Trogir što vidjeti

# Trogir što vidjeti

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Trogir
07.06.2017. 10:46 dodajeIvan

Trogir spada među najljepše gradove u Hrvatskoj, i grad je jako bogate povijesti. Administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Grad Trogir svoju povijest piše još od davnih vremena, kada su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st. pr. Krista naselili to područje. Jedan je od najbolje sačuvanih romaničko-gotičkih gradova i svakako je lijep za vidjeti. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira.

Ako ste osoba koja voli razgledavati i diviti se starim gradnjama, onda će vam trogirska katedrala privući pažnju. Naime, to je i najznačajniji kulturni spomenik u Trogiru, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan. Sami grad je smješten na obali Kaštelanskog zaljeva, na otočiću Trogiru između Čiova i kopna. S kopnom je povezan pomoću starog kamenog mosta.

Ovaj grad će vas oduševiti svojim spomenicima i kompletnom kulturno-povijesnom ponudom.

Ulazak u sakralne objekte otkriva neke manje i više poznate detalje iz povijesti. Trogir je jedan od gradova, koje je najbolje posjetiti uz pomoć turističkog vodiča, izvan glavne sezone i turističke gužve.

Plaže TrogirZemljopisni položaj grada


Nalazi se u srednjoj Dalmaciji, nekih 25 kilometara zapadno od Splita. Grad ima povoljan položaj, a najbolje mu pogoduje činjenica da se nalazi u neposrednoj blizini najvećeg dalmatinskog središta čime je olakšano korištenje različitih pogodnosti velikog grada.

Sami Grad je smješten u Trogirskom kanalu, jedan dio na obali, drugi na otoku Čiovu.

Zbog ovakve raznolikosti Trogir vole posjetiti mnogobrojni turisti. Čak i izvan ljetne sezone, Trogir ima svoje goste koji uživaju u povijesnim građevinama, spomenicima kulture i ostalim ponudama ovoga grada.

Stari dio grada Trogira uvršten je na UNESCO-v popis Spomenika svjetske kulturne baštine.

Turistička ponuda u Trogiru


Trogir svoje početke u turizmu bilježi 30-tih godina 20. stoljeća. Već tada su počeli stizati turisti iz bivše Čehoslovačke i drugih srednjoeuropskih zemalja. Često je ugošćavao istaknute ličnosti, posebno iz kulture i politike, pa da spomenemo Georgea Bernarda Shawa, ili engleskog kralja Edvarda VIII. u pratnji Lady Wallis Simpson.

Trogir su posjećivali i drugi istaknuti umjetnici, što domaći što strani.

Već u samim početcima svog turističkog djelovanja Trogir izdaje prvi turistički vodič o gradskim znamenitostima. Objavljen je 1936. godine. Nakon 2. svjetskog rata turizam u Trogiru ponovo oživljava, naročito od sredine 60-ih godina kada se počinju izgrađivati i značajniji smještajni kapaciteti. Današnja ponuda smještaja je zaista velika, no uvijek treba rezervirati na vrijeme zbog velike zainteresiranosti.

Trogir nije klasično turističko odmorište, u koje gosti dolaze zbog sunca i mora. Naime, ovaj grad u prvom planu turističke ponude ima svoju povijesno-kulturnu baštinu.

Zbog toga su smještajni kapaciteti u samom gradu ograničenog broja, no gosti mogu rezervirati u široj regiji. Osim par dobro opremljenih hotela, smještajni kapaciteti najvećim brojem idu u kategoriju privatnih smještaja. U neposrednoj blizini Trogira imamo i tri autokampa sa negdje oko 3000 mjesta. Za pronalazak smještaja posjetite poveznicu – privatni smještaj u Trogiru.

Nautički turizam u Trogiru


Trogir bilježi veliki napredak nautičkog turizma, zbog čega su izgrađene i dvije dobro opremljene, suvremene marine. U dvije trogirske marine može se smjestiti do 500 brodova.

ACI marina Trogir posjeduje i vlastitu flotu jedrilica od 7 do 15 metara koja se iznajmljuje tijekom cijele godine. Avanturistički turizam je u usponu, tako da uz klasične oblike iznajmljivanja sportskih plovila, padobrana, ribolova kočama i jednodnevnih krstarenja, postoji i ronilačka škola poznata širom Europe.

Škole ronjenja u Trogiru


Samo neke od poznatijih škola za ronjenje u Trogiru su: Trogir Diving Center i Medena Diving Center, te još neke manje poznate škole.

Raznolikost obale u blizini Trogira privlači mnoge ronioce. Ako i niste ronili do sada, polaskom u neku od škola ronjenja imat ćete priliku istražiti grebene i bogatu floru i faunu. Nakon uspješnih početaka u školi, dobit ćete priliku istražiti zidove pod vodom, te grebene koji idu i do 40 metara u dubinu.

Ovo je svakako zanimljiva ponuda za mnoge koji žele naučiti nešto novo. Program koji prođete u školi ronjenja rađen je po svjetskim standardima i može vam dobro doći.

Trogir što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala