Salona arheološko nalazište

# Salona arheološko nalazište

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
19.08.2017. 10:37 dodajeIvan

Posjetite jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta na središnjem dijelu istočne jadranske obale.
Salona je antička metropola rimske provincije Dalmacije. Smještena je na središnjem dijelu istočno jadranske obale, a u antici je bila glavni grad rimske provincije. U vrijeme seobe naroda Salona je bila napuštena, da bi nakon određenog perioda malo istočnije izrastao hrvatski srednjovjekovni grad Solin.

Šest kilometara sjeverno od Splita u današnjem Solinu nalaze se ostaci antičkog grada Salone. Riječ je o metropoli rimske provincije Dalmacije. Grad se brzo i nesmetano razvijao, a svemu je uvjetovao povoljan zemljopisni položaj na sredini istočne jadranske obale i smještaj u dnu zaštićenog Kaštelanskog zaljeva. Pored toga, razvoju grada doprinijela je i činjenica da se grad nalazio uz samu deltu rijeke Salon (danas Jadro), te dobra cestovna povezanost s unutrašnjosti.

Zbog svog velikog povijesnog značaja, još krajem 19. stoljeća počela su značajnija arheološka istraživanja ovog lokaliteta. Najviše zasluga u tome ima don Frane Bulić, koji je dao sagraditi memorijalnu zbirku i radni prostor Arheološkog muzeja u povodu Prvog međunarodnog kongresa starokršćanske arheologije održanog 1894. godine u Solinu.

Osim njega, zasluge moramo odati i drugim znanstvenicima poput fra Luje Maruna i povjesničara Mirka Cecića.

Salona je danas bogata ponuda kulturnog turizma u Splitu i okoliciDanas se možemo pohvaliti činjenicom da je grad Solin u značajnoj mjeri razvio kulturni i vjerski turizam. Ovi oblici turizma sve više se unapređuju i vremenom su bogatiji za posjetitelje koji uživaju u povijesti i kulturi.

Pokazatelj kvalitete ponude svakako su i brojke, koje iz godine u godinu idu prema gore. Posjetitelji lokaliteta jako su zadovoljni, imaju što vidjeti i svakako što za naučiti. Prelijepe zidine građevina starog grada upotpunjuju sveukupni dojam, pa možemo kazati da gosti uživaju na jedan jako poseban način.

Danas je Solin postao grad kulturnog turizma, čija se turistička ponuda temelji na antičkom lokalitetu Salona, ali i brojnim drugim znamenitostima poput Gašpine mlinice iz 18. stoljeća, Šuplje crkve kao krunidbene bazilike kralja Zvonimira te Gradine, utvrde iz rimskog doba.

Osim spomenutih lokaliteta, turiste u Solin privlači i Gospin otok, kao najstarije marijansko svetište u Hrvata. Sve veći broj hodočasnika dolaze da posjete ovo marijansko svetište.

Nikako ne trebamo zanemariti prirodne ljepote Solina, i okolice. Zelenilo koje okružuje ovaj prelijepi grad redovno posjećuju obitelji iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Obitelji rado dolaze na izlete posebno u okruženje ugodnog ambijenta uz rijeku Jadro.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Salona arheološko nalazište
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala