Gradska vrata – Kopnena vrata u Zadru

# Gradska vrata – Kopnena vrata u Zadru

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Zadar
11.07.2017. 10:43 dodajeIvan

Gradske zidine, utvrde i manje zgrade krase Stari grad u Zadru, a među povijesnim spomenicima svakako treba istaknuti i Gradska vrata.
Gradska vrata, ili Kopnena vrata u Zadru plijene pažnju i remek djelo su renesanse koja se u jednom povijesnom periodu „prošetala“ gradom.

Kroz gradske zidine probijena su mnoga vrata. Bilo ih je čak tridesetak, ali ih je do danas sačuvano svega osam. Kada ulazite u stari dio grada proći ćete kroz jedna od ovih vrata. Gradska vrata u Zadru najbolje svjedoče o bogatstvu povijesnih trenutaka koji vas čekaju u Starom gradu.

Blizu mosta na sjevernoj strani nalaze se neorenesansna Nova vrata. Probijena su za vrijeme talijanske vlasti nad Zadrom, a vode na Narodni trg i Kalelargu.

Vrata Svetog Roka otvaraju prolaz iz gradske luke prema gradskoj tržnici, a u blizini su nekada u srednjom vijeku bila i Vrata sv. Marije ili Vrata od arsenala. Nešto dalje, na mjestu ribarnice, sagrađena su bila i Klaonička vrata. Sva su ta vrata nestala kad se rušio srednjovjekovni zid i gradio renesansni u kojemu su do danas ostala samo Vrata sv. Roka. Odmah nakon izgradnje, 1570. godine, ta su vrata zazidana te su ponovno otvorena u 19. stoljeću kad im je unutrašnja strana dobila novi arhitektonski okvir.

Između trajektne luke u Zadru i gradske tržnice nalaze se Morska vrata. Ova vrata su poznata i pod imenom - Vrata sv. Krševana, prema obližnjoj crkvi posvećenoj tom zadarskom zaštitniku. Sagrađena su 1573. godine u čast pobjede kršćanske vojske nad Turcima u Lepantu. Iznad rimskog luka i vijenca, nalazi se velika renesansna ploča koja govori o Lepantskoj bitki, a nad njom je fini reljef sv. Krševana. Na vanjskoj strani vrata u gornjem je dijelu sačuvan arhitektonski okvir uokolo krilatog lava - simbola mletačke države.

Kopnena vrata – Stari grad


Kopnena vrata su izgrađena 1543. godine u lučici Foša, i tada su bila glavni ulaz u grad. Danas nam svjedoče o renesansnom utjecaju tog povijesnog perioda, i glase za jedan od najljepših spomenika iz doba mletačke vladavine u Dalmaciji.

Iznad vrata se nalazi trijumfalni luk sa prolazom za vozila i dva manja prolaza za pješake sa svake strane. Kopnena vrata krase razni prizori: gradski grb koji prikazuje sv. Krševana na konju, grb Mletačke Republike Vencije koji prikazuje lava sv. Marka i još neki drugi.

Dalje prema zapadu, na mjestu ranijih srednjovjekovnih vrata dolaze Vrata sv. Dimitrija. Ova vrata su dugo bila zazidana, te su otvorena tek 1873. godine. Neposredno uz Arsenal nalaze se i Lančana vrata, otvorena za vrijeme austrijske vlasti 1877. godine. To su ujedno i najmanja gradska vrata koja povezuju trajektnu luku s Arsenalom i Trgom tri bunara.

Spomenuli smo vrata u Zadru, u kratkim crtama, a za detaljan pregled i uživanje u detaljima iz povijesti pozivamo vas da dođete. Prošećite starom gradskom jezgrom i proživite neke zanimljive povijesne trenutke Zadra.

Gradska vrata – Kopnena vrata u Zadru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala