Hvar Što vidjeti

# Hvar Što vidjeti

Srednja dalmacija

Hvar (otok Hvar)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Hvar
16.06.2017. 12:35 dodajeIvan

Hvar je grad u Hrvatskoj, koji se nalazi na istoimenom otoku. I ovaj grad se može pohvaliti bogatom povijesti i kulturnom baštinom, zbog čega danas i jeste jedna od važnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.
Smješten je u zaljevu, na jugozapadnoj strani otoka Hvara. Grad Hvar je okrenut prema jugu, za razliku od susjednih općina Stari Grad i Jelsa, koje gledaju prema zapadu i sjeveru. Južno od gradske luke nalaze se Paklinski otoci.

Hvar je poseban po velikom broju sunčanih dana, i ugodnoj klimi, koja pogoduje turizmu i njegovom daljnjem razvoju.

Zahvaljujući blagoj klimi i ugodnim ljetnim danima, Hvar je domaćin mnogim gostima iz cijeloga svijeta. Posjećuju ga znanstvenici i putnici s namjerom, koji vole prirodne raskoši mediteranskih osobina. Bogata tradicija i noćni život dodatni su motiv za dolazak, koji koriste najčešće mladi ali i oni koji se tako osjećaju bez obzira na godine. Hvar se danas smatra jednim od deset najljepših otoka na svijetu.

Nekada odvojenost od obale može biti hendikep, no to nikako nije slučaj sa otokom o kojem trenutno pišemo. U ovom slučaju, odvojenost znači zaštitu od tvorničkih dimnjaka, gužvi na cestama i sličnih stvari koje nažalost dolaze s civilizacijom. Umjesto toga, bogatstvo otočani gledaju u obliku prostranih polja lavande, drevnih stabala maslina i mnogih vinograda.

Dobrodošli u Hvar


Ako imate sreće barem jednom u životu ćete posjetiti ovaj prelijepi grad. Kada vam domaćini požele dobrodošlicu, tu započinje vaše putovanje u nešto lijepo i neponovljivo. Drevni je ovo grad jako bogate povijesti. Mnogi kažu da hvar podsjeća na neki grad iz bajke, i da ga krasi arhitektura, prelijepa priroda i blaga klima.

Ne čudi nas onda veliki broj gostiju svake godine. Ponuda na otoku je fantastična, a smještaj baš kakav i treba biti. Smještajni kapaciteti prate potražnju i možemo reći da je ponuda baš na razini. Uslužnost domaćina dočarat će mediteransku srdačnost, zbog čega je Hvar idealno mjesto za odmor za društvo, parove i obitelji. Osim luksuznih hotela na otoku, raskošnih vila i par kampova, Hvar nudi veliki broj apartmana za iznajmiti.

Jednom kada rezervirate, dočekate datum i dođete na Hvar, započinje jedna bajkovita priča. U Nastavku teksta želimo opisati grad Hvar, pa tako i otok na kojem se nalazi.

Ugodna klima olakšat će boravak našim gostima. Jako dnevno sunce dobro će poslužiti za dobivanje tena, ali će ga blagi maestral sasvim dovoljno rashladiti da vam ne bude nepodnošljivo tijekom dana. Ljeta na Hvaru su uglavnom duga i topla, dok je zima blaga i kratka. To je klima koja najbolje odgovara turističkoj sezoni kod nas na Jadranu.

Kratko o povijesti Hvara


Povijest Hvara pisana je tisućama godina, a njezino bogatstvo i sadržaj rezultat su pogodnog položaja otoka, te na kraju i grada koji je na njemu izgrađen. Od samih početaka plovidbe na jedra, otok Hvar nalazi se u središtu uzdužnih i poprečnih plovidbenih putova Jadranom. Luga  ovoga grada, koja je zaštićena malim otocima i prirodno izvrsno oblikovana, brodovima je pružala sigurno utočište od pogubnih vjetrova.

Znamenitosti koje možete posjetiti na Hvaru


Samo neke od znamenitosti koje možete posjetiti, ako ste na otoku, su katedrala posvećena sv. Stjepanu I., muzej Hvarske baštine, kuća Bartučević, Hvarsko kazalište, tvrđava Napoleon i još neke druge koje nećemo sada spominjati.

Plaže na Hvaru


Otok Hvar je poznat po svojim predivnim plažama koje su uglavnom šljunkovite, smještene u uvala i okruženi borovim šumama. Na otoku postoji i nekoliko pješčanih plaža no one su uglavnom smještene na sjeveru otoka. Da ne trošimo previše riječi o plažama na Hvaru, najbolje da ih sve pogledate sami a mi ćemo spomenuti plažu Dubavica. Da biste sigli do plaže Dubavica, morate ostaviti automobil na cesti i spustiti se par sto metara do uvale Dubavica koja će vas oboriti svojom ljepotom. Na plaži zbog svoje teže pristupačnosti nema puno gužve što je velika prednost. Na plaži se nalazi ljetnikovac iz 17. stoljeća kao i nekoliko nasukanih brodica što pruža poseban doživljaj za sve goste. Hvar Plaža DubavicaBeach Dubavica Hvar

Nautički turizam na Hvaru


Položaj otoka i posebna obala idealna su kombinacija za nautički turizam. Ovaj oblik turizma posebno je popularan na otoku, pa se izdvaja među ostalim i otočani u njega posebno ulažu. Postoji danas nekoliko sidrišta, a to su sidrište u hvarskoj luci, te ACI marina Palmižana, na Paklenim otocima. Dok ste privezani u gradskoj luci sigurno ćete uživati u dnevnoj i noćnoj atmosferi grada. Ako pak odaberete ACI marinu, Pakleni otoci preuzet će brigu za što bolji dojam na vašem odmoru.

ACI marina Palmižana blizu Hvara


Ova marina je smještena u istoimenoj uvali, na udaljenosti od 2.6 kilometara od Hvara. Riječ je o jednoj od najsigurnijih uvala na Jadranu, koja je poznata po tome još od antičkih vremena. ACI marina ima 160 vezova, s mogućnošću priključka na vodu, struju, te korištenje sanitarnih uređaja, telefonske i VHF veze, trgovine, restorana i caffe-bara.

Preporučujemo da posjetite na Hvaru


Ako tek planirate otići na Hvar, i ne znate što vas očekuje, u par rečenica ćemo preporučiti na koji način da provedete vaš boravak, da vam ostane u lijepom sjećanju.

Poseban doživljaj možete osjetiti ako prošećete uskim kamenim uličicama Hvara. Ujutro, za početak dana, prošećite do gradske rive i popijte prvu jutarnju kavu. Osim što ćete uživati u vrhunskoj kavi, još više ćete uživati u pogledu na prekrasnu rivu. Tek izlazeće sunce daje posebne reflektirajuće boje na površini mora, a komešanje čamaca upotpunit će zvuke koji su specifični za otoke. Kada se poželite kupanja, a možete si priuštiti, predlažemo da posjetite Paklene otoke. Mnogi će potvrditi da je kupanje ovdje najbolje. Ne zaostaju ni Hvarske plaže mnogo, pa vam ostavljamo na izbor.

Hvarska riva dobro će doći i za večernje šetnje. Još jednom će se sunce zaigrati tijekom dana i pružiti vam prekrasne spektre toplih boja. Hvarska riva pretvara se u promenadu brojnih prolaznika. Hvar se na večer pretvara u grad s moderno uređenim kafićima, restoranima i koktel barovima. Skupocjene jahte popunjavaju vezove, a njihovi vlasnici uživaju u obližnjim restoranima u delicijama lokalnih kuhara. Za uraditi dobru fotografiju na moru, riva je odličan izbor. Skupocjene jate najbolje su podloga za fotografije s vašeg ljetovanja.

Hvar Što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala