Seosko imanje Gažul na otoku Braču

# Seosko imanje Gažul na otoku Braču

Srednja dalmacija

Omiš

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Omiš
24.08.2017. 08:53 dodajeIvan

Na otoku Braču se nalazi Planinarska kuća „Gažul“. Smještena je na širem području Vidove gore, najviše otočne planine na Jadranu. Kuća se stopila sa prelijepim šumskim krajolikom, i zbog toga je rado posjećena tijekom čitave godine.
Kuća ima kuhinju i posuđe, a u potkrovlju se nalazi 25 mjesta za noćenje. Potrebne su vam vreće za spavanje, a pored kuće imate vanjski WC, vodu iz spremnika za vodu, te struju iz solarnog napajanja.

Do mjesta Gažul se dolazi automobilom, preko Nerežišća, pa kod skretanja za Vidovu goru nastavite putovati istočno za Bol.

Planinarska kuća danas služi pripadnicima HGSS-a OT Brač za držanje opreme potrebne za akcije traganja i spašavanja, okupljanje, te održavanje vježbi i dežurstava.

Smještena je pokraj malog bračkog pastirskog naselja kamenih kućica i torova za stoku. Tu se svake godine održava godišnji stočarski sajam, što je posebna prilika da isprobate bračku janjetinu i specijalitet „vitalac“.

Sajam stoke u mjestu Gažul na Braču


Svake godine, već tradicionalno, Bračani pripremaju sajam kojeg obilježava dobro druženje i još bolja klopa.

Na sajmu inače bude najviše ovaca, što je i logično s obzirom da je Brač u svijetu prepoznatljiv po čuvenom janjećem mesu, i proizvodnji ovčjeg sira.

Danas je sajam postao turistička atrakcija


Stočni sajam na Braču postao je jako popularan i priznat među gostima i posjetiteljima. Mnogi vole doći na sajam da razgledaju vrste, kao i oni drugi da kušaju delicije i ukusno meso sa Brača.

Osim ovaca, na sajmu se mogu vidjeti i magarci, pulad, konji, kobile i njihova ždrjebad. Tu su mule, mazge i odnedavno krave. Sajam je danas turistička atrakcija. Danas je sajam jako popularan, a zvuk škljocanja fotoaparata postao je sastavni detalj sajma. Svi žele sa sobom ponijeti djelić atmosfere. Uživanje u dobrom društvu, jelu i piću je zapravo sve što čovjeku treba za dobar odmor.

Pečena janjetina s ražnja posebna je i svi je rado kušaju. Tu je i neizostavni brački sir, te mnoge druge delicije koje gosti mogu kušati.

Danas na Braču imamo i obiteljska seoska imanja, posebno urađena sa ponudom za goste koji vole da uživaju u planinskom okruženju i atmosferi među domaćim životinjama. Ako vas zanima kako se radi poznati Brački sir, čuvaju ovce ili neko drugo prirodno blago, posjetite neko od seoskih imanja i ostanite na par dana.

Uvjereni smo da ćete uživati i saznati mnogo o kulturi i životu bračana.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Seosko imanje Gažul na otoku Braču
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala