Galerija Meštrović u Splitu

# Galerija Meštrović u Splitu

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
18.08.2017. 14:06 dodajeIvan

Zaljubljenici u umjetnost, kulturu i povijest zasigurno će uživati ako posjete Galeriju Meštrović u Splitu.
Galerija Meštrović muzejska je ustanova utemeljena 1952. godine, a nalazi se u palači Ivana Meštrovića koja je građena za stambeno-radne potrebe od 1931. do 1936. godine. Danas je fundus bogat sa ukupno 192 skulpture, 583 crteža, 4 slike i 291 arhitektonska nacrta. Predmeti su iz razdoblja od 1898. do 1961. godine.

Aktom darivanja kojim je Ivan Meštrović poklonio hrvatskom narodu četiri svoja objekta i 132 umjetnička djela, stvoreni su preduvjeti formiranja Galerije Meštrović kao muzejske ustanove.

Što možete vidjeti u Galeriji Meštrović


U Galeriji se nalaze umjetnikova remek djela izvedena u mramoru, bronci, drvu i gipsu. Djelima je umjetnik obuhvatio sva razdoblja svog bogatog stvaralaštva do 1946. godine.

Stalni postav slijedi prostorno-tematska određenja. U prizemlju galerije nalazi se središnja dvorana, koja je uređena kao ulazni reprezentativni prostor. U njoj su većinom postavljene mramorne skulpture. Blagovaonica je zadržala izvorni karakter umjetnikova doma. U njoj je postavljen Meštrovićev namještaj, nekoliko slika i brončani portreti članova obitelji.

Na katu, u dvorani zapadnog krila, predstavljena su Meštrovićeva djela nastala pod utjecajem impresionizma, secesije i art-dekoa. Istočna dvorana obogaćena je skulpturama nastalim pretežno između dva svjetska rata. Uz nju je zanimljiva posebna dvorana s temom Joba. Velika središnja dvorana prvog kata namijenjena je postavu skulpture, ali i povremenim kulturnim događanjima u prostoru Galerije. Stalni postav skulptura prvog kata upotpunjen je Meštrovićevim crtežima.

Pored muzejskih izložaka, Galerija čuva i dokumentaciju koja se referira na život i opus Ivana Meštrovića. Tu su fotografije prvih umjetnikovih djela snimljenih početkom stoljeća u Beču i Parizu, kao i mnogobrojni arhivski materijali.

Ako ste došli u Split, volite umjetnost i zanima vas bogata povijest Hrvatske, svakako dođite u Galeriju Meštrović i razgledajte kojim bogatstvom je umjetnik podario svoje zemljake.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Galerija Meštrović u Splitu
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala