Zadarska katedrala – Katedrala svete Stošije

# Zadarska katedrala – Katedrala svete Stošije

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zadar
13.07.2017. 08:18 dodajeIvan

Osim crkve Sv. Donata, pozivamo vas da posjetite i razgledate zadarsku katedralu sv. Stošije. Riječ je o još jednoj posebnoj građevini. Sagrađena je u romaničkom razdoblju, a zanimljivo je i to da je riječ o najvećoj crkvi u Dalmaciji. Sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. stoljeću, na sačuvanim ostacima ranijih gradnji iz 9. i 11. stoljeća. Današnja katedrala ima još dalju povijest, koja seže sve do 4. ili 5. stoljeća.

Sarkofag u zadarskoj katedraliSarkofag s moćima sv. Stošije svakako je najzanimljiviji predmet kojem se dolaze pokloniti vjernici iz čitavog svijeta. Dao ga je izraditi zadarski biskup Donat i čuva se u katedrali na oltaru u sjevernoj apsidi, odnosno u njezinoj lijevoj lađi.

U studenome 1202. godine grad Zadar razaraju Mlečani, uz pomoć vitezova IV. križarske vojne kada je teško stradala i sama katedrala. Kasnije je, kroz čitavo 13. stoljeće katedrala obnavljana i ponovno dovršena. Dana 27. svibnja 1285. godine posvetio ju je nadbiskup Lovro Periandar.

Pročelje katedrale krase kasnoromanički portali, koji u gornjem dijelu imaju arkadice sa stupićima. Danas pročelje ove katedrale pokazuje savršenu harmoniju horizontalnih i vertikalnih linija gradnje. Glavni portal ima u luneti reljef gotičkog stila i posvetni natpis nadbiskupa Ivana iz 1324. godine.

Zadarskoj zaštitnici Sv. Stošiji poklonili su se papa Aleksandar III. za svog posjeta Zadru 1177. godine i papa Ivan Pavao II. za pastirskog pohoda Zadru dana 9. lipnja 2003. godine. S katedrale Svete Stošije se pruža najbolji pogled za cijeli Zadar. Pogledajte cijene ulaznica i radno vrijeme vidikovca. Visina zvonika Sv. Stošije je 62 metra.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Zadarska katedrala – Katedrala svete Stošije
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala