Posjetite gradsku vijećnicu u Šibeniku

# Posjetite gradsku vijećnicu u Šibeniku

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Šibenik
18.07.2017. 11:02 dodajeIvan

Kada ste već došli u Šibenik, razgledavate povijest i kulturu grada, svakako u svoj plan razgledavanja smjestite i šibensku gradsku vijećnicu.
Ova građevina nalazi se na sjevernoj strani starog glavnog gradskog trga, nasuprot sjevernog pročelja znamenite katedrale Sv. Jakova.

Gradska vijećnica bila je zasigurno najugledniji civilni objekt srednjovjekovnog Šibenika. I danas spada među najznamenitije kulturne spomenike Krešimirovog grada – kako mnogi nazivaju Šibenik.

Danas će mnogi kazati da je šibenska gradska vijećnica jedna od najljepših hrvatskih gradskih vijećnica uopće. Izgrađena je u periodu između 1533. i 1546.g., u stilu visoke renesanse, a odlikuje se izrazitom skladnošću. Zanimljivo je da glavni arhitekt nije poznat.

Preporuka: Solaris vodeni park Šibenik

Katedrala Šibenik

Kratki opis gradske vijećnice u ŠibenikuZgrada se sastoji od prizemlja i prvog kata. Prizemlje gradske vijećnice započinje trijemom s devet polukružnih lukova, koji su tipični za renesansni stil. Stupovi se oslanjaju na deset stupova iznad kojih se proteže korniž na kojima su baze s reljefima velikih lavljih glava.

U prizemlju su nekada stajali uredi gradske uprave, dok su se sjednice gradskog vijeća odvijale na katu u reprezentativnoj dvorani. Pročelje kata razdijeljeno je stupovima, a u donjem dijelu ukrašeno je balustradom i bogato dekoriranim balkonom. Balkon je ukrašen reljefima lavljih glava i cvjetnim ornamentima.

S lijeve strane gradske vijećnice nalazi se mali zvonik, čije je zvono pozivalo gradske plemiće na vijećanje.

U 18. stoljeću, s obje strane vijećnice, izrađene su stepenice pod vodstvom šibenskog graditelja Ivana Skoke. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, 13. prosinca 1943.g., vijećnica je bila potpuno razorena. Šibenik je u to vrijeme bombardiran tijekom savezničkog zračnog napada, jer je bio pod njemačkom okupacijom. Nakon rata rekonstruirana je u originalnoj formi pod stručnim vodstvom arhitekta Harolda Bilinića. Unutrašnjost vijećnice bila je opremljena u skladu s novim namjenama građevine.

Na katu zgrade, kakvu danas poznajemo, nalazi se reprezentativna dvorana u kojoj se sklapaju civilni brakovi, a ponekad se održavaju i gradske priredbe, dok je prizemlje preuređeno u ugostiteljski objekt.

Ako ste u Šibeniku, lako možete prepoznati zgradu vijećnice. Opisat ćemo je kao zgradu sa trijemom koji ima polukružne lukove, što je uobičajeno obilježje renesanse.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Posjetite gradsku vijećnicu u Šibeniku
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala