Marmontova ulica u Splitu + trgovine

# Marmontova ulica u Splitu + trgovine

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
03.08.2017. 13:23 dodajeIvan

Ako ste došli u Split, turistički ili poslovno i imate viška vremena – svakako posjetite i prošećite Marmontovom ulicom.
Iako je bio osvajač, Napoleonov je maršal Marmont u velikoj mjeri zaslužan za urbanizaciju dalmatinskih gradova. Zbog toga su Splićani i dali jednoj od najljepših ulica u gradu ime po Marmontu. Marmontova ulica je ne samo lijepa već i povijesno sadržajna. Danas je jedna od ljepših šetnica u gradu, i šire.

Što vidjeti u Marmuntovoj ulici?


U Marmuntovoj ulici je 1922. godine utemeljena biblioteka i čitaonica za frankofile, danas Alliance Francaise. U njoj se nalazi i prvo splitsko kino Karaman. Marmontova ulica se može pohvaliti i posebnom starom ribarnicom. Posebna je po tome što na nju ne slijeću muhe zbog mirisa sumpora iz obližnjih toplica.

Ulicu prate i neke stare zgrade, među kojima posebno možemo istaknuti prekrasne secesijske zgrade Duplančić i Tončić. Sjeverni dio ukrašen je mletačkim bastionom, koji se uvire u arhitekturu teatra i crkve Gospe od Zdravlja.

Marmontova ulica u svom dijelu ima i dva možda najpopularnija izložbena prostora u gradu, Salon Galić i Galerija fotografije. Iz ove se ulice može doći na Prokurative kroz nekoliko prolaza. Od Rive do vrha Marmontove nižu se i brojne trgovine, pretvarajući ulicu u najvažniju oazu trgovinama. Nalazi se u centru grada, pa ne čudi da se na samom kraju ulice nalazi nekoliko jako popularnih kafića i restorana. Duhovitu suvremenu fontanu, nazvanu Pirja, nećemo preskočiti. Fontana i danas nagoni da se zamislimo i zapitamo „Što je umjetnik htio reći?“

Posjetite Marmontovu ulicu. Razgledajte povijesne građevine i divite se spomenutoj fontani. Tko zna, možda odgonetnete pitanje koje su do sada mnogi u sebi postavili... Što je umjetnik htio reći? 

Marmontova ulica Split trgovine


Trgovine u marmontovoj ulici Split:  Bershka, Zara, Vip Centar, Leilou butik, Intimissimi, T-centar, Miss Sixty, beneton, Franco, Nike, Tele 2, Brodomerkur, Esprit, Rossini, Docksteps, Accessorize, Optika Anda

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Marmontova ulica u Splitu + trgovine
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala