Cres što vidjeti

# Cres što vidjeti

Kvarner

Cres (otok Cres)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Cres
15.06.2017. 12:56 dodajeIvan

Ako vas zanima odmor na nekom otoku, nemate što više razmišljati – posjetite Cres i uživajte u potpuno prirodnom okruženju, sa mnoštvo turističkog sadržaja. Cres nudi svojim gostima razne vrste turističkih tura, aktivnosti i dobrih povijesnih priča.
Ponuda grada, pa tako i otoka je zaista bogata.

Do sada ste i sami mogli dokučiti - Cres je grad u Hrvatskoj, koji se nalazi na otoku Cresu. Ovaj otočni grad se sastoji od naselja Beli, Cres, Dragozetići, Filozići, Grmov, Ivanje, Loznati, Lubenice, Mali Podol, Martinšćica, Merag, Miholašćica, Orlec, Pernat, Porozina, Predošćica, Stanić, Stivan, Sveti Petar, Valun, Važminec, Vidovići, Vodice, Vrana, Zbičina i Zbišina.

Plaže Cres


Pogledajte plaže na Cresu

Povijest grada Cresa


Na mjestu današnjeg grada u prapovijesti se nalazila gradina, a kasnije antička utvrda (Crepsa). Do dolaska Hrvata Cres je bio nastanjen Liburnima, ali postoje tragovi grčke, rimske i bizantinske nazočnosti.

U 9. stoljeću Hrvati upravljaju i gospodare cijelim otokom, uz tek neke kraće mletačke okupacije. Unatoč povremenim upadima mlečana, Cres je u sastavu Hrvatske do 1409. godine. Creski statut datira iz 1332. godine.

Povijest grada bogata je i jednim većim dijelom prati povijesna događanja čitave Hrvatske države. Otok, zajedno sa gradom biva okupiran kroz svoju povijest, da bi u travnju 1945. Cres konačno bio oslobođen i reintegriran u Hrvatsku i preko nje u komunističku Jugoslaviju. Nakon raspada tadašnje Jugoslavije, i nesretnog rada s početka 90-tih, Cres ostaje u sastavu teritorije Republike Hrvatske.

Danas je Cres zanimljiva turistička destinacija


Otok Cres u današnje vrijeme uživa veliko zanimanje sezonskih gostiju. Turistički je ovaj otok, pa tako i sami grad poznat u svijetu i poželjno je turističko odredište mnogima. Posjećuju ga ljudi sa svih strana svijeta, odmaraju se ovdje i provode nezaboravne trenutke u ljetnim mjesecima.

Cres je zanimljiv jer obiluje prirodnim ljepotama, a posebno zbog različitosti njegovog sjevera i juga. Naime, na sjevernom dijelu otoka prevladavaju strme stijene s visokim i gustim hrastovim šumama, dok je pak južni dio prošaran pašnjacima i goletima. Ovaj zanimljivi krajolik sam po sebi je privlačan osobama koje vole prirodne ljepote, obogaćene plavetnilom u pozadini. Otok je poznat i po višestoljetnoj tradiciji uzgoja ovaca koje su u prošlosti bile glavni izvor mesa i mlijeka. Osim mesa i mlijeka, otočani su brendirali mnoge proizvode od ovčje vune. Kasnije ćemo spomenuti i specijalitet ovoga otoka – cresku janjetinu.

Bogata povijest otoka ukrašava njegov današnji izgled. Bio je nastanjen već u mlađe kameno doba, zbog čega se i danas po otoku mogu vidjeti i razgledati ostaci antičkih gradova i ranokatoličkih crkvica.

Posebna zanimljivost otoka je slatkovodno jezero Vrana. Ova neobična prirodna pojava predmet je mnogih proučavanja, koja ni danas nije u potpunosti razjašnjena. Razina jezera je ispod razine mora, i to ga čini neobičnim, a stručnjaci još uvijek nisu razjasnili postojanje nekih vrsta riba u tom jezeru.

Za kraj ovog dijela priče možemo spomenuti kako je Cres idealna destinacija za osobe koje se boje zmija. Naime, na otoku obitava 10 vrsta zmija, ali niti jedna otrovnica. Ako ste došli na Cres, i volite prirodu, ovdje možete istraživati bez straha od otrovnih ugriza.

Danas je Cres najviše okrenut turizmu, no bave se otočani i brodogradnjom, ribarstvom i maslinarstvom. S obzirom na sve veći značaj turizma na ovom otoku, u gradu Cresu, pa i obližnjim manjim mjestima postoji veliki broj apartmana koji se iznajmljuju. Tu su i dva hotela, kao i kamp, no najveći broj gostiju odluči se za iznajmiti apartman za vrijeme boravka na otoku.

Turistička ponuda na Cresu


Cres je odličan izbor za one koji žele i znaju uživati u netaknutoj prirodi. Otok je dodatno zanimljiv, bolje reći atraktivan, zbog velikih razlika njegova dva dijela – južnog i sjevernog. Tu je naravno i već spomenuto jezero Vrana, i veliki broj prohodnih staza kroz prirodni pejzaž.

Obala otoka dobro je razvedena na zapadnom i južnom dijelu. Tu možete pronaći veliki broj uvala i prirodnih šljunkovitih plaža dok su sjeverni i istočni dio ukrašeni surovim i strmim stijenama. Tu ne prestaje njegov kontrast jer, na sjevernom, submediteranskom dijelu otok Cres krase visoke i guste šume hrasta medunca, graba, brijesta i kestena dok na srednjem i južnom, mediteranskom dijelu prevladavaju pašnjaci i guste makije.

Na ovom otoku možete pronaći čak 1300 vrsta biljaka, kao i bogat životinjski svijet. Zbog toga otok Cres i jeste po mjeri onih koji poštuju i vole prirodu. Na Cresu je također jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa. Ova zaštićena vrsta obitava na otoku i ukrašava nebeske visine svojim preletima u potrazi za hranom.

Osim prirodnih ljepota naš otok nudi pogled u prošlost, bogatu povijest ovoga kraja i događanja koja su ostavila traga na sve današnje državne granice. Ostaci antičkih gradova, ranokatoličkih crkvica rasutih po otoku i samostana svjedoče nam o nastanku naselja po otoku, te životu mještana i opiranju raznim opsadama. Sve to zajedno sa bogatim smještajnim i ugostiteljskim sadržajima čini ovaj otok zanimljivim odredištem.

Gastronomija otoka


Gastronomska ponuda grada Cresa, pa i otoka, ima izuzetno veliku ulogu u razvoju turizma, što otočani dobro znaju pa se trude gostima ponuditi samo najbolje.

Najpoznatiji creski specijaliteti su otočna janjetina, domaći ovčji sir, pršut i već dobro poznato maslinovo ulje. Ne treba izostaviti svježu ribu, škampe, te druge rakove i školjke. S obzirom da žive na otoku i godinama ubiru plodove mora lokalni ribari su usavršili specijalitete s morskim namirnicama.

Uz domaće maslinovo ulje, za pripremu specijaliteta otočani koriste začine i dodatke koje pronalaze na svom otoku. Dominiraju lovorov list, ružmarin, češnjak, mladi luk, sol, peršin, rajčica, maslina i mrkva.

Osim izvornih jela na jelovnicima četrdesetak otočnih restorana i konoba domaćini će ponuditi svojim gostima i jela internacionalne kuhinje.

Nautički turizam poseban je na Cresu


Nautičari po svojoj osobnosti vole prirodu i skrivene kutke kakve ona pruža. Otok Cres je poseban po tome, pa će mnogi vlasnici brodova doći i usidriti se na nekom dijelu obale otoka Cresa.

Poseban je osjećaj ploviti vodama koje okružuju otok. S jedne strane dobro razvedena i pristupačna obala poslužit će gostima na otoku, dok će nautičari, posebno oni koji vole mir i tišinu, odabrati obalu opisanu strmim i nepristupačnim stijenama. Tko se usidri ispred takve obale uživat će u impozantnom pogledu na prirodnu snagu kojom je obala sagrađena.

Kamo god polovili i gdje god se zaustavili jedno je sigurno, uživat ćete dok boravite na otoku Cresu.

Cres što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala