Park prirode Papuk

# Park prirode Papuk

Slavonija

Orahovica

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Orahovica
29.01.2017. 15:03 dodajeIda

Park prirode Papuk planina je koja se izdiže u ravnoj Slavoniji, točnije u Virovitičko-podravskoj županiji. Parkom je prirode proglašen 1999. godine a 2007. je zbog vrijednog geološkog naslijeđa proglašen i geoparkom. Površina parka prostire se na 336 kilometara kvadratnih, a najviši je vrh Papuk s 953 metra.
Papuk je bogato šumsko područje, sa 96% pokrivenosti šumom. Prevladavaju šume bukve, a pojedini dijelovi parka su uređeni za turističku ponudu. Tako postoji i park-šuma Jankovac u kojoj se posjetitelji parka mogu prošetati „Grofovom poučnom stazom“. Znameniti su i stari hrastovi koji znaju biti i do 400-500 godina starosti, a koji se sada mogu pronaći samo na malenom dijelu parka.

Papuk je mjesto bogato vegetacijom, no nije izolirano, te posjetitelji mogu uživati i u planinarenju, šetnjama, biciklizmima, bazenima s termalnom vodom. Bitno je napomenuti da je paljenje vatre i logorovanje strogo zabranjeno, no obližnja mjesta poput Orahovice, Kutjeva i planinarskog doma na Papuku nude smještaj i hranu za posjetitelje.

Ostale znamenitosti parka uključuju Rupnicu, koja je jedinstveno geološko područje sa specifičnim, stubastim stijenama, Sekulinačke planine šuma je bukve i jele koja je pod posebnom zaštitom i Ružica grad koji je stari srednjovjekovni grad i utvrda u blizini Orahovice.

Papuk pješačke i planinarske staze.

Kada je najbolje posjetiti Papuk?Park prirode Papuk možete posjetiti u bilo koje godišnje doba, ali će ljetni mjeseci najbolje prijati osobama koje se vole kupati, jer se u parku nalaze bazeni u Velikoj, te Orahovačko jezero. Ovo su idealna mjesta za kupanje i ljetno osvježenje.

Za osobe koje su sklonije planinarenju, ili šetnju parkom, dobro bi bilo da prethodno provjere vremensku prognozu, i da par posjete za suhog vremena. Centar za posjetitelje nalazi se u Velikoj, a to je ujedno i glavni ulaz u ovaj Park prirode. Ulaznice možete kupiti u Centru za posjetitelje, a cijene se kreću između 20 i 25 kuna.

Što vidjeti u Parku prirode Papuk?U Parku prirode Papuk se nalazi nekoliko područja koja imaju veći stupanj zaštićenosti od ostalih dijelova parka. Ako niste sigurni što vidjeti i kako obići park, najbolje bi bilo da se raspitate u Centru, ili da zatražite stručnog vodiča.

Park prirode Papuk poznat je i po bogatim arheološkim nalazištima, te spomenicima povijesno-kulturne baštine. Sve to možete obići i razgledati, ali na neka mjesta bi bilo bolje otići uz pratnju stručnog osoblja parka.

Aktivnosti u parkuPlaninarenje, šetnja i biciklizam tek su neke od aktivnosti u ovom parku. Ako ste u kondiciji, sigurno će vam prijati šetnja nekom od brojnih planinarskih staza koje ispresijecaju prirodni pejzaž parka.

Za vrijeme ljetnih mjeseci, park je idealno mjesto za osobe koje žele pobjeći od užurbanog gradskog života i gužve za vrijeme sparnih dana ljeti. Ovdje možete pobjeći od vrućine i gužve, te uživati u hladovini šume ili se osvježiti u bazenima ili jezeru.

Park prirode Papuk nema uređene skijaške staze, ali će zaljubljenici u zimske sportove itekako da uživaju. Moguće je pronaći neka mjesta pogodna za zimske aktivnosti (sanjkanje i skijanje), ili prošetati snježnim pokrivačem uz obližnje snijegom zatrpane staze.

Pazite da se prikladno obučete, i da odjeću prilagodite godišnjem dobu i vremenskim uvjetima.

Posjetite Park prirode Papuk na više danaAko ste odlučili produžiti svoj boravak, za prenoćiti imate na raspolaganju dva prenoćišta. Restoran Mališčak ima u ponudi nekoliko soba koje možete iznajmiti za prenoćiti. Drugi smještaj unutar samog parka je u Planinarski dom Jankovac. Ovaj planinarski dom se nalazi u samom srcu Parka, a otvoren je svakodnevno. Planinarski dom Jankovac na raspolaganju ima 64 ležaja.

Osim što nude prenoćište, u dva spomenuta objekta možete i objedovati. Oba objekta raspolažu vlastitom kuhinjom, a ponuda je zaista raznovrsna. U kuhinjama se pripremaju lokalni specijaliteti, posebno jela od divljači ili jela od svježe pastrve.

Park prirode Papuk
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala