Kraljevica što vidjeti

# Kraljevica što vidjeti

Kvarner

Kraljevica

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Kraljevica
27.06.2017. 08:06 dodajeIvan

Kraljevica je manji grad u Hrvatskoj, u samom srcu Kvarnera. Riječ je o starom primorskom gradiću, bogate povijesne i kulturne baštine. Nalazi se na ulazu u Bakarski zaljev, u srcu modrog Kvarnera. To je mjesto gdje ceste iz unutrašnjosti prvi put susreću more.
Slika prema gradiću ispunjena je plavetnilom nebeskih boja, koje se u jednom trenutku stapaju sa plavim morskim tonovima, ali povremeno ispresijecanim zelenim kontrastom borovih grana. Bujno raslinje ukrašava prigradsku površinu, dok u samom centru grada dominiraju dva srednjovjekovna kaštela s crkvom.

Za ljetnih mjeseci povijesni kašteli žive kao središta brojnih kulturnih i zabavnih priredbi. Osim kaštela, ovo područje ukrašeno je još mnogim drugim građevinama i spomenicima. Ako posjetite naš lijepi grad uvjereni smo da ćete uživati u svakom pogledu.

Kraljevicu mnogi posjete, čak i ako neće prenoćiti u samom mjestu. Naime, gradić se nalazi blizu većih priobalnih gradova i dobro je povezan. Osim toga, Kraljevica se može pohvaliti velikim centrima, znatnim brojem smještajnih kapaciteta i autokampovima. Ponuda je obogaćena i mnogim rekreacijskim sadržajem, a dobro je razvijen i nautički turizam. Podvodne aktivnosti u priobalnom dijelu izražene su, za što je zaslužna bogata podvodna flora i fauna.

Kraljevica se nalazi dvadesetak kilometara južno od Rijeke, odakle nam dođe veliki broj znatiželjnih gostiju. Ako vam je dosta gužvi velikog grada, posjetite Kraljevicu i odmorite u malenom mjestu bogate ponude.

Zanimljivo u vezi našeg grada


Kraljevica je poznata po jednom od najstarijih brodogradilišta na Mediteranu. Naše je brodogradilište osnovano 1729. g., a do 90-ih godina prošlog stoljeća nosilo je Titovo ime. Danas ovo brodogradilište na žalost ne radi.

Starim gradom dominira dvorac Zrinski u centru, uz crkvu, te Novi grad rezidencijalni dvorac Zrinskih i Frankopana.

Što posjetiti ako dođete u Kraljevicu?


Mnogi dođu da vide kameni svjetionik Lanterna. Prvi puta je pušten u rad 18. kolovoza 1872. godine u sklopu austrijskog programa sigurnosti plovidbe istočnim Jadranom. Godine 2006. svjetionik je obnovljen i ponovno je u funkciji. Lanterna je proglašena kulturnim dobrom nacionalnog značaja.

Dođite i vidite „Tunere“. Riječ je o tradicionalnom višestoljetnom sustavu za lov na tune. Sačinjen je od mreža, straža, „portića“ te natkrivenih i zatvorenih pratećih prostora. U vrijeme kada su se koristile, Tunere su se nalazile u uvalama duž cijele obale, no danas su obnovljene samo najpoznatije, „bakaračke“ tunere kao zaštićeni etnološki spomenik.

Ako ste u Kraljevici, svakako posjetite i Hotel Liburniju. Sagrađen je 1904. godine u prvim početcima zdravstvenog turizma u Kraljevici. Za vrijeme I svjetskog rata je prenamijenjen u bolnicu, a ponovnim preuređenjem poslije rata hotel ima svoju prvotnu namjenu.

Još bi mogli napisati dosta zanimljivosti, ali nećemo, nego vas pozivamo da dođete i provedete ugodno ljeto kod nas. Kada nas posjetite, uzmite turistički prospekt i razgledajte maleni gradić kako vam najbolje odgovara.

Kraljevica što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala