Crkva Svetog Donata u Zadru

# Crkva Svetog Donata u Zadru

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Zadar
13.07.2017. 08:10 dodajeIvan

Ako volite stare građevne, pogotovo stare crkve onda ste došli na pravo mjesto. Naime, naš prelijepi grad – Zadar, krasi crkva Sv. Donata - izvorno Sv. Trojstva, koja je sagrađena još u 9. stoljeću.
Svojim posebnim oblikom i danas dominira u starom dijelu grada, i glasi za jedan od najvrijednijih spomenika predromaničkog graditeljstva. Zbog sačuvanosti i osebujnog oblika, crkva Sv. Donata jedna je od najznačajnijih građevina, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi.

Izgled crkve Sv. Donata u Zadru


Crkva svojim oblikom prati klasični oblik crkava koje su nastale u tom periodu. Riječ je o crkvi kružnog tlocrta koji je specifičan za razdoblje ranog bizanta, no ipak, po svojoj gruboj monumentalnosti, neobičnom cilindričnom obliku i dvostrukim unutrašnjim prostorom ističe se originalnošću.

Prema predaji sagradio ju je zadarski biskup sv. Donat u 9. stoljeću. Izvorno je bila posvećena Svetom Trojstvu, a imenom Sv. Donata počela se nazivati tek od 15. stoljeća.

Danas je crkva izvan sakralne funkcije, a od 1893. do 1954. u njoj se nalazio zadarski Arheološki muzej.

Crkva ima izvanredne akustičke karakteristike, pa se u njoj već desetljećima održavaju glazbene priredbe poznatog međunarodnog festivala srednjovjekovne i renesansne glazbe Glazbene večeri u sv. Donatu.

Ako posjetite Zadar, svakako obiđite i crkvu sv. Donata. Sama građevina i okruženje u kojem se nalazi inspiriraju mnoge naše goste, da najljepše uspomene iz Zadra uhvate baš na ovom mjestu.

Crkva Svetog Donata u Zadru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala