Zaton Šibenski što vidjeti

# Zaton Šibenski što vidjeti

Sjeverna dalmacija

Zaton (Šibenik)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Zaton Šibenski je tipično dalmatinsko naselje koje se nalazi 10-tak kilometara zapadno od centra grada Šibenika, na položaju 43° 47’ N i 15° 49’ E. Sazdan od starih i novih kamenih kuća, niknuo je na samom rubu istoimenog zaljeva u kanalu koje bočato Prukljansko jezero (koje je prirodno mrijestilište riba - brancina, cipala, jegulja…) povezuje sa Šibenskim zaljevom, stoga je more manje slano (pomiješano). Prekrasni pogled na uvalu i djelomično na mjesto pruža se sa šibenskog mosta.

Mjesto se nalazi u prekrasnoj uvali te je zaštićeno sa tri strane okružen brežuljcima. Uvala je okružena brežuljcima Rastovac (133 m), Križeva glava (102 m) i Glavica (147 m). Okosnicu gospodarstva čine poljodjeljstvo, ribarstvo i turizam.

Smješten je na regionalnoj prometnici. Mjesto je prometno izuzetno dobro povezano zračnim prometom (aerodrom Zadar 65 km i aerodrom Split 95 km), cestovnim prometom (priključci preko Šibenika i ulaza Pirovac na autocestu Zagreb - Split, do Zagreba 328 km, Zadra 74 km, Splita 95 km), pomorskim prometom (trajektnim lukama u Splitu 116 km, Zadru 70 km i Šibeniku 10 km) i željezničkim prometom iz Šibenika (10 km) za Zagreb i ostali dio svijeta.

Od centra Zatona 10 min ugodnog hoda promenadom udaljena je plaža "Zvizda" (betonirana, šljunak) te 15 minuta plaža "Šarina draga" (šljunak). Možete se kupati i sunčati skoro svugdje, a ukoliko se zaželite pijeska i slanog mora veoma blizu se nalaze turistički centri Šibenik (10 km) i Vodice (10 km) kao i turistički kompleks Solaris (12 km) gdje se mogu naći svi ostali subjekti prilagođeni zabavi i uzbuđenju. Također u blizini se nalaze Raslina sa Prukljanskim jezerom (6 km), Pirovac (21 km), Skradin (26 km), Murter (30 km), Primošten (37 km). Okolica je jako poznata i po povijesnim i kulturnim znamenitostima i po dva nacionalna parka Krka (21 km - jezera, slapovi) i Kornati. Obližnja mjesta, Primošten, Vodice, Pirovac i Trogir sa svojim diskotekama i noćnim barovima omogućuju turistima bolji noćni život. Za one koje žele pravu avanturu tu je bungee jumping sa Šibenskog mosta.

zaton šibenski

U Zaton se najlakše dolazi morskim putem. More je ovdje mirno i nikad ne iskazuje svoj bijes; ne šiba obalu, ne pjeni se, niti prijeti malim brodicama i kućama smještenim u samoj blizini obale. Za razliku od obale i mora na obližnjim otocima, uz zatonske obale teče nekoliko izvora. Slanost pravog mora osjeća se tek kod svjetionika na Jadriji, na razmjerno širokom ulazu u Kanal sv. Ante – ili izlazu, ovisno u kojem smjeru plovite. Kad nakon vijugavog tjesnaca ponegdje strmih, gotovo okomitih obala koje je izdubila Krka pred vama pukne slika Šibenika, do Zatona brod treba usmjeriti ulijevo, točno prema vitkom luku šibenskog mosta kojim su kasnih šezdesetih godina spojene strme kanjonske obale, a cesta u nepovrat odnijela živi brodski promet koji je Zaton povezivao sa Šibenikom. Kad se putnik nađe na obali, pogled mu se mora uspinjati uz obronke brežuljaka, sudarati s crvenim krovovima i zelenilom krošnji. Dugačke staze uz more, na kojima se ugodno možete šetati i ljeti i zimi, odražavaju mir i sklad ovog dalmatinskog mjesta. Lijepa je to šetnica tik uz more koja se proteže oko tri kilometra od uvale Dobri dolac do uvale Šarina draga.

U neposrednom zaleđu Zatona dobra su polja, vrtovi, vinogradi, maslinici i nasadi smokava, a mala je mjesna tržnica zajedno s ribarnicom na obali uvijek puna domaćih plodova, bez iznimke i posebna truda ekološki proizvedenih. Zahvaljujući svojim razvijenim djelatnostima Zaton ima bogatu gastronomsku ponudu: pršut, sir, janjetina, ribe, školjke, raci, kvalitetno maslinovo ulje i kvalitetno vino.

Velika figura sredozemne medvjedice (Monachus albiventer, morski fratar, morski čovik, did marin) postavljena je i ukrašava obalu u Zatonu. Učinjeno je to 1979. godine, kada je bila zaštitni znak Mediteranskih igara. Kada je 1979. godine na prostoru ispred nekadašnjeg poštanskog ureda u Zatonu trebalo sagraditi dio obalnog zida (rive), izvađen je iz mora veliki kameni blok, dijelom obrađen, dimenzija 150x120x55 cm. Gliboder ga nije mogao izvaditi i odnijeti kao ostalu građu. Na tom mjestu obala nije kamenita, već je to naplavljeno zemljište. Taj kamen mogao je biti KAMEN TEMELJAC TAVELIĆEVE KULE. Jedan ugao mu je odlomljen i ima pomalo nepravilan oblik. Drugih objekata ovdje nije bilo, a ni kula nije dosad bila pripisivana nijednom drugom vlasniku. Nakon vađenja iz mora kamen je prenesen nekoliko metara južnije od mjesta na kojem je pronađen. Na njega je postavljena figura Sredozemne medvjedice, koja je bila zaštitni znak Mediteranskih igara 1979.godine (u Zatonu se održavalo natjecanje u veslanju i kajaku).

Zaton Šibenik

Zaton je idealno mjesto za odmor, rekreaciju kao i izletnički turizam. Svake godine privlači sve više turista, prekrasna uvala u kojoj se mjesto Zaton i nalazi, izuzetno je mirna (daleko izvan buke) i pogoduje obiteljskim turistima. U mjestu ima dva marketa, pekara, pošta, ambulanta, bankomat, turistički ured, riblji restorani Porat i Feral, pet caffe barova, fast food, frizerski salon, salon za njegu lica i tijela, dječje igralište, sportsko igralište itd.

Najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do listopada. Temperatura u vrhuncu sezone (srpanj, kolovoz) može doseći i do 38°C (100°F) a temperatura mora doseže ugodnih 26°C (79°F).

Zbog izuzetno povoljnih prirodnih uvjeta u Zatonu je smještena i prirodna, kvalitetna veslačka staza sa pratećim sadržajima na kojoj su 1979. godine održane Mediteranske igre. Na toj stazi, već godinama, treniraju mnoge momčadi i reprezentacije te vrše pripreme za svoja nacionalna i međunarodna natjecanja, što ovom mjestu produžuje turističku sezonu (pripreme se održavaju izvan turističke sezone). Zlatni hrvatski olimpijci veslači Valent i Martin Sinković krenuli su sa pripremama za Olimpijske igre u Brazilu sa staze u Zatonu.

Zaton je tik uz Vatrogasni dom, školu, vrtić i knjižnicu 1. svibnja 2011. otvorio novo sportsko igralište koje je izgrađeno isključivo dobrovoljnim radom i prilozima, osobito vatrogasaca DVD-a Zaton te uz podršku Grada Šibenika, a 2015. je obnovljena zatonska balotana. Zaton se odlikuje i brojnim biciklističkim stazama, stazama za jogging i pješačenje pa i cross trčanje kroz prirodu. Postoje kilometri raznolikih staza, za svačije mogućnosti. Za rekreativce manje zahtjevne staze, staze za prave zaljubljenike u biciklizam i vrlo teške uspone. Ekstremni sportovi zadovoljit će „glad“ za adrenalinom i najizbirljivijima. Oko 70 posto staza su bijeli, poljski ili šumski putevi, dok su ostale asfaltirane. Najteže staze nalaze se na dijelu brda V. Vranik i Rasovač. Za dušu i srce, rekreativcima se preporučuju one najlakše staze koje vijugaju priobaljem – od Šarine Drage do Hangara (Dobri dolac).

Šibenik Zaton Dalmacija

U ljetnim mjesecima održavaju se razni koncerti, sportska natjecanja, takoder mjesto Zaton ima i proslavu fešte zaštitnika mjesta Sv. Roka koja se tradicionalno održava šesnaestog kolovoza. Fešta se održava u večernjim satima, na kojoj obično gostuju neki od estradnih zvijezda.

Zatonska večer - obično se održava krajem srpnja, početkom kolovoza. Program večeri koja uglavnom počinje oko 18.00 sati i traje otprilike dva sata sastoji se od učestvovanja raznih ekipa i individualnih natjecatelja. Natjecatelji, većinom mlađi naraštaj, natječu se u kategorijama: nošenje jaja u žlici, vožnja romobilom, skakanje u vreći i jahanje na magarcu. Stariji natjecatelji, odnosno muške i ženske ekipe, okušavaju se u potezanju konopa.

Redovito se godinama održavaju sportsko – zabavna turistička manifestacija PRUKLJANSKI GUŠTI (Skradin - Zaton - Raslina - Bilice) i glazbena manifestacija Klape na Vrulji.

Dođite vidjeti i uvjerite se u sve ljepote!

Zaton Šibenski što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala