Makarska što vidjeti

# Makarska što vidjeti

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Makarska
03.07.2017. 13:11 dodajeIvan

Makarska je grad u Hrvatskoj, koji se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Smještena je podno visoke planine Biokovo, i središte je Makarskog primorja.
Makarsko primorje se proteže od Brela na sjeveru pa sve do Gradca dole na jugu naše obale.

Gospodarski i društveni značaj Makarske doveo je ovaj grad u položaj kakav ima danas. Makarska kao grad zauzima središnji položaj ove mikroregije – Makarsko primorje, te je centar turističkih događanja na ovom dijelu obale.

Danas je grad drugo po veličini gospodarsko i demografsko središte srednje Dalmacije, odmah nakon Splita. Makarsko primorje danas zovemo Makarska rivijera, a sve to po zaslugama koje smo već spomenuli. Kada smo se već dotaknuli Makarske rivijere, moramo napisati kako je riječ o zaista prelijepom dijelu naše obale, koji svake godine privlači sve veći broj gostiju iz svih strana svijeta.

Sami grad se oslanja na planinu Biokovo, koja je prirodna barijera sa kontinentalnom Hrvatskom. Sa prednje strane Makarska je ukrašena najljepšim plažama i okupana kristalno plavim bojama Jadranskog mora.

Plaže u Makarskoj


Pogledajte plaže u Makarskoj

Razvoj turizma u Makarskoj


Glavna gospodarska djelatnost Makarske je turizam. Sami grad i prigradska naselja u najvećem dijelu svoje prihode ostvaruju od turističkih noćenja. Veliki broj luksuznih hotela u Makarskoj svake sezone su popunjeni do zadnjeg ležaja, kao i privatni smještaji kojih je jako puno.

Turistička ponuda je bogata, a ljepote Makarske rivijere neopisive – zbog toga ovdje i dođe tako veliki broj gostiju svake godine. Privatni apartmani u Makarskoj budu rasprodani već na samom početku sezone. Da bi ugrabili svoj dio u ovom gradu svakako planirajte unaprijed i rezervirajte na vrijeme.

Danas je ovaj gradić postao jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja. Privlačan je zbog prirodnih i klimatskih osobina, raznolike turističke ponude i gostoljubivih domaćina. Jednostavno, ljudi vole doći u Makarsku.

Makarska broji nešto više od 13 tisuća stanovnika. Nije to mnogo, no kroz sezonu kroz taj maleno gradić prolazi više stotina tisuća ljudi. Makarska u jednom trenutku postaje glavni grad regije, i centar zbivanja u tom području. Makarska je ponosni vlasnik mnogobrojnih nagrada u domeni turizma, uređenja grada i okoliša, te kvalitete i raznolikosti ugostiteljskih i turističkih usluga. Grad je to koji prvenstveno živi od turizma i za turizam. Za Makarsku kažu da je grad mladosti, sporta i zabave.

Turistička ponuda u Makarskoj


Već iz uvodnog teksta lako se može zaključiti koliko Makarska doprinosi turizmu u regiji pa i cijeloj Hrvatskoj. Ovaj grad je jedan od poznatijih centara za turističke aranžmane, putovanja i provode na moru ili u obližnjim prirodnim ljepotama.

U Makarskoj se svake sezone održavaju raznoliki programi i priredbe, koncert i izložbe. Kulturno ljeto raznolik je program prilagođen sezonskim gostima, da im dolazak ostane u što boljem sjećanju i da osjete nezaboravan provod.

Kada dolazite u makarsku, za noćenje možete odabrati nešto iz bogate hotelske ponude, privatnih smještaja ili obližnjih autokampova. Za gastronomski užitak posjetite neki od restorana, ili konobu uređenu u dalmatinskom điru, baš kakve su bile konobe u nekim davnim vremenima.

U turističku ponudu Makarske svakako trebamo spomenuti brojne pivnice, pizzerije, caffe-barove, slastičarnice i sve druge objekte takve ili slične namjene. Ima ih zaista mnogo, pa vi sami odaberite  svoj omiljeni kutak za odmor uz ukusno jelo ili osvježavajuće piće.

Što vidjeti u Makarskoj?


Grad bogate povijesti svakako ima što za ponuditi. Da bi razgledali Makarsku, predlažemo da krenete od najvećeg gradskog trga – trg Andrije Kačića Miošića. Trg je ukrašen spomenikom, koji je djelo Ivana Rendića, a podignut je 1890. Na trgu se održavaju razne zabavne i druge priredbe. Trg je dobio ime po najznamenitijem narodnom pjesniku ne samo Makarskog primorja nego i cijelog dalmatinskog naroda, Andriji Kačiću Miošiću, piscu najčitanije knjige u Dalmaciji poslije Biblije, koja je do sada doživjela 64 izdanja. To je poznati 'Razgovor ugodni naroda slovinskog'.

Na sjevernoj strani trg je zatvoren crkvom sv. Marka, koja je izgrađena 1766. Iza crkve nalazi se stara škola izgrađena krajem 19. st, s elementima klasike i neorenesanse. Danas se u njenim zidovima nalazi Gradska knjižnica, Galerija Gojak i Glazbena škola. Baš na tom trgu, između spomenika i crkve nalazi se i mletačka fontana iz 1775. Zanimljivo je spomenuti da na njoj stoji uklesana zabrana o pranju robe i napajanja stoke, koja stoji od vremena kada je Makarska dobila pitku vodu.

U neposrednoj blizini popularnog hotela Osejava nalazi se Sportski centar s igralištima za nogomet i ragbi. U spomenutom sportskom centru možete zaigrati i košarku, rukomet, tenis ili neki drugi sport po vašoj želji. Ovaj sportski centar bude aktivan i u zimskim mjesecima, najviše zbog toga što je natkriven jednim dijelom, i zbog povoljnih klimatskih uvjeta koji su posebni za ovaj dio naše obale.

U Makarskoj možete vidjeti i muzeje, svetišta ili druge građevine ostale iz bogate povijesti grada.

Malakološki muzej smješten je u franjevačkom samostanu, a danas broji preko 3000 primjeraka izloženih školjaka. U muzeju se čuva i vrijedna zbirka herbara bilja planine Biokovo, te nešto manja paleontološka kolekcija. Tu su I brojne vrste školjki tropskih i suptropskih mora koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama.

Ako ste došli u Makarsku, predlažemo vam da dođete na poluotok Sv. Petar koji se nalazi u južnom dijelu grada ,a poseban je po ostacima stare crkve i špiljama. Na poluotoku su izgrađene predivne duge šetnice koje povezuju sva mjesta makarske rivijere.

Svetište Vepric posvećeno je Majci Božjoj Lurdskoj, a osnovao ga je 1908. g. biskup dr. Juraj Carić. Ovo mjesto posjete mnogi turisti svake godine, i svi budu oduševljeni posebno krajolikom i sveopćim dojmom tijekom malenog izleta. Brežuljci, raslinje i potok koji teče u blizini pobudit će lijepe osjećaje u svakoj osobi, a spilja koju možete vidjeti ako dođete, očarat će vas i još će ukazati na moć i ljepotu koju ima priroda.

Konkatedrala sv. Marka nalazi se na vrhu Kačićeva trga. Gradnja ove crkve baroknog stila započela je oko 1700. godine. Na samom ulazu u konkatedralu s desne se strane nalazi oltar u kojemu se čuvaju kosti sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije. Ljubitelji povijesti i umjetnosti uživat će u ovoj staroj građevini. Lijepo je očuvana i uređena. Svakako dođite i razgledajte konkatedralu u Makarskoj.

Izleti u Makarskoj i bližoj okolici


Položaj Makarske rivijere odličan je za organiziranje zanimljivih jednodnevnih ili poludnevnih izleta po obližnjim mjestima.

Odaberite sebi turu koja vam se čini najviše zanimljivom. Izbor je velik i raznolik, pa ćemo spomenuti tek nešto iz ponude.

Možete otići na izlet na planinu Biokovo ili posjetiti otoke Brač, Hvar, Vis ili Korčulu. Skoro iz svih mjesta Makarske rivijere kreću jednodnevni izleti brodom na obližnje otoke. Na brodovima možete uživati u ribljim specijalitetima, i vrhunskim domaćim vinima.

Ljubiteljima prirode najzanimljiviji može biti izlet na planinu Biokovo. Automobilom se do vrha Biokova stiže za pola sata, a kada ste gore imate vremena za razgledavanje u miru i tišini. Pogled sa Biokova očarat će vas, a put do gore i natrag možete dodatno obogatiti posjetom nekom od restorana koji se nalaze u mjestu Gornji Tučepi.

Ekstremni sportovi u Makarskoj


Moramo se pohvaliti bogatom ponudom adrenalinskih sportova. Naime, posljednjih godina uvidjeli smo sve veću potražnju za ekstremnim sportovima, pa sada u našoj ponudim imamo ronjenje u svim područjima Makarske rivijere, slobodno penjanje po okolnim brdima i planini Biokovo, paragliding sa Biokova, istraživanje špilja planine Biokovo te planinarenje, pješačenje i biciklizam na planini Bikovo.

Gastro ponuda


Kako možete i pretpostaviti, našu gastronomsku ponudu oblikuje dalmatinska kuhinja, koju opisuju jela od svježe ribe, pripremljene na najrazličitije načine. Uživat ćete u ribljim specijalitetima kao što su: brudet, pečene na gradele, hobotnica ispod peke i drugi.

Sva jela su začinjena domaćim maslinovim uljem uz dodatak raznih prirodnih začina. Dalmatinski pršut sa sirom i maslinama dominira lokalnim restoranima i jedno je od poznatijih dalmatinskih hladni predjela.

Osim već spomenutih specijaliteta od svježe ribe, svakako probajte i Dalmatinsku pašticadu. To je specijalitet od junećeg mesa koje je punjeno slaninom i češnjakom i koje se priprema u crnom vinu te meso i krumpiri ispod peke sa salatama od povrća.

Za kraj ćemo spomenuti i poznati desert makarskog područja – Makarski Rafioli.

Makarska što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala