Supetar Brač što vidjeti

# Supetar Brač što vidjeti

Srednja dalmacija

Supetar (otok Brač)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Supetar
06.06.2017. 12:15 dodajeIvan

Supetar je grad u Hrvatskoj, koji se nalazi na otoku Braču. Zapravo je i najveće naselje na ovom otoku, te njegovo gospodarsko, kulturno i turističko središte. Čak petina bračana živi u Supetru.
Smješten je u uvali sv. Petra po kojoj je i dobio ime. Ovaj maleni gradić ima luku i dobro prometnu vezu sa Splitom. Supetar je poželjno turističko odredište mnogima, posebno nautičarima koji imaju na izbor mnoge uvale u koje mogu doći. Osim nautičara, Supetar će posjetiti gosti koji vole uživati na lijepim plažama, razgledati spomenike, crkve i druge kulturno-povijesne znamenitosti.

Crkva kojom se gradić posebno ponosi je župna crkva Navještenja Marijina. Tu je i veći broj izložaka kipara Ivana Rendića koji je dio svog života proveo u Supetru. U Supetru možete uživati razgledavajući ranoromaničku crkvicu sv. Luke, koja se nalazi tik iznad grada.

Turizam u Supetru


Gospodarstvo gradića na otoku većinom se zasniva na turizmu. Supetar ima veliki broj hotelskih i apartmanskih ležaja. Ponuda privatnih smještaja je bogata i prati visoke standarde. Odaberite za sebe najbolje mjesto za noćenje i posjetite nas.

Osim bogatog izbora smještaja, Supetar nudi i bogatu gastronomsku ponudu. Ovaj gradić često posjećuju i „domaći“ gosti, najviše iz obližnjeg Splita, kada ljudi bježe od gradskih gužvi i nesnosnih vrućina.

Posljednjih nekoliko godina Supetar broji sve veći broj gostiju, od kojih najveći broj dolazi brodskim linijama kroz gradsku luku.

Zanimljivo je da jedan manji gradić u Jadranu ima drugu najprometniju luku u Hrvatskoj. Da, dobro ste pročitali. Luka Supetar druga je najprometnija luka na Jadranu. Kroz ovu luku godišnje prođe više od milijun i pol putnika i više od pola milijuna vozila. Te brojke idu u prilog razvoju turizma u ovom gradiću, te na otoku općenito.

Turistički sadržaj konstantno se obogaćuje i prilagođava potrebama gostiju. Iz sezone u sezonu Supetar je bogatiji ponudom, posebno ljetnim događanjima i festivalima koji animiraju goste.

Supetar je godinama domaćin međunarodnog kulinarskog festivala Biser mora u travnju. Grad je u kojem se održava Brač film festival, dokumentarnog i igranog filma, Voi Sa Music festivala u kolovozu, te dva velika karnevalska događanja.

Znamenitosti u Supetru koje morate vidjeti


Povijesne građevine privući će mnoge zaljubljenike u povijest i arhitekturu. Župna crkva Marijina Navještenja izgrađena je u 18. stoljeću na temeljima ranokršćanske bazilike sv. Petra. Tome najbolje svjedoči mozaik otkriven 1975. godine. Odmah do crkve se nalaze ranokršćanski mozaici iz 6. stoljeća te Leroj (zvonik sa satom) i crkveni muzej. Na samom ulazu u muzej nalazi se skulptura Svetog Viktora, koja je djelo kipara Petra Jakšića. Kipar je također i autor skulpture Majke Terezije na samom ulazu u crkveno dvorište.

Tu su još mnoge skulpture i znamenitosti koje možete razgledati, dođite i uživajte.

Na Supetarskom groblju nalaze se nadgrobni spomenici koje je izradio kipar Ivan Rendić. Tu je i glasoviti mauzolej obitelji Petrinović, najznačajnije djelo Tome Rosandića.

U blizini grada nalazi se špilja Kopačina, koja datira iz razdoblja neolitika.

Plaže u Supetru – na otoku Braču


Kada spominjemo plaže u Supetru, najbolje je opisati dvije najpoznatije – plaža Vlačica i pješčana uvala Banj.

Uvala Banj je posebno pogodna za obitelji s malom djecom, no tu će uživati svi koji dođu. Obje plaže su međusobno povezane, pa je turistička ponuda na neki način identična. Na plažama imate vodeni tobogan, a možete iznajmiti ležaljke i suncobran. Na Vlačici se nalazi i par ugostiteljskih objekata, koji će vam dobro doći nakon kupanja i dovoljno provedenog vremena pod suncem.

Osim spomenutih plaža, tu su još neke, no njih ćete ipak morati posjetiti i upoznati u živo – kada nam dođete.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Supetar Brač što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala