim ostatcima malene crkvice vide se otisci sjevernog zida i dio polukružne apside. Crkvica svetog Vida podignuta je u 13. ili 14. st. Brački puk je od davnine povezivao tu planinu, oko koje su ispletene brojne fantastične priče, sa starim slavenskim bogom Svevidom. Ovoj priči u prilog idu i brojna druga mjesta na otoku, koja imaju staroslavensko podrijetlo. Mnogo prije dolaska Slavena na Jadran na vrhu Vidove gore su ilirski stanovnici imali utvrđenu gradinu.

Suhozidom sazidanim u krugu branili su sebe i svoju stoku od neprijatelja. Ostaci nekadašnjih zidova još se mogu vidjeti na pojedinim mjestima. S vrha Vidove gore se pruža jedinstven pogled prema jugu. Danas se na samom vrhu nalaze gdje se danas nalaze televizijski odašiljač i kućica s gostionicom i kamenim stolovima te klupama za odmor.

Za vrijeme vedrih dana, sa Vidove gore se vide i ostali otoci i Biokovo, od poluotoka Pelješca na istoku, preko Korčule, Visa, Biševa do daleke hridi Jabuke. Kada je vrijeme posebno bistro, bez naoblake, sa Vidove gore se vide vrhovi apeninskih planina. Na vrhu je nakon Domovinskog rata postavljen veliki kameni križ. Zimi je Vidova gora često pod snježnim pokrivačem. Otočani tom prilikom koriste snježne dijelove planine za izletišta.

Na vrh se može stići osobnim vozilima, cestovnim prometnicama, ili posebno označenim planinarskim stazama. Ako se želite uspinjati na planinu svakako zatražite profesionalnog vodiča, da vam da upute ili da krene sa vama.

Vidova gora Brač

Planinarenje na Braču put Vidove gore


Vidova gora izazov je mnogim penjačima i avanturistima. Stazama naše planine prolazi zaista veliki broj planinara, što profesionalaca što amatera. Brojne planinarske ture posebna su turistička ponuda, koja osim fizičke izazovnosti pruža i mogućnost dodira sa bogatim povijesnim nasljeđem ovog otoka.

Obilazak će svakako obogatiti zanimljivi i raznoliki pejzaž mediteranske makije, šume crnog bora i kraškog krša.

Ako se odlučite na šetnju ovim planinskim krajolikom, predlažemo da posjetite neke od zanimljivosti Vidove gore.

Spilja Brotun – Sutivan


Jedna od posebnih lokacija na Vidovoj gori je svakako i spilja Brotun.

Uredno markirana Vela staza dijelom je izgrađena još u rimsko doba. Nekada je staza povezivala Bol i Nerežišća. Na obroncima koštila i u spiljama podno Baljenika gnijezde se velike bračke grabljivice Škanjci mišari.

Usporenim letom, ove grabljivice ponosno predstavljaju grandiozno umijeće leta i lova. Užitak promatranja iskusit će svi koji barem malo zastanu i bace pogled ka njima.

Putovanje možete nastaviti po samom hrbatu prema najvišoj točki otoka i odmorištu na vrhu. Odmor na velikoj terasi objekta omiljen je mnogim rekreativnim planinarima, bikerima, hikerima i nekada paraglajderima ili adrenalincima koji lete na zmaju.

Do najveće bračke spilje ispod Vidove gore potrebno se spustiti 120 metara nadmorske visine. Spuštanje se odvija jugozapadnom stranim planine, u potpuno prirodnom „divljem“ okruženju, pa vas ovom prilikom sve upozoravamo na oprez i savjesno postupanje.

Vičja jama na Vidovoj gori


Na Vidovoj gori imate još mnogo stvari za vidjeti. Jedna od zanimljivosti, točnije prirodnih fenomena je i Vičja jama.

Do sada poznamo 218 speleoloških objekata od kojih se 182 od otvora nastavljaju u vertikalnom pravcu. Baš takve jame izdvajaju Brač kao speleološki najzanimljiviji otok. Naime, mnoge od njih sistematski su istraživane tek 1959. godine, kada oprema nije dozvoljavala istraživanje jama dubljih od 285 metara.

Vičja jama se posebno ističe među njima (jama vještica, zloduha) jer za nju u narodu postoji vjerovanje da se podzemljem proteže sve do Vičje luke na zapadnoj obali Brača pokraj Bobovišća na moru. Otvor u ovu jamu se nalazi u borovoj šumi nedaleko staze koja vodi dalje prema Murvici ili Blacima. Ako je mislite posjetiti bit će vam potreban vodič jer je teško vidljiva i nećete je sami moći pronaći. Veliki otvor u obliku lijevka izaziva strahopoštovanje već na prvi pogled. Kada se približite, i nađete se na rubu ponora osjećaj je snažan i pomiješan.


Zlatne ribice na Braču


Mnogima su možda i najzanimljivije zlatne ribice koje žive na Braču. Ne žive one u moru ili nekom kućnom akvariju. Naime, u blizini mjesta Donji Humac, uz put se nalaze vodene kaptaže Dunaj (Nerežiške vode) izgrađene još u vrijeme Austrougarske države. One su danas „ukrašene“ živućim primjercima zlatnih ribica. Ovim malenim vodenim životinjama odgovara stanište, što najbolje pokazuje činjenica da one danas žive u kolonijama koje se jako dobro razvijaju i održavaju sve ove godine.

Blizu se nalazi i crkvica Sv. Trojstva. Okružena je vitkim stablima čempresa, koji su na Braču sađeni uz putove prema groblju i u okolici groblja i crkvica.

Još je tu zaista mnogo toga za vidjeti, ali ne stignemo sve spomenuti u tek jednom tekstu. Najbolje bi bilo da dođete i posjetite Brač. Upoznate ga, kako uz obalu, tako i njegove gore i planine. Naizgled pust i krševit predio, otok Brač krije mnogo zanimljivosti i stvari koje vrijedi posjetiti.

Ovom prilikom vas pozivamo da dođete i uživate na prelijepom otoku u Jadranskom moru. 

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Vidova Gora na Braču
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala