Stari Grad Hvar što vidjeti

# Stari Grad Hvar što vidjeti

Srednja dalmacija

Stari Grad (otok Hvar)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Stari Grad
05.06.2017. 16:04 dodajeIvan

Stari Grad je grad smješten na otoku Hvaru u Hrvatskoj. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a mještani ga zovu Stori Grod. Nalazi se na zapadnom dijelu otoka Hvara, na dnu Starogrojske uvale.
Svetac zaštitnik ovog gradića je sveti Rok. Njemu je posvećena i jedna crkva u Starom Gradu.

Stari Grad ima bogatu povijest i moramo to spomenuti


Stari Grad je nekadašnji antički starogrčki grad Faros, koji je utemeljen na početku 99. antičke Olimpijade, odnosno 384. godine prije Krista. Pretpostavlja se da su ga utemeljili grčki doseljenici sa otoka Parosa u Egejskom moru.

Povjesničari smatraju da je utemeljenjem grada Farosa započela urbana civilizacija u hrvatskim krajevima i da je Faros najstariji grad na tlu današnje Hrvatske.

Od osnutka Hvarske biskupije 1147. pa sve do osnivanja Novoga grada Hvara, 1278., na mjestu današnjeg Starog Grada bilo je i njeno sjedište, odnosno, biskup je stolovao u Starom Gradu.

Nekoliko je stoljeća Stari Grad proveo pod mletačkom vlašću, sve do Napoleonovih osvajanja. Bio je dijelom Ilirskih provincija. Nakon pada Napoleona, postaje dio Habsburške Monarhije, a nakon austro-ugarske odnosno hrvatsko-ugarske nagodbe našao se u austrijskom dijelu Austro-Ugarske. Imao je buran period kroz svoju povijest,pa je čak i nakon prvog svjetskog rata kroz par godina bio pod talijanskom okupacijom.

Povijesna previranja nisu zaobišla ovaj grad, pa da ne opisujemo sada čitav redoslijed događanja, nastavit ćemo sa novijom povijesti i kazati da je osamostaljenjem Hrvatske i Stari Grad postao dijelom današnje Hrvatske.

Nije bio pošteđen ni za vrijeme velikosrpske agresije, no preživio je Stari Grad i tu nedaću. Danas je postao turističko mjesto koje mnogi vole da posjete.

Stari Grad nudi mnogobrojne manifestacije


Od manifestacija koje možemo izdvojiti svakako treba spomenuti: Festival divljeg cvijeća, Starogradske ljetne priredbe, Dani mađarsko-hrvatske kulture, Večer od kantonjo i Don šparogih.

Među manifestacijama ovog gradića trebamo posebno izdvojiti Proslavu obljetnice utemeljenja Starog Grada pod nazivom "Utemeljiteljima u čast, precima u spomen" koja se održava uz misu "Združenim precima u spomen".

Turizam u Starom Gradu


Naše pisanje želimo nastaviti u kontekstu portala i napisati par rečenica o prvim koracima turizma u Starom Gradu.

Ako izostavimo mitove, te se okrenemo poznatoj pisanoj povijesti onda kažemo da se turizam na ovom području spominje početkom 20. stoljeća.

Naime, kao godinu početka turizma u ovom gradu možemo izdvojiti 1920., kada je Stari Grad dobio svoj prvi hotel nazvan “Mosorska vila”. Hotel je imao petnaestak soba, restoran te nekoliko gradskih restorana.

U uvali Sv. Jerolim uređuje se gradsko kupalište, a 1929. godine tiskan je i prvi vodič grada, kojeg je izdalo „Društvo za poboljšanje i unapređenje Starog Grada". Stari Grad je prvenstveno promicao svoju drevnu prošlost i arheološku baštinu, nastavljajući tradiciju arheološkog turizma.

Tek se u periodu 60-tih godina prošlog stoljeća intenzivno grade turistički objekti, ponajprije novi hoteli, te privatni smještaji. Kasnije će Stari Grad doživjeti još jednu stagnaciju, opet zbog ratova kojima je bio pogođen, no u današnje vrijeme očita je potreba za sve većim smještajnim kapacitetima. Nesretna vremena ostala su iza nas, a pogled prema budućnosti nam pokazuje veseliju sliku za gradić na otoku Hvaru.

Mnogi vole posjetiti ovo mjesto, što zbog lijepih plaža i posebno sunčanog položaja, što zbog povijesnih građevina i spomenika koji govore o burnoj prošlosti grada.

Plaže u Starom Gradu

Pogledajte plaže u Starom gradu na HvaruInače se otok Hvar smatra jednim od najsunčanijih otoka u Hrvatskoj. Kažu da  je idealan za kupanje a sam starogradski zaljev broji više od 40 pješčanih, šljunčanih i stjenovitih prirodnih uvala i uvalica. Neke od uvala možete posjetiti isključivo brodom, i one su omiljeno odredište nautičarima. Poseban je doživljaj pronaći uvalu u kojoj nema nikog osim vas i članova posade.

Ipak, plaže koje mogu posjetiti svi gosti Starog Grada nalaze se par stotina metara od centra grada.

Kupalište Banj je šljunčana uvala koja se nalazi na sjevernoj strani starogradske uvale. Plaža je pogodna za malu djecu a omogućen je pristup plaži osobama s invaliditetom. Na plaži imate potrebne ugostiteljske objekte, a možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

Na južnoj strani starogradske uvale nalazi se kupalište Lanterna. Kupalište ima manju šljunčanu plažu, s tim da je na par mjesta betonirano. Betonski platoi imaju stepenice za lakši ulazak u vodu, a na plaži imate ugostiteljski objekt, tuševe, ležaljke i svlačionice.

Uvala Maslinica još je jedno od dobro posjećenih kupališta u blizini Starog Grada. Smještena je tek 2 kilometra daleko od grada, u blizini je starogradske luke. Jedina je pješčana plaža u starogradskoj uvali do koje se može doći automobilom. Blizu plaže se nalazi manje parkiralište, sa par parkirališnih mjesta za osobe sa invaliditetom.


Stari Grad Hvar što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala