Split Bačvice plaža

# Split Bačvice plaža

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
18.08.2017. 11:44 dodajeIvan

Ako ste bili kada u Splitu, posebno tijekom ljetnih mjeseci, onda je velika vjerojatnost da ste bili na plaži Bačvice. Predstavit ćemo vam najpoznatiju splitsku plažu.
Bačvice su zapravo stambena četvrt i gradski kotar hrvatskog grada Splita. Četvrt okružuje uvalu u kojoj se nalazi ova plaža. Riječ je o prelijepoj pješčanoj plaži, smještenoj u samom centru grada, koja je jako popularna i dobro poznata izvan Splita.

Plaža je smještena nedaleko od Gradske luke prema istoku i znamenita je po pješčanom plićaku, koji seže daleko u more. Zbog svoje podloge i plićaka koji smo spomenuli, plaža Bačvice idealna je za igranje picigina.

Sami dio grada u blizini plaže je bogat povijesno-kulturnim spomenicima, među kojima se posebno izdvaja crkva Gospe od Pojišana iz 10. stoljeća. Crkva je izgrađena iznad same uvale, na predjelu Pojišan.

Uvala Bačvice duga je 600 m od kojeg pješčani dio zauzima 180 metara, a ostatak uvale čini betonirano šetalište. Plaža na Bačvicama je postala kultno mjesto za igranje picigina, te se na njoj održavaju turniri svake godine. Od 2005. godine na plaži se održava Svjetsko prvenstvo u piciginu.

Plaža Bačvice u SplituPlaža Bačvice udaljena je desetak minuta šetnje od središta grada. Smještena je u plitkoj pješčanoj uvali i vrlo je popularno u plićaku igrati tradicionalnu igru „picigin“. Ova igra je omiljena među Splićanima, koji već 90 godina usavršavaju svoje vještine u morskom plićaku. Igraju ga tijekom cijele godine, pa čak i u najhladnijim zimskim mjesecima. Splićani ovaj sport uzimaju ozbiljno, a tome najbolej u prilog ide činjenica da su na plaži postavljeni i reflektori za noćnu igru. Zanimljivost ovog natjecanja je u tome što se picigin ne igra na bodove, pa u samom natjecanju nema pobjednika. Naime, cilj igre je izvesti što atraktivnije skokove i na što bolji način odbijati lopticu dlanom.

Ako posjetite plažu, u vrijeme igranja picigina, svakako se zaustavite i pogledajte malo o kakvoj je igri riječ. Osim uživanja u piciginu, ovdje uživa veliki broj kupača, a osim kupanja uživat možete u obližnjim terasama lokalnih kafića i restorana. Veći dio plaže je betonirani plato, određen za šetanje i sunčanje, a na njemu ili u blizini slobodno možete uživati izležavajući se na ležaljkama ispod dnevnog sunca.

Na plaži se nalazi i popularan noćni klub koji je omiljen među mlađim Splićanima. Klub je popularan i među gostima, pa je ova plaža još jedno dobro mjesto za odlazak u noćni život. Ako ste mladi, tražite zabavu i glazbu do ranih jutarnjih sati – dođite na Bačvice.

Plaža ima plavu zastavu i more je jako čisto, no ipak, veliki problem su morske trave koje valovi često izbacuju na obalu, kao i zamućenost mora zbog sitnog pijeska.

Za sigurnost na plaži i u moru brinu se iskusni spasioci, tako da se možete opustiti i uživati u suncu a djeca se mogu zabavljati u zabavnom parku s toboganima, trampolinima i gumenim dvorcem. Od dodatnog sadržaja koji je neophodan na jednoj ovakvoj plaži možemo izdvojiti vanjske tuševe, javni wc, kabine za presvlačenje, a postoji i mogućnosti iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Par zanimljivih činjenica u vezi ove plažeMnogi ne znaju, ali se na plaži Bačvice snimao legendarni video spot za reklamu gaziranog pića Pipi. Bilo je to sada već daleke 1983 godine. Spot se snimao pod pokroviteljstvom Dalmacijavina, a u njemu se pojavila bivša Miss Jugoslavije, Ana Sasso. Godine 2013. skupina Studio Frendo lansirala je pjesmu "Pipi" čiji se sadržaj vrti oko te epizode na Bačvicama.

Još jedna zanimljiva stvar – Splitska grupa Stivideni snimila je pjesmu "Idemo na Bačvice" posvećenu toj plaži.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Split Bačvice plaža
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala