Arheološki muzej u Zadru

# Arheološki muzej u Zadru

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Arheološki muzej u Zadru je osnovan 1832. godine kao drugi najstariji muzej u Hrvatskoj i jedan je od najstarijih u ovom dijelu Europe. Ponosni smo na zaista bogatu kolekciju izložbenih predmeta i sve zaljubljenike u povijest i kulturu pozivamo da nas dođu posjetiti.
U Arheološkom muzeju imamo izložene predmete iz rimskog doba i razne prapovijesne materijale iz vremena paleolitika, neolitika i metalnih doba, kao i arheološke ostatke iz vremena između 7. i 12. st. od kojih se najveći dio veže uz materijalnu i duhovnu baštinu Hrvata.

Arheološki muzej u Zadru specijaliziran je, i ima odjele: za prapovijesnu, antičku, srednjovjekovnu arheologiju, odjel za podmorska arheološka istraživanja, odjel za pedagoško-andragošku djelatnost, konzervatorsko-restauratorski odjel, knjižnicu i još neke druge. U njemu se nalazi i Muzej ninskih starina. Kao državni muzej – Arheološki muzej u Zadru pokriva područje Zadarske županije s otocima Rabom i Pagom.

Muzej ima stalni postav, restauratorsku i preparatorsku radionicu, te knjižnicu. U sklopu našeg muzeja nalazi se i Zavičajni muzej Benkovac.

Gdje se nalazi muzej?


Arheološki muzej Zadar smješten je u novosagrađenoj zgradi u središtu povijesne jezgre rimske Iadere. Nalazi se u blizini rimskog foruma i kapitolija, te glavne zadarske ulice Kalelarga. U neposrednom susjedstvu muzejske zgrade nalazi se romanička katedrala sv. Stošije, samostan i crkva sv. Marije sa Stalnom izložbom crkvene umjetnosti, te predromanička crkva sv. Donata.

Po vrijednosti fundusa i područja istraživanja jedan je od najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj. Svakako ga vrijedi posjetiti.

Arheološki muzej u Zadru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala