Crkva Sveti Jura Perun

# Crkva Sveti Jura Perun

Srednja dalmacija

Dugi Rat

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dugi Rat
21.08.2017. 08:31 dodajeIvan

Uz obalu Jadranskog mora, nadomak Splita, nalazi se brdo Perun. Proteže se od rijeke Žrnovnice, do ušća Cetine kod Omiša u dužini od 17 km.
Nekada u povijesnim vremenima, Poljička Republika smatrala je brdo svojim. Sa zapadne strane, poviše kamenoloma u Žrnovnici, nalazi se crkvica sv. Jure od kud seže prekrasan pogled na Stobreč, Split, Kaštela i Žrnovnicu.

Najviši vrh brda je Križ, sa nadmorskom visinom od 533 metara. Podno brda se nalaze: Split, Žrnovnica, Strožanac, Podstrana (donja), Grljevac, Sveti Martin, Mutogras, Bajnice, Krilo-Jasenice, Jesenice, Dugi Rat, Duće, Omiš, Donje Sitno, Srinjine i mjesto Tugare.

Cijelo se ovo brdo nalazi u Poljicima, koja dijeli na Dolnja Poljica - južno i Srednja Poljica - sjeverno.

Brdo je dobilo ime prema staroslavenskom božanstvu Perunu.

Crkva sv. Jure Perun


Iznad Gornje Podstrane, na rubu klisure sagrađena je ranoromanička crkvica sv. Jure. Jedna je to od četiriju starih hrvatskih crkvica podignutih duž gorskoga hrpta od Žrnovnice do Cetine. Uz spomenutu crkvu tu su i crkve Sv. Jure na Perunskom, Sv. Maksima u Jesenicama i Gospe Stomorice u Dućama.

Točan period izgradnje crkve nije poznat, no smatra se da gradnja datira najkasnije u 11. st. Izvedena je u rustikalnom stilu, primitivno, s nepravilnim i nesimetričnim linijama, od materijala najvjerojatnije uzeta s obližnje prapovijesne gomile. Mnogo godina kasnije (u današnje vrijeme) s južne strane izgrađen je vanjski oltar, a crkva je u cijelosti obnovljena. Zidovi su ožbukani, a na crkvu je dograđena nova preslica sa zvonom.

Sv. Jure je zaštitnik Poljica, a u Podstrani su mu posvećene dvije crkvice na brdu Perun. Tu je crkva o kojoj trenutno pišemo, i još jedna, udaljena oko 4 km, na zapadnom vrhu Perunsko. Iako su lokacije obiju crkvica morfološki slične, različita su im arheološka okružja i mjesni običaji povezani sa svetojurjevskom pobožnošću. Crkvica sv. Jure na Vršini stoji na zapadnom rubu prapovijesne polukružne gomile, okružena je srednjovjekovnim grobovima u kojima su osim kršćanskih ustanovljeni i nekršćanski ukopi. Dan svetog Jurja s blagoslovom polja u njoj se slavi 3. svibnja, što odgovara spomendanu računanom prije reforme kalendara 1582. g.

Druga crkvica, ona na Perunskom, podignuta je u opsegu takozvane Duge gomile, na temeljima prastarog Perunova svetišta. To je položaj na kojem nema tragova grobova, a u njoj se bogoslužje odvija na dan sv. Jure 23. travnja.

Na Vršini je slavlje s procesijom, koja se od sela uspinjala do crkve starim seoskim putem, imalo veći mjesni ugled od onoga u crkvi sv. Jure na Perunskom. Sve do sredine 20. stoljeća to je slavlje pratila i seoska glazba. Ova hodočasnička svetojurjevska tradicija nedavno je obogaćena pobožnošću križnog puta.

Osim ceremonijalnih uspinjanja, na brdo dolaze i mnogi turisti željni avanture i uživanja u prirodnom okruženju. Staze po brdu su vremenom uhodane, no ipak, za sigurno uspinjanje trebate se dobro raspitati, pripremiti i posavjetovati sa profesionalnim vodičem. Za uživanje u prirodi, sa što manje riskiranja, svakako sena vrijeme pripremite.

Pogled sa brda Perun prelijep je, bez obzira u kojem smjeru gledali. Ako bi morali birati, i napisati gdje se pruža najljepši pogled, onda bi odabrali pravac prema moru i otocima koji se nalaze ispred brda.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Crkva Sveti Jura Perun
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala