Kaštel što vidjeti Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica, Sućurac

# Kaštel što vidjeti Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica, Sućurac

Srednja dalmacija

Kaštela

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Kaštela
26.06.2017. 12:26 dodajeIvan

Kaštela su grad u Hrvatskoj, a samo mjesto se sastoji od sedam naselja spojenih između Solina i Trogira.
Grad Kaštela prostire se sjevernom obalom istoimenog zaljeva. Nalazi se između drevnih gradova Splita i Trogira, a je zaštićen planinom Kozjak sa sjevera i okružen srednjodalmatinskim otocima s juga.

Raznoliki kaštelanski krajolik bio je privlačan još u davnim danima, a prepoznatljiv je po svom pitomom i mirnom okruženju. Plodna polja i obilje sunca, te ugodna klima pridonijeli su razvoju ovog mjesta. Hrvati se ovdje doseljavaju još u sedmome stoljeću i grade svoje naseobine po obroncima Kozjaka. O tome i danas svjedoče sačuvane crkvice i ostaci sjedišta starohrvatskih vladara. Pred naletima turaka stanovništvo gradi utvrde i palače uz more, a oko njih se kasnije razvijaju mali kameni gradići osebujnog graditeljskog umijeća. Dvorci, odnosno kašteli, postaju trajna obilježja grada Kaštela spojena u današnji grad.

Prirodne ljepote ovog mjesta pričaju svoju priču, a opisati ih možemo kao spoj šljunčanih plaža uz more, i šume borova koje šire prepoznatljiv miris spojen sa posoljenim zrakom koji udišemo. Osim borova, krajolik ukrašavaju lovori, palme i tamarisi. Na pješčane plaže zapadnog dijela Zaljeva naslanja se Turističko naselje Resnik s paviljonima, bungalovima i cjelokupnom turističkom ponudom.

Kaštele imaju jako bogat izbor privatnih apartmana, i soba, koje možete rezervirati. Veći dio njih se nalazi blizu obale, uz šetnicu ili glavnu prometnicu. Ostala turistička ponuda cjelokupna je i kompletna. U središnjem dijelu mjesta imate veliki broj restorana s kvalitetnom i raznovrsnom kuhinjom. Tu su i brojne konobe, kafići, i tržnica s svježim proizvodima domaćih težaka. Konobe su uređene posebnim detaljima mediteranskog podneblja. Posjetite ih i uživajte u jelima i gostoprimstvu domaćina.

Turizmu ovog mjesta pogoduje dobra povezanost. Naime, grad Kaštela dostupan je zrakom, morem, željeznicom i cestovnim pravcima. Osim toga, bogata turistička ponuda privlači veliki broj gostiju i po tome su Kašeti posebni. Ako nam ukažete povjerenje i dođete kod nas provesti ljetni odmor, možete birati neku od mnogobrojnih ponuda posebno uređenih za naše goste. Nudim dnevne izlete, krstarenja i škole plivanja. Osim toga, naši gosti mogu pohađati i školu ronjenja ili daskanja na valovima. Jedrenje je sastavni dio naše turističke ponude, a tu su još mnoge druge aktivnosti pa da ne nabrajamo.

Zemljopisni položaj Kaštela


Kaštela se nalaze u srednjoj Dalmaciji, blizu Splita. Kaštela su naziv za sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Kaštelanskog zaljeva. Kaštela čine mjesta: Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac.

Mjesto je udaljeno tek nekih desetak kilometara od Trogira na zapadu i Splita na istoku. Odlično je povezano većim cestovnim pravcima s tim dijelom Dalmacije, ali i s kontinentalnom Hrvatskom.

Gospodarstvo Kaštela


Kroz povijest ovog mjesta glavna gospodarska grana je bila poljoprivreda i ribarstvo. Danas u tom području značajnu ulogu igra i turizam, koji se posebno dobro uklopio u stare običaje i radne navike mještana. Ribarske majstorije ostale su i danas usađene u gene mještana, pa će nas konobe i svi ostali ugostiteljski objekti podsjetiti na umijeća lokalnih ribara.

Od poljoprivrednih proizvoda, prepoznatljivih za ovaj kraj, svakako trebamo spomenuti vino i trešnju,te neke povrtlarske kulture, posebice salatu i rajčicu, koje zbog pogodnih klimatskih uvjeta rano dospijevaju u staklenicima i plastenicima.

Plaže u Kaštelima


Pogledajte plaže u Kaštelima.

Danas se Kaštela u velikoj mjeri oslanja na turizam, pa je ponuda za goste jako bogata, raznolika i u skladu sa potrebama. Još uvijek turizam nije zasjao u najboljem svjetlu, no svijetla budućnost se može predočiti.

Kada smo već započeli temu turizma u Kaštelima, možemo izdvojiti neke plaže

Svako mjesto ima reprezentativnu plažu, ili više njih, pogodnih za kupanje i uživanje pod suncem. Idući od zapada prema istoku, po mjestima nalaze se slijedeće plaže:

Kaštel Štafilić: Plaža Divulje, Stari Resnik, Resnik, Bile i Gabine

Kaštel Novi: Plaža Porat

Kaštel Stari: Plaža Đardin, Štalija i plaža Palace

Kaštel Lukšić: Plaža Rušinac, Šoulavy i Poštanski

Kaštel Kambelovac: Baletna škola, Mala punta, Bilajka i plaža Torac

Kaštel Gomilica: Plaža Torac i Kamp

Kaštel Sućurac: Plaža Sokolana i Gojača

Noćni život u Kaštelima i gastro ponuda


Baš u jeku turističke sezone, kako i priliči, Kaštela dugi niz godina održava Kaštelansko kulturno i zabavno ljeto. Ova manifestacija traje od 01.07.-31.08., a u tom periodu upriliči se više od 100 različitih događanja. Možemo spomenuti da gosti uživaju u koncertima ozbiljne glazbe i limene glazbe, koncertima ženskih i muških klapa, nastupima folklornih društava, kazališnih predstava  i pučkih ribarskih fešta. Izbora ima za svačiji ukus.

Gastro znalci uživat će u specijalitetima domaćih konoba, na terasama pod hladom i pogledom ka pučini. Izvorna domaća kuhinja nudi vrhunske specijalitete, posebno pripremane po običajima ovoga kraja. Osim jela, možete kušati vrhunska vina, ili neko žestoko piće domaćina.

Kaštela su poznata kao mjesto bogate gastronomske tradicije, sa naglaskom na mediteransku prehranu. Vaši tanjuri bit će bogati ribljim specijalitetima, povrćem, voćem, a za kraj se možete zasladiti kolačem po izboru. Tu su i mesni specijaliteti, najčešće pašticada ili peka.

Uz dobro jelo ide i dobro vino. Nema problema, jer su kaštelanska vina poznata u svijetu po svojoj kvaliteti. Među njima se posebno ističe Crljenak kaštelanski, koji je predak poznatog američkog Zinfandela, a danas je kaštelanski ponos.

Posjetite ovo mjesto i uživajte u godišnjem odmoru. Uvjereni smo da ćete uživati, i gledati opet doći već iduće sezone.

Kaštel što vidjeti  Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica, Sućurac
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala