Park Eks Fanfogna u Trogiru

# Park Eks Fanfogna u Trogiru

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Trogir
25.07.2017. 11:41 dodajeIvan

Grad Trogir je još 2013. godine svečano otvorio park Garagnin-Fanfogna za javnost. Park je na tom mjestu još s početka 19. stoljeća, no bio je devastiran, zapušten i nikako dio grada kojim se Trgorir mogao ponositi. Na sreću, obnovljene je i otvoren za sve ljubitelje prirode, botaničare i osobe koje žele tek prošetati kroz hladovinu visokih krošnji raznolikog drveća.
Ovo je prvo javno otvaranje nakon gotovo pola stoljeća, otkako su se na ulazu parka održavali “plesnjaci”.

Riječ je o najljepšem botaničkom vrtu u Europi početkom 19. stoljeća. Njegova devastacija je počela još nakon Drugog svjetskog rata, kada su njegovi vlasnici, plemićka obitelj Garagnin-Fanfogna, otišli u Italiju. Zapušteni park je stradao od nemara koji je trajao sve donedavno, kada je u potpunosti očišćen i osvježen da zablista u punom sjaju.

Na žalost, jedan period o parku nitko nije vodio brigu, zbog čega je park ubrzano propadao. Ipak, došla su ljepša vremena za park, pa tako i sve one koji vole vrijeme provesti u prirodnom ambijentu, okruženi brojnim biljnim i životinjskim vrstama.U jednom periodu svog postojanja park je brojao čak 359 biljnih vrsta. Danas ih nema toliko, no uvjereni smo da će se vremenom stanje vratiti kakvo je nekada i bilo. Objekti i skulpture unutar parka su propadali, urušavali su se, pa je kompletna slika parka bila ispod svake norme.

Vrijeme za obnovu je napokon stiglo, pa danas imamo park u kojem bezbrižno uživaju mnogi. Nalazi se svega pedesetak metara od UNESCO-ove povijesne jezgre.

Prigodom obnove parka strogo se poštivao, i u budućnosti će se poštivati njegov originalni izgled. Otvaranje vrata parka za javnost simbolično označava početak realizacije projekta obnove.

Park Eks Fanfogna će napokon vratiti nekadašnji sjaj, i nadamo se da će postati omiljeno mjesto okupljanja mnogih gostiju Trogira, kao i domaćina.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Park Eks Fanfogna u Trogiru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala