Park prirode Kopački rit - Biljke i Životinje, vožnja brodom i vlakom

# Park prirode Kopački rit - Biljke i Životinje, vožnja brodom i vlakom

Slavonija

Osijek

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Osijek
24.01.2017. 18:20 dodajeIda

 


 


Park prirode Kopački rit nalazi se u istočnoj Hrvatskoj, u geografskoj cjelini Baranji. Ovo je područje pretežito nizinsko te se park nalazi u zagrljaju rijeka Dunava i Drave. Istočna strana parka graniči sa Republikom Srbijom, a nešto sjeverno od parka granica je s republikom Mađarskom. Parkom je prirode proglašen 1976. godine, a u nekoliko je navrata bilo inicijative da se proglasi nacionalnim parkom, no bez uspjeha. Površina Kopačkog rita prostire se na 17 700 ha, i stanište je raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama. Park godišnje posjeti oko 40 000 turista.

Park prirode Kopački rit ukrašen je zelenilom vodenih površina i bogatim šumama, i možemo sigurno kazati da je u tom pogledu pravi biser Slavonije.

Park svojom površinom obuhvaća močvarni prostor oko ušća Drave u Dunav (površine 238 hektara). Ostao je u posve prirodnom stanju još od davnih vremena. Kopački je rit jedna je od najvećih prirodnih močvara u Europi.

Svojevrsni zaštitni znak Kopačkog rita su krda divljih jelena, a osim njih, na tom području obitava i veliki broj divljih svinja. Obitavaju tu i drugi sisavci, ali su ipak brojnije ptičje vrste. Od velikih jata ptica, u Kopačkom ritu je zabilježeno čak 300 različitih vrsta, među kojima posebno treba spomenuti vrlo rijetke i zaštićene vrste: orao štekavac i crna roda.

Do Parka prirode Kopački rit lako se može doći automobilom iz smjera Osijeka, ali je najbolji doživljaj kada ga obiđete izletničkim brodom. Kada obilazite močvaru izletničkim brodom, doživjet ćete nezaboravno iskustvo, posebno kada se brod zavuče i do najplićih izoliranih malenih rukavaca. U ljepotama parka moguće je uživati ploveći većim riječnim kruzerima, rijekom Dunavom.

Kopački rit ime je dobilo po istoimenom selu na rubu Parka prirode. Ime dolazi od mađarskih riječi kopacs i ret, što znači močvarna livada.

Park prirode je bogat raznolikim močvarnim raslinjem i životinjskim svijetom koji prati takvo prirodno okruženje. Među drvećem, u parku se najviše ističe bijela vrba, koja je imuna na visoke i dugotrajne poplave.

Značaj Parka prirode Kopački ritZnačaj i važnost ovog parka najbolje se vidi u činjenici da je Hrvatska jedna od 169 zemalja svijeta koja je potpisnica Ramsarske konvencije. Tom konvencijom, Hrvatska, i druge zemlje supotpisnice obvezuju se na očuvanje močvara.

Prirodno stanište mnogim vrstamaOsim velikog broja ptica koje tu žive tijekom cijele godine, Kopački rit posjete mnoge ptice selice. Među njima je zanimljiva Sibirska guska, koja obitava u parku svake zime. U Kopačkom ritu zabilježeno je 295 različitih vrsta ptica. Od tog broja, čak se 144 vrste stalno ili privremeno gnijezdi u parku. Najveći broj ptica u parku se može vidjeti za vrijeme proljetne i jesenske migracije. Na području ovoga Parka prirode zimu prezimljuje na desetine tisuća gusaka i pataka iz zapadnog Sibira.

Zanimljivo posvojenje ptice u Kopačkom rituU Kopačkom ritu možete posvojiti pticu koja će dobiti ime prema vašoj želji, i koja će dobiti posebni identifikacijski broj koji ide uz njeno ime. Ponuda je to za brojne turiste, gdje za 100 kuna možete posvojiti sivu čaplju, a za 200 kuna čaplju dangubu. Moguće je posvojiti i bijelu čaplju, ali za 500 HRK.

Bijela roda može dobiti ime po vašoj želji za 1000 HRK, a orao štekavac za 5000 kuna. Najskuplja ptica u parku, koju želite posvojiti, je crna roda, čije posvojenje košta 10.000 kuna.

Poveznica – Kopački rit i HabsburgovciZanimljiva građevina u Parku prirode je dvorac Tikveš, koji datira još iz 19. stoljeća.

Dvorac su dali izgraditi članovi Teschenske loze obitelji Habsburg, koji su ado lovili na ovom području. I danas ovu staru građevinu posjećuju mnoge poznate osobe.

Dođite i vi u Kopački rit i uživajte u prirodnom ambijentu močvarnog obilježja. Uživajte promatrajući različite ptičje vrste, u pogledu na krda jelena ili možda divljih svinja.

Osim prirodnih ljepota, u Kopačkom ritu možete uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, možete iznajmiti prenoćište i ostati uživati i više dana.

Kopački rit vožnja brodomProgram obilaska parka prirode Kopački rit je moguć u čak 13 različitih paketa pa svatko može pronaći nešto se zebe. Paket broj 3 uključuje vožnju brodom, cijena je 120 kn po osobi.Kopački rit vožnja brodom

Kopački rit vožnja turističkim vlakomJedan od paketa programa obilaska parka prirode uključuje izlat vlakom kroz rit. Cijena se kreče od 40 do 80 kuna po osobi, ovisno o periodu u godini. U izlet je uključena, osnovna ulaznica za park, video prezentacija, multimedijalna izložba, samostalna šetnja drvenom šetnicom preko jezera Mali Sakadaš i vožnja turističkim vlakićem na odabranoj lokaciji u parku (u skladu sa uvjetima na terenu) uz stručno vođenje.

Kopački rit vlakomKopački rit vlakić

Kopački je rit uglavnom močvarno i poplavno područje, te je dio poplavnih površina koje se prostiru na području Osječko-baranjske županije i rijeke Drave. Reljef područja rezultat je dugotrajnog utjecaja vode, poglavito rijeka koje su poplavljivale i oblikovale Kopački rit. Te su rijeke svojim utjecajem stvarale rukavce, bare,  taložila nanose i stvarala zavoje te otočiće (ade). Kopački rit zbog toga ima karakterističan i valovit izgled koji je specifičan za ovo područje, te se ne nalazi kod ostalih europskih rijeka. U parku se nalaze dva značajna jezera, Kopačko jezero i jezero Sakadaš, koja su i jedine stalne površine pod vodom. Jezera su relativno plitka, dubine od 2 do 7 metara, što ne čudi s obzirom da se ipak radi o močvarnom području.

Flora i fauna Kopačkog rita je raznovrsna. Zbog dinamičnog i nestabilnog reljefa u parku nalazimo razne tipove vegetacije poput šuma vrbe, topole i hrasta, livada i močvarne vegetacije. Životinjski svijet parka ne razlikuje mnogo od ostatka istočne Hrvatske. Tu je mnoštvo divljači poput srna, divljih svinja te čak i divlje mačke. Posebnost je Kopačkog rita u velikom broju vrsta ptica, njih čak 285, od kojih 141 vrsta park koristi kao stalno gnjezdilište. U parku zna boraviti i više stotina tisuća ptica zbog utočišta koje im pruža.Kopački rit životinjeKopački rit šetnica, drveni mostKroz jedan dio parka prolazite drvenom šetnicom koja je obnovljena 2015. godine i u nju je uloženo 15 milijuna kuna, posebno je atraktivan prijelaz mostom preko jezera preko jezera Mali Sakadaš.

Kopački rit štnica

Kopački rit slikePark prirode Kopački rit - Biljke i Životinje, vožnja brodom i vlakom
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala