HNK Split – kulturni identitet grada sačuvan na jednom mjestu

# HNK Split – kulturni identitet grada sačuvan na jednom mjestu

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
01.08.2017. 08:33 dodajeIvan

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu utemeljeno je 1893. godine. Nalazi se na Trgu Gaje Bulata u samom gradu. Danas je HNK središnje splitsko kazalište i najznačajnija kazališna ustanova u Dalmaciji.
Na samim početcima HNK u Splitu nije imao stalni umjetnički ansambl, nego su programe u njemu održavale uglavnom putujuće kazališne operne trupe, među kojima su dominirale one iz Češke i Italije, te Zagreba, Osijeka i Beograda. Između dva svjetska rata u Splitskom HNK su gotovo svakoga svibnja gostovale Ljubljanska i Zagrebačka opera, dajući pregršt predstava tijekom svibnja.

Povijest kazališta u kratkim crtama


Godine 1922. osnovan je vlastiti ansambl, čime su omogućene predstave u svojoj organizaciji. Dio ansambla bili su profesionalci, dio su bili amateri. Veći zaokret dogodio se dolaskom maestra Ive Tijardovića, koji je svojim operetama "Mala Floramye" (1926.) i "Spli'ski akvarel" (1928.) obilježio i grad i građane, kao i navike života u toj sredini.

Prvi intendant kazališta bio je Ivo Tijardović. U kazalištu se nalaze poprsja velikana splitske i hrvatske kulture: Marka Marulića, Gaje Bulata, Ive Tijardovića, Josipa Hatzea, Josipa Gende, Zdravke Krstulović i Borisa Dvornika.

Važno je spomenuti da je HNK Split kroz mnoga stoljeća postojanja uspio da sačuva kulturni identitet grada. Posebno je to bilo omogućeno brojnim kazališnim predstavama i koncertima. Danas je HNK u Splitu član Europske kazališne konvencije od 1999. godine.

Splićani su mnogo dali za svoje kazalište, baš kao što je HNK dao Splitu. Zanimljivo je spomenuti i najdugovječnijeg radnika ove ustanove – to je dugogodišnji nabavljač, povremeni glumac i statist, najpoznatiji kao pirotehničar Milan Tomić Šerif. On je čak 61 godinu radio u splitskom HNK.

HNK Split – od početka pa do danas


Nova kazališna zgrada Općinskog kazališta (kakvu i danas poznajemo) otvorena je 6. svibnja 1893. godine na Dobrome. Otvorenje je bilo logičan slijed, i nastavak na već bogatu splitsku kazališnu povijest, čiji počeci sežu još u antiku. U novom kazalištu nastupaju, pored do tad neprikosnovenih talijanskih trupa i umjetnika, sve češće domaći i slavenski umjetnici.

Prvi pravi pokušaj pokretanja stalnog i profesionalnog dramskog ansambla događa se 1898. godine, osnivanjem ansambla Hrvatskoga dramatičnog društva u Spljetu od bivših članova zagrebačkog i varaždinskog kazališta te svršenih učenika Miletićeve glumačke škole. Spljet nismo napisali greškom – naime, u tom periodu još uvijek se vodila polemika trebali se grad službeno zvati Split ili Spljet. Nije ta tema usko vezana za povijest kazališta, pa nećemo dalje u tom smjeru. Tek toliko da spomenemo zanimljivu činjenicu.

Vratimo se na rad i postojanje HNK Split.

Zgrada svoju prvu obnovu doživljava 1920. kada se i osniva prvi profesionalni dramski ansambl pod službenim nazivom Narodno pozorište za Dalmaciju.

Godine 1928. dotadašnje profesionalno je kazalište ukinuto, a odlukom tadašnjeg Ministarstva prosvete splitsko je kazalište spojeno sa sarajevskim u tzv. Narodno pozorište za zapadne oblasti.

Početkom 1928, kad se već naslućivao prestanak rada Narodnog pozorišta za Dalmaciju, skupina splitskih kazališnih entuzijasta pokreće kazalište Gradska opera i opereta, koje ubrzo mijenja ime u Splitsko kazališno društvo. Sve do 1936. to društvo, u kojem je spiritus movens Ivo Tijardović, uprizoruje uz dramske i niz operetnih i opernih djela. U tim uprizorenjima kao gosti sudjeluju i mnogi poznati kazališni umjetnici iz drugih gradova. Godine 1937. od Splitskoga kazališnog društva izdvajaju se Splitski kazališni dobrovoljci (1937-1940).

Godine 1940. ponovno se obnavlja kazališna zgrada i osniva Hrvatsko narodno kazalište u Splitu. U tom periodu kazalište ima u svom sastavu Operu, Dramu i Balet. Prvi intendant je Ivo Tijardović, na čelu Drame je Marko Fotez, Operu vodi Oskar Jozefović, a Balet Ana Roje.

Rad kazališta nije dugo potrajao, jer se već 1941. godine prekida zbog talijanske okupacije.

Po oslobođenju i nastanku mirnodopskih uvjeta 1. srpnja 1945. osniva se Narodno kazalište u Splitu, čija je jezgra bilo Kazalište narodnog oslobođenja Dalmacije, osnovano na Visu 1944. Prva je sezona otvorena 27. rujna 1945. izvedbom tragedije Mirka Bogovića Matija Gubec, kralj seljački. Profesionalno kazalište u Splitu od toga dana kontinuirano djeluje do danas.

U veljači 1970. kazališna je zgrada gotovo potpuno uništena u požaru. Nakon kraće stanke, predstave se ponovo počinju održavati prvo u Depadansi Doma JNA, a potom u kinu Split u sklopu Doma Brodogradilišta Split. Gotovo čitavo desetljeće trebalo je da se kazališna zgrada na Dobrome obnovi.

Tek se u ožujku 1978, prema projektu arhitekta Boška Rašice, započinje sa radovima i obnovom zgrade. Tom prilikom zgrada se dodatno proširuje, a novi oblik (koji i danas uživamo) svečano je predstavljen 19. svibnja 1980.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
HNK Split – kulturni identitet grada sačuvan na jednom mjestu
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala