Muzej uja u Škripu na otoku Braču

# Muzej uja u Škripu na otoku Braču

Srednja dalmacija

Dugi Rat

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Otok Brač ima svoj stalne goste, ali i one koji ga nanovo otkrivaju. U koju god skupinu pripadali, možda bi bilo zanimljivo da posjetite Muzej ulja u mjestu Škrip.
U Muzeju uja prikazana je povijest maslinarstva na otoku Braču. To je mjesto gdje možete saznati sve detalje o tradicionalnom procesu prerade maslinovog ulja koji se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peči za grijanje vode i svim ostalim tradicionalnim alatima koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja.

Cijeli prikaz je nadopunjen skulpturama magistra kiparstva Đanija Martinića, i slikama akademske slikarice Hane-Marte Jurčević Bulić. Skulpture i slike na jako zanimljiv način prikazuju radnike u uljari i sami proces proizvodnje ulja.

Povijest muzeja uja


Kako je sve započelo? Upoznajte muzej i saznajte zanimljive detalje.

Godine 1864. obitelj Josipa Krstulovića otvara uljaru za preradu maslinovog ulja u Škripu na otoku Braču. Uljara je prvenstveno služila za otočane, koji su godinama proizvodili jako kvalitetno maslinovo ulje.

Početkom 20. stoljeća Kruno i Mandica Krstulović preuredili su i nadogradili uljaru te je kupljena nova presa iz Trsta – ''Thomas Holt'' pomoću koje je nastavljena uspješna  prerada maslinovog ulja sve do 1963. Nakon te godine uljara ipak prestaje s radom. Razlog tome je pojava novih tehnologija u prerađivačkom procesu, s kojim se stari strojevi nisu mogli takmičiti.

Da bi se ostvarilo mjesto za povijesni značaj stare uljare, te se zorno prikazao proces proizvodnje u starim danima, u srpnju 2013. Kruno Cukrov, unuk Kruna Krstulovića, sa svojom obitelji renovira i preuređuje uljaru u Muzej uja. Muzej je otvoren za javnost kao povijesno-kulturnu znamenitost maslinarstva otoka Brača.

Obitelj Cukrov i dalje nastavlja obiteljsku tradiciju. U svojim pogonima, u sklopu OPG-a i sa modernim strojevima, obitelj nastavlja sa proizvodnjom kvalitetnog maslinovog ulja. O kvaliteti ovog ulja najbolje svjedoči činjenica da je ulje već nagrađivano i osvojilo je brončanu medalju za ekstra djevičansko ulje na Oblica festu Postira 2014.

Danas se u muzeju nalazi i kušaona maslinovog ulja. Ako posjetite muzej, u kušaoni možete kušati i kupiti maslinovo ulje vrhunske kvalitete.

Muzej je jako zanimljiv i u najmanju ruku neobičan. Otok Brač je s ovom ustanovom postao bogatiji u svojoj ponudi, a sami muzej je svojevrsna atrakcija koju posjeti veliki broj gostiju svake godine.

U Muzeju uja zorno prikazana je povijest maslinarstva na otoku Braču kao i cjelokupni tradicionalni proces prerade maslinovog ulja. Proces se sastoji od toća sa orlom, presom sa starim športama, peći za grijanje vode te svih tradicionalnih alata koji su se koristili za transport, proizvodnju i skladištenje maslinovog ulja.

Muzej uja se nalazi u Škripu na otoku Braču. Udaljen je tek desetak minuta vožnje od Supetra, odnosno 9 kilometara. Do muzeja vozi autobusna linija Supetar – Škrip. Nemate razloga da ne posjetite ovaj muzej.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Muzej uja u Škripu na otoku Braču
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala