Vis što posjetiti

# Vis što posjetiti

Srednja dalmacija

Vis (otok)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Vis
09.06.2017. 15:52 dodajeIvan

Vis je grad u Hrvatskoj, na otoku Visu. Nalazi se u velikom i prirodno zaštićenom zaljevu, uvali Svetog Jurja, na sjeveroistočnoj strani otoka. Grad je okrenut prema Hvaru i dalmatinskom kopnu.
Gradska luka se nalazi uvučena na jugozapadnoj obali zaljeva, koji je zaštićen pomoću otočića Hosta i poluotoka Prirovo.

Visokim brdima grad je odvojen od plodnih polja na otoku, ali su ona ipak dobro iskorištena i predstavljaju osnovu gospodarskog razvoja ovog mjesta. Vinogradarstvo je značajna djelatnost otočana, ali se posljednjih godina vidi sve veći porast turističke djelatnosti.

Sve do sredine dvadesetog stoljeća glavni izvor prihoda stanovnicima ovog grada bili su njihovi vinogradi, odnosno proizvodnja vina. Danas je stanje malo drugačije, i većina obitelji se bavi uglavnom turizmom i srodnim djelatnostima.

Manji otoci u blizini Visa imaju veliki turistički potencijal. Tu mislimo na otočiće Budihovac i Ravnik.

Plaže Otok Vis

Malo o povijesti Visa


Prvo naselje na mjestu današnjeg grada zvalo se Issa, a osnovali su ga grčki kolonisti sa Sicilije još u IV. stoljeću prije Krista. Na tom mjestu se razvio grad Vis kakvog danas poznajemo. Antička Issa svojedobno je bila urbani i gospodarski centar ovog dijela Jadrana, te je poslužila kao baza za naseljavanje obližnjih dijelova dalmatinskog kopna. Od samih početaka je Issa je funkcionirala kao grad-država, i svoju je samostalnost sačuvala sve do I. stoljeća prije Krista, nakon čega postaje dio Rimskog carstva. Nakon toga Vis gubi na značenju, i tek se nekada spomene u srednjovjekovnim spisima i otkrivenim natpisima iz tog perioda.

Danas je Vis postao zanimljiv mnogima, i njegov pravi turistički procvat tek se očekuje. Iako će i danas ugostiti veliki broj gostiju, njegov potencijal za razvoj u tom smjeru je daleko veći.

Zanimljivosti sa Visa


Od svega što ste pročitali u tekstu iznad, možete zaključiti da je Vis vjerojatno najstarije gradsko naselje na tlu današnje Hrvatske. To je svakako zanimljiva činjenica, posebno ako znamo da je veliki broj gradova u Hrvatskoj jako duge povijest. Stari Grad na susjednom Hvaru star je 2400 godina, i on se još uvijek „bori“ sa Visom za titulu najstarijeg.

Vis je kroz svoju povijest imao dva odvojena dijela – Luke i Kuta, pa su mještani sagradili župnu crkvu, a kasnije i školu između naselja, da bi ih vremenom bolje povezali i spojili.

Od 1807. do 1815.g. Vis se nalazio pod Engleskom upravom, koji su sagradili sustav utvrda oko grada i nazvali ih po svojim vladarima i vojskovođama. Tako imamo utvrde Bentinck, George III. i Wellington.

Dosta o zanimljivostima i povijesti. Nastavit ćemo priču o Visu u smjeru turizma i turističkog razvoja grada i njegove okolice.

Turizam u Visu na otoku Visu


Vis je još uvijek nedovoljno otkriven, i tu leži sva čar ovoga mjesta. Unatoč jako dobroj posjećenosti, mogućnosti za turistički procvat mnogo su veće.

Otočani su uvidjeli dobre strane turizma, pa su s tim na umu preokrenuli svoj život u tom smjeru. Bogata ponuda, neistražena priroda i prelijepi krajolik pozivaju veliki broj gostiju svake godine. Unatoč činjenici da se grad nalazi na otoku, on je tek 1 sat i 10 minuta udaljen redovnom linijom od kopna. Do njega stižete iz splitske luke, ugodnom vožnjom i prekrasnim pogledom na obližnje otoke i otočiće.

Turistička ponuda prvenstveno dolazi iz bogate povijesti otoka, njegovih prirodnih ljepota i postojeće gastronomske ponude. Kažu gosti koji su bili na otoku „Nigdje se ne jede tako dobro kao na Visu!“

Kroz jedan kraći period Vis je bio otok na kojem je smještena jugoslavenska vojarna, i prostor u kojem su se krile vojne tajne. Nakon što je vojska napustila otok, na Visu je ostao veliki broj tunela i labirint koji i danas privlači mnoge turiste. Baš zbog takvog sadržaja ovdje će doći mnogi čak i izvan ljetne sezone. Military i caving izleti dio su posebne vrste turizma, i posebnih gostiju koji ne gledaju na godišnje doba i nije im važna temperatura mora ili okoline. Nekada zona ograničenog kretanja danas je mamac mnogima i od velikog je značaja za razvoj turizma na ovom otoku općenito.

Vis je svojom površinom zapravo malen otok, ali je jako bogat i sadržajniji od mnogo većih otoka. Naravno, nije u redu da ga uspoređujemo sa drugim otocima, jer svaki od njih ima što za ponuditi, ali želimo istaknuti da s obzirom na površinu Visa, ovaj otok nudi zaista mnogo. Ako želite posjetiti Vis, grad ili otok, svakako se potrudite proći neku organiziranu turu – koja će predstaviti zanimljivosti ovog mjesta.

Smještajni kapaciteti dostatni su za broj gostiju koji dolaze, a povećanjem tog broja naravno grade se i novi privatni smještaji. Ako poželite doći na otok, svakako pogledajte ponudu privatnih apartmana na Visu.

Gastronomska ponuda na otoku Visu


Kažu da se na Visu najbolje jede, barem što se tiče hrvatskog dijela Jadrana. Izjava je to koju mnogi rado izgovaraju, pa nemamo razloga da sumnjamo u njenu istinitost.

Zapravo postoji više razloga zbog kojih se Vis upisao na sami vrh gastronomske ponude na Jadranu. U nastavku ćemo se osvrnuti malo na tu temu, pa nastavite sa čitanjem.

Mnogi smatraju da podneblje posebno pogoduje gastronomskom običaju, doživljaju i kulturi kuhanja. Jedinstvena mikroklima otoka, te bogata i plodna viška visoravan i njena brojna polja, te najjača ribolovna zona na srednjem Jadranu, oduvijek su bili jamac kvalitete i raznovrsnosti ukupnog otočkog proizvoda.

Tradicija otoka je drugi dobar razlog ovako dobre kuhinje. Jednostavan način pripreme svježih sezonskih namirnica obilježio je cijelu dalmatinsku kuhinju. Stanovnici Visa takav način pripreme odveli su stepenicu više, pa će se višani pohvaliti specijalitetima kao što su: srdele na ražnju, svježe ulovljena i neočišćena lignja na žaru, pečene pomidore, balancane i tikvice. Sva ova jela dio su stoljetne ribarske tradicije i težačkog života na otoku.

Osim jednostavne pripreme hrane, važnu ulogu gastronomije na otoku imala je potreba za čuvanje hrane i namirnica. Domišljatost otočana omogućila je da se hrana iskoristi u potpunosti. Zbog toga danas imamo ukusne sušene, soljene i dimljene riblje specijalitete. Maštoviti recepti nastali su zbog potrebe u prošlosti, a danas su ponos stanovnika otoka, i nešto čime se s pravom diče.

Takva izoliranost odrazila se i na ljudima. Kao iskreni zaljubljenici druženja uz jelo, viški ugostitelji redom su otočani osebujnog karaktera. Međusobno su dobri prijatelji, koji su uvijek spremni pomoći jedni drugima, ali i dobro se našaliti uz večernja druženja. Lokali na otoku posebnog su karaktera, koji očarava zapravo mještane i njihovu gostoljubivost.

Vis što posjetiti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala