Muzej grada Splita

# Muzej grada Splita

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej grada Splita nalazi se u prostoru gotičko-renesansne palače Papalić. Ako dođete u Split, a volite razgledavati i učiti povijest i umjetnost nekog mjesta – svakako posjetite ovaj muzej.
Danas je muzej kulturna institucija, a muzejska zbirka predstavlja kulturnu povijest Splita od srednjeg vijeka do 20. stoljeća kulturno-povijesnom i umjetničkom građom koja prikazuje grad u razdoblju autonomne komune, mletačke uprave, te politički, ekonomski, socijalni, kulturno-umjetnički i urbanistički razvoj Splita u kronološkom slijedu. Stalni postav je zaista raznolik i impresivan, a svake godine se održavaju i planiraju brojne izložbe koje se mogu također pogledati.

Muzej grada Splita smješten je unutar same Dioklecijanove palače. Nalazi se u palači Papalić, koja je građena po projektu Jurja Dalmatinca. Opisati je možemo po prelijepom dvorištu, lođom i bunarom te svečanom dvoranom na prvom katu s očuvanim gotičkim stropom i raskošnom kvadriforom. Danas je muzej javna ustanova za istraživanje, sakupljanje, čuvanje, stručnu zaštitu, znanstvenu obradu i prezentiranje kulturne baštine grada Splita.

Prvi početci i osnivanje Muzeja grada Splita


Počeci muzejske djelatnosti u Splitu vežu se uz zbirku kamenih ulomaka koju je, na samom početku 16. stoljeća, Dmine Papalić zajedno s Markom Marulićem sakupio u porušenoj Saloni i dopremio u svoju palaču. Sakupljene uzorke je ugradio u dvorište palače, gdje se danas nalazi Muzej grada Splita. Popisavši ugrađene spomenike, Marulić toj cjelini daje ime "Papalićeva zbirka".

Osnivanje ovog splitskog muzeja vezano je uz Gradsku biblioteku (danas Sveučilišnu knjižnicu) koja je utemeljena 1911. godine. Statut Biblioteke odobrilo je općinsko vijeće 1915. godine, a u njegovu drugom članku se određuje: "s Gradskom bibliotekom spojen je i Gradski muzej kao posebni odsjek ali pod istom upravom". Biblioteka je bila smještena u palači Bernardi, u kojoj se 1925. godine osposobljavaju dvije sobe za Muzej grada.

Kasnije se muzejsko odjeljenje odvaja 1945. godine od Gradske biblioteke i počinje samostalno djelovati pod imenom "Muzej grada u osnutku", a 1946. godine otvara javnosti u šest soba palače Bernardi, da bi 1948. godine dobio ime Muzej grada Splita. Već par godina kasnije, točnije 1950., u jednom dijelu Papalićeve palače, priređena je velika izložba posvećena 500. obljetnici rođenja Marka Marulića. Po završetku izložbe taj se prostor trajno ustupa Muzeju grada za njegov smještaj.

Palača obitelji Papalić, spomenik nulte kategorije, sagrađena u razdoblju gotike i renesanse, djelo je škole Jurja Dalmatinca. U tom prostoru je muzej 1952. godine otvoren za javnost, djelomičnim stalnim postavom. Skučen u sustanarstvu, u spomeničkoj građevini u kojoj se odvijala povijest grada, Muzej djeluje do 1983. godine, kada započinje program generalne sanacije i proširenja. Obnovljen, Muzej se otvorio javnosti 22. listopada 1992. godine, prvi put s cjelovitim stalnim postavom cjelokupne povijesti grada.

Postav Muezja grada Splita


Novi muzeološki program stalnoga postava broji otprilike 360 izložaka od ukupno 4600 predmeta. Muzej na najsuvremeniji način predočuje model gradskog muzeja, te ima važnu funkciju u promociji kulturnog identiteta Splita. Muzejske zbirke profiliraju se od 1950. godine godišnjim otkupima i darovnicama. Muzej posjeduje i vrijedan arhiv, te značajan bibliotečni fond.

Djelatnost muzeja


Muzej grada Splita je javna ustanova koja se bavi istraživanjem, sakupljanjem, čuvanjem, stručnom zaštitom, znanstvenom obradom i prezentiranjem kulturne baštine grada Splita.

Danas muzej predočava povijest grada, brine se o čuvanju izložaka i traganju za novima. Otvoren je za javnost i svake godine ga posjeti jako veliki broj gostiju.

Ukoliko dođete u Split, svakako trebate posjetiti i Muzej grada Splita. Stalni postav jako je bogat, a osim toga se svake godine priređuju posebne izložbe sa novim zanimljivim predmetima.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Muzej grada Splita
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala