Muzej grada Trogira

# Muzej grada Trogira

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej grada Trogira danas je omiljeno okupljalište turista – koji vole povijest i umjetnost, ali i grupama koje će na najbolji način upotpuniti dan za vrijeme obilaska ovog prelijepog grada.
Sami Muzej je utemeljen još 1963. godine, ali je za javnost otvoren tek par godina kasnije - 9.5.1966. godine. Nalazi se u blizini sjevernih gradskih vrata, u palači obitelji Garagnin koja je u Trogir došla iz Venecije krajem 16. stoljeća.

Palača je vremenom dobila konačni oblik. Sačinjena je od dva bloka romaničkih i gotičkih kuća koje su, prema projektu Ignacija Macanovića, u drugoj polovici 18. stoljeća nadograđene i objedinjene u jedinstveni sklop. Glavni ulaz u palaču s predvorjem i stubištem bio je na istočnoj strani bloka, u glavnoj gradskoj ulici, a ukrašen je kasnobaroknim dekoracijama. Danas se u predvorju nalazi muzejski izložbeni prostor (atrij Muzeja grada Trogira), dok je na katu smješten stalni postav Muzeja grada Trogira.

Glavni ulaz u Muzej nalazi se u zapadnom bloku palače formiranom oko unutarnjeg dvorišta. U južnoj jednokatnici s vanjskim stubištem, koja je nekoć imala gospodarsku namjenu, smješteni su Lapidarij i Galerija Cate Dujšin Ribar, dok se u sjevernoj kasnobaroknoj višekatnici, u originalnom interijeru ranog 19. stoljeća nalazi bogata knjižnica čiji je osnivač Ivan Luka Garagnin.

Uz originalni namještaj palače sačuvana je i stropna dekoracija oslikana portretima filozofa i književnika. Muzej se može pohvaliti knjižnicom koja broji 5.582 naslova različitih tema, i koja slovi za najbogatiju privatnu knjižnicu u Dalmaciji.

Stalni postav Muzeja grada TrogiraStalni postav našeg muzeja upoznat će vas sa poviješću grada i njegove okolice od pretpovijesti do 20. stoljeća.

Ako vas zanima postanak grada, njegov razvoj i promjene kroz dugo vrijeme svakako bi trebali doći i obići muzej.

Ljetne radionice u Muzeju grada TrogiraMuzej grada Trogira od prije par godina održava i radionice tijekom ljetnih mjeseci. Svi ljubitelji radionica Muzeja grada Trogira tijekom lipnja i srpnja mogu uživati u bogato osmišljenom programu.

Ovom prigodom pozivam sve zainteresirane da budu sudionici nekoliko radionica koje će se održavati u dvorištu Muzeja grada Trogira u lipnju i srpnju i na kojima ćemo slikati vlastite ljetne doživljaje.

Dakle pozvani su svi zainteresirani, naši sugrađani ali i gosti koji dođu u Trogir.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Muzej grada Trogira
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala