Bakar što vidjeti - najstariji grad u hrvatskoj

# Bakar što vidjeti - najstariji grad u hrvatskoj

Kvarner

Bakar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Bakar
14.06.2017. 11:33 dodajeIvan

Bakar je stari grad, prepun povijesnih priča i sačuvanih građevina iz davnih vremena. Danas ima status grada, a ujedno j i luka u Hrvatskoj. Nalazi se u Bakarskom zaljevu, i dio je Primorsko-goranske županije.
Grad Bakar je pozicioniran na sjevernoj obali Jadranskog mora, a sastoji se od 9 naselja. Naselja koja čine ovaj grad su: Bakar, Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Plosna, Ponikve, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin.

Grad Bakar se nalazi na brežuljku sjeverozapadnog djela istoimenog zaljeva. Okružen je brdima koja idu u visinu i do 300m iznad mora. Cijelo ovo područje bogato je izvorima pitke vode, a stijene iznad grada imaju karakterističnu krševitu površinu, kakvu smo navikli viđati duž jadranske obale. Strmi brdski obronci prekriveni su bjelogoricom i niskim raslinjem.

Povijest grada – Bakar u kratkim crtama


Trebamo odmah spomenuti da je stari dio grada, njegova povijesna jezgra, proglašena spomenikom kulture još 1968. godine.

Stari dio grada, dok se razvijao, podijeljen je na dva dijela:

Stariji gornji dio, „Grad“ – u kojem se razvilo naselje okruženo gradskim zidinama

Donji dio koji se sastoji od predjela „Zagrad“ i „Primorje“

Baš kako priliči gradu s ovim položajem, i klimom u kojoj obitava, arhitekturom podsjeća na slične mediteranske gradove, krivudavih, uskih, strmih i stepeničastih ulica.

Bakar je udaljen tek 15 kilometara od Rijeke, a povezan je Jadranskom magistralom sa ostalim dijelovima naše obale. Gospodarstvo našeg malog gradića još donedavno je bilo zasnovano na lovu tune, te smo bili najpoznatiji tunolovci na ovom dijelu Jadrana. Naši ribari su opskrbljivali Rijeku, Trst i Veneciju kvalitetnim mesom tune ulovljene u vodama sjevernog Jadrana.

Nekada je Bakar imao flotu od 60 trgovačkih jedrenjaka, a svoj ugled stekao je proizvodnjom kvalitetnog pjenušca, koji je kasnije imao svjetski ugled.

Par riječi o pjenušcu - Bakarska vodica


Priča o poznatom pjenušcu započela je još u drugoj polovici 18. stoljeća, kada je carica Marija Terezija dopustila da se obližnje pustopoljine pretvore u vinograde. Zemlja je ustupljena kmetovima, koji su uzgajali vinovu lozu Belina. Od te loze se pravio pjenušac „Bakarska vodica“.

Povijesnim događanjima u jednom periodu prezidi su napušteni, da bi to područje bilo proglašeno etno zonom i upisano u registar spomenika kulture 1972. godine.

Godine 2001. kulturno-društvena udruga Dolčina iz Praputnjaka pokreće ponovnu izgradnju potrebnih objekata za proizvodnju tradicionalnog pjenušca čija je proizvodnja regulirana zakonom o vinu iz 1929. godine. Zbog toga i danas možemo uživati u pjenušavom okusu kvalitetnog pjenušca koji se dokazao svugdje po svijetu.

Znamenitosti koje možete vidjeti u našem gradu


Ako ste došli posjetiti Bakar vjerujemo da će vam pogled zastati na gradskim zidinama. Početak utvrđenja grada seže u rani srednji vijek, u doba seoba naroda. U tom periodu se grade nastambe po obližnjim brežuljcima, na visini od 50m iznad mora, najviše zbog nesigurnosti i lakše obrane. Grad je tako poprimio oblik trostrane krnje piramide ,a njegov odsječeni vrh predstavljao idealno mjesto za smještanje utvrde, Kaštela. S tog mjesta vode zidovi do utvrde Turan na jugozapadu i četvrtaste kule Fortica na jugoistoku. U sredini se nalaze glavna gradska vrata.

Za vrijeme vlasti krčkih knezova, utvrda biva još više zatvorena. Utvrdu krase povišeni obrambeni zidovi, koji su široki i do jednog metra, a učvršćeni su sa obje strane kule.

Danas je ovo mjesto zanimljivo gostima koji posjete Bakar, posebno zaljubljenicima u povijest i arhitekturu nekih davnih vremena.

Crkva Sv. Margarete u Bakru


Crkva je sagrađena 1658. godine, pored bakarske luke. Glavni oltar ukrašen je slikom slovenskog slikara Valentina Metzingera iz 1757.

Do prvog svjetskog rata crkva je imala dva zvona, od koji je jedno javljalo građanima o izbijanju požara dok je drugo pozivalo na počinak. Nakon završetka rata, vraćeno je samo jedno zvono. U crkvi se nekada nalazio i kip sv. Ivana Nepomuka, koji je 1804. premješten na trg ispred zgrade Magistrata. Crkva je povijesni detalj grada i svake godine privuče veliki broj i vjernika i gostiju koji uživaju povijesne trenutke.

Crkva Majke Božje od Porta


Još jedna crkva iz prošlih vremena je crkva Majke Božje od Porta. Obnovljena je i posvećena 1641. godine, a iz tog vremena datira i drveni kip Bogorodice s mrtvim Isusom u krilu koji se nalazi na glavnom oltaru.

Grad Bakar i Frankopanski kaštel


Ako spomenemo Bakar onda svakako trebamo napisati par riječi o najpoznatijoj srednjovjekovnoj građevini ovoga grada.

Frankopanski kaštel je najpoznatija i svakako najatraktivnija građevina u Bakru. Ova monumentalna i impozantna građevina u obliku kakvom je danas vidimo potječe, nakon raznih pregradnji, iz 18. Stoljeća. Ipak, originalno porijeklo ove gradnje ide još dalje u prošlost.

Graditeljska osnovica Kaštela kakvog ga danas poznajemo bilježi svoje početke u 16. stoljeću, kada je ta frankopanska utvrda dodatno ojačana i utvrđena zbog prijetnje turske opasnosti. O tome svjedoči i glagoljski natpis iz 1530. godine uklesan na gornjem dijelu kamene vratnice ulaznih vrata.

Kaštel je građevina koja mami uzdahe, daje pregled prošlosti, avanture i ratnih sukoba. Svakako je dokaz slavnih vremena, kulture, pismenosti i kreativnog stvaranja. U sebi nosi materijalne i kulturne slojeve i zato je pravi, izvorni, autentični svjedok minulih stoljeća povijesti Bakra i Hrvatske.

Ako ste u Bakru posjetite Rimsku kuću


Rimska kuća posebna je, i jedna je od najstarijih građevina u Bakru. Možemo je opisati kao karakterističnu građevinu renesansne arhitekture, sa raskošnim trijemom i voltama. Smještena je u neposrednoj blizini Kaštela i župne crkve sv. Andrije. Ako ste u gornjem dijelu grada lako ćete je uočiti jer dominira.

Jezero Ponikve pokraj Bakra


Od prirodnih ljepota u blizini Bakra spomenut ćemo jezero Ponikve. Ponikve su zapravo mjesto u bakarskom zaleđu, ali sa jako zanimljivim fenomenom krškog kraja.

Naime, pokraj ovog mjesta se nalazi jezero, kojeg ili ima ili nema – ovisno o vremenskim uvjetima. Krški fenomen ima prigodan naziv „sad ga ima, sad ga nema jezero“, koji je prilično rijedak ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Radi se o tome da za vrijeme iznimno kišnih razdoblja slivne i podzemne vode od krške doline stvaraju jezero i tako Ponikve u samo nekoliko sati postaju mjesto uz jezero. Taj fenomen kratkog je vijeka jer će voda iz jezera nestati već sa prvom pojavom bure. Bura potjera vodu iz jezera u podzemne tokove bakarskih izvora.

Plaža Melnić za one koji su došli da se okupaju


Ako ste rezervirali u Bakru, i poželjeli se okupati onda vam preporučujemo plažu Melnić. Ova prelijepa šljunčana plaža nalazi se u bakarskom zaljevu, podno bakarskih prezida na području Praputnjaka. Plaža je pogodna za obitelji s djecom i parove. Krasi je pristupačan ulazak u more, te zelenilo u pozadini. Zbog mirnoće ovu plažu preferiraju i osobe starije životne dobi, a opremljena je tušem.

U kratkim crtama – Grad Bakar


Bogatu povijest prati značajna kulturna baština. Grad Bakar je obogaćen različitim povijesnim građevinama, nastalim kroz različita vremena, zbog čega je sami grad neopisivo bogat u tom smislu.

Bakarski Kaštel samo je jedna od građevina koje svjedoče značajnoj povijesti grada. Možemo spomenuti ostatke liburnijskih gradina, crkvu sv. Andrije u Bakru, te Rimsku i Tursku kuću. Bakarske prezide i danas nam dobro služe, pa možemo uživati u poznatom pjenušcu iz ovoga grada. Za još informacija o događanjima u Bakru, i njegovoj turističkoj ponudi posjetite poveznicu Turistička zajednica grada Bakra.

Bakar što vidjeti - najstariji grad u hrvatskoj
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala