Park prirode Lonjsko polje slike, životinje

# Park prirode Lonjsko polje slike, životinje

Središnja Hrvatska

Sisak

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Sisak
24.01.2017. 19:32 dodajeIda

Park prirode Lonjsko polje nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji uz rijeku Savu, između Siska i Nove Gradiške, a 1990. je proglašen zaštićenim područjem. Park prirode obuhvaća Lonjsko, Poganovo i Mokro polje te neka naselja uz rijeku Savu. Područje je uglavnom močvarno, a prostire se na 50 650 ha, što ga čini najvećim zaštićenim močvarnim područjem u cijelom dunavskom porječju. Osim prirodnih ljepota, značajna su i stara sela koja su ostala na ovom području, a u kojima se ocrtava tradicionalan način života.

Lonjsko polje je veliko močvarno područje na kojem su stalne poplave koje oblikuju krajolik, i koje se mogu dogoditi tijekom cijele godine. Voda se u poplavnom području zna zadržati i do 6 mjeseci, te je park važno mrjestilište ribe šarana. Od ostalih životinja tu su rijetke životinje poput orla štekavca i zmijara, bijele čaplje, crne rode, raznih vrsta patki i čaplji. Kao močvarno područje, Lonjsko polje pruža utočište i hranilište brojnim pticama. Biljnih je vrsta u parku oko 550, i mnoge su ugrožene.

Park prirode – Lonjsko PoljeMeđu mnogobrojnim aktivnostima, Lonjsko polje nudi posjetiteljima poučne staze za šetnju i promatranje prirodnih bogatstava. Možete odabrati neke od staza, ili sve naravno, te uživati u raznolikosti prirodnog pejzaža i bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta.

Staze u Parku prirode Lonjsko PoljePrvo ćemo spomenuti stazu „Staza Posavaca“, koja nudi ugodnu šetnju prirodnom, koja traje između 2-2 i pol sata. Za vrijeme šetnje možete uživati u prizorima divljine, te nekim dijelovima koje je čovjek iskoristio za svoje potrebe – poštivajući pri tome prirodne resurse.

Staza najbolje govori o karakteristikama ovog poplavnog područja. Ispričat će vam priču o tradicijskom načinu stočarenja, koje je u najboljem smislu ukomponirano s prirodnom dinamikom ovog područja. U neposrednoj blizini se nalazi osmatračnica za promatranje ptica, te domaćih životinja koje se nalaze na slobodnoj ispaši.

Staza vodi u krug, a uz nju je postavljeno 5 informativnih i edukativnih tabli sa zanimljivim detaljima. Staza je dugačka nešto više od 4 kilometra.

Druga staza koju ćemo psomenuti je „Staza graničara“. Ova staza započinje u mjestu Krapje, te ide u pravcu pašnjaka Orlinci. Ako prošećete stazom moguće je da vidite i fotografirate genetski čiste turopoljske svinje.

Nedaleko se nalaze, na otvorenoj ispaši i matično stado slavonsko-podolskog goveda. Stazom nastavljate put ka najvećem gnjezdilištu žličarke (Platalea leucorodia) u Hrvatskoj.

Zbog izraženog močvarnog terena, i bujne vegetacije, ovdje se gnijezde i mješovite kolonije ptica močvarica. Najpoznatije među njima su: gak (Nycticorax nycticorax), žuta čaplja (Ardeola ralloides), mala bijela čaplja (Egretta garzetta), velika bijela čaplja (Egretta alba) i čaplja danguba (Ardea purpurea).

Obilazak ove staze traje oko 2 i pol sata.

Poučna šumska pješačka staza „Tenina staza“ izgrađena je u granicama parka kod sela Piljenice. Svojim imenom „Tenina staza“, ona podsjeća na šumara i hrvatskog pisca Josipa Kozaraca. Naime, on je kao prvi upravitelj Šumarije Lipovljani ovdje proveo punih 10 godina. U ovim šumama, pisac je napisao svoja najvrednija djela („Mrtvi kapitali“, „Slavonska šuma“, „Među svjetlom i tminom“, „Tena“, „Mira Kodoličeva“ i mnoga duga djela).

Stazu je lako i ugodno proći, i ona vodi u krug. Dugačka je 2 i pol kilometra, i obogaćena poučnim panoima. Na stazi je postavljeno 16 panoa koji objašnjavaju teme koje možete susresti uz stazu i u Parku prirode Lonjsko Polje.

Stazom možete proći samo uz stručno vođenje vodiča parka prirode. Trebate se prethodno najaviti u infocentar parka.

Nimalo manje važna je staza „Koščeva staza“. I ona je postavljena u krug, a polazi od Prijamnog centra Repušnica, te vodi uz sjeverni nasip retencije Lonjsko polje, preko odmorišta Vrbačinec i završava u prijamnom centru.

Obilazak je moguć uz vodiča, ili samostalno. Staza je pogodna za promatranje ptica. Dugačka je 5 kilometara, a vodi vas kroz šume i poljane. Posebna atrakcija uz stazu su krda izvorne pasmine konja na slobodnoj ispaši.

Promatranje ptica u Parku prirode Lonjsko PoljePark prirode Lonjsko polje bilježi negdje oko 250 ptičjih vrsta. Od njih 250, čak je 134 vrste ptica gnjezdarica, što predstavlja jedno od najvažnijih područja za ptice u Hrvatskoj.

Za europske, pa čak i svjetske razmjere, ova ptičja raznolikost, i veliki broj ptica na relativno malenom području daje sliku vrlo bogate ornitofaune. Zbog toga je Lonjsko polje važno u svakom pogledu i kontekstu ptičjeg obitavališta. Važno je gnjezdilište, zimovalište i obitavalište brojnih ptičjih vrsta.

Čak je 113 vrsta ptica, koje ovdje obitavaju, ugroženo na nacionalnoj razini.

79 vrsta ptica koje ovdje obitavaju nalazi se na popisu ugroženih vrsta na Europskom nivou.

227 vrsta je zaštićeno Zakonom o zaštiti prirode Republike Hrvatske.

133 vrste ptica zaštićene su međunarodnim konvencijama o zaštiti.

Lonjsko polje životinje (fauna)
Lonjsko polje životinje

U parku se nalazi i poznato selo Čigoč, poznato kao i „Europsko selo roda“ u kojem ima više roda nego stanovnika, 200 roda naspram 120 ljudi. Rode su mesožderi i hrane se životinjama koje se uobičajeno nalaze na močvarnim područjima poput žaba, riba, zmija i miševa. Prirodno je stanište roda šuma, no zbog raznih su se predatora rode eventualno nastanile blizu ljudskih naselja u kojima grade svoja karakteristično velika gnijezda. Sveukupno, park broji oko 250 vrsta ptica, od kojih se 170 ovdje i trajno gnijezdi.

Na području Lonjskog polja zadržao se uzgoj autohtonih pasmina svinja poput hrvatskog posavca i turopoljske svinje. Park je svojevrstan spomenik tradicionalnog načina života koji je bio karakterističan za Europu sve do 20-og stoljeća. Osim prirodnih ljepota, turisti mogu uživati i u biciklizmu, šetnjama, promatranju divljih životinja, jahanju i ograničenom lovu. Seoski turizam je dobro razvijen, i u ponudi su domaća jela poput paprikaša i jela od divljači, te izleti i fotosafari.

Čigoč selo roda


Čigoč je naselje u u središnjem dijelu Lonjskoga polja, poznato kao selo s najviše rodinih gnijezda na jednom mjestu u Hrvatskoj zbog čega se još naziva i selo roda.  Europska zaklada za zaštitu prirodne baštine Euronatur proglasila je još 1994. godine Čigoč prvim europskim selom roda.


Čigoč selo roda


Park prirode Lonjsko polje slike


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Park prirode Lonjsko polje slike, životinje
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala