Crkva sv. Barbare – Šibenik

# Crkva sv. Barbare – Šibenik

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Ako ste došli u Šibenik onda ste lako mogli vidjeti da je grad bogat povijesnim detaljima, kulturnim događanjima i njegovanom tradicijom.
Jedna od prepoznatljivih šibenskih starih građevina je svakako i crkva sv. Barbare. Nalazi se nedaleko od katedrale, s istočne strane, na prilazu starom glavnom gradskom trgu. Trag u današnje vrijeme nosi naziv Trg Republike Hrvatske, a nalazi se u Ulici kralja Zvonimira. Prvotno je crkva bila posvećena Sv. Benediktu, a zatim Sv. Nikoli jer je pripadala benediktinskoj opatiji Sv. Nikole koja je nekad bila smještena u šibenskom kanalu Sv. Ante, na mjestu gdje se danas nalazi tvrđava Sv. Nikole iz 16.st.

Danas je u crkvi sv. Barbare smješten Muzej crkvene umjetnosti koja se stoljećima stvarala u Šibeniku ili na nekim drugim mjestima odakle je naknadno dopremana.

Crkva Barbare Šibenik

Unutrašnjost crkve sv. Barbare u Šibeniku


Unutrašnjost crkve bogata je umjetničkim detaljima, posebno izgrađenim u drvu. Odmah pored glavnih vrata crkve smještene su dvije kapele, od kojih je jednu radio poznati šibenski majstor Ivan Pribislavić. U kapeli sa lijeve strane, na dva stupa, nalaze se kapiteli s uskim lišćem, reljefom Sv. Nikole koji drži jabuku i grbom obitelji Mihetić, donatora gradnje ove crkve. U desnoj kapeli, gdje je u 15.st. pokopan šibenski zlatar Stjepan Milogostić, postavljen je oltar Sv. Stjepana.

Stropne kasete (koje su na žalost skinute) oslikane su anđelima, a lijepa balustrada odvaja lađu crkve od svetišta u kojem se nalazi pozlaćeni drveni oltar.

Povijest crkve


Crkva je izgrađena u gotičkom stilu. Crkva je jednobrodna, a na njoj je radio i Bonino da Milano, koji je radio i na katedrali i kojemu se pripisuje skulptura u niši ponad portala.

Danas je u crkvici Sv. Barbare smješten Muzej crkvene umjetnosti. U njemu se čuvaju vrijedna umjetnička slikarska i skulpturalna djela, rezbarije u drvu i predmeti primijenjene umjetnosti, izrađeni u periodu od 14. do 18.st. u raznim stilovima, od romanike do baroka.

Izložbeni predmeti u Muzeju crkvene umjetnosti


Među svim izloženim predmetima posebno možemo izdvojiti triptih Sv. Barbare sa Sv. Nikolom i Sv. Grgurom iz 16.st., poliptih Blaža Jurjeva Trogiranina iz 15.st., te poliptih Djevice Marije sa svecima iz 15.st., djelo šibenskog majstora Nikole Vladanova koji se nekad nalazio na glavnom oltaru crkvice Sv. Grgura.

U posebnoj vitrini čuva se i najstariji izložak – Evanđelistar iz 11.st.

Tu su još izložene renesansne skulpture Sv. Petra i Sv. Jakova s pobočnog, sjevernog portala šibenske katedrale. Djelo su Jurja Dalmatinca, i smatraju se njegovim najboljim i najsnažnijim kiparskim dostignućima.

U vitrinama su izloženi i radovi velikog zlatarskog majstora Horacija Fortezze, koji je djelovao u Šibeniku u 16.stoljeća. Njegova djela predstavljaju minucioznost izrade, bogatstvo i raznovrsnost motiva i likova.

Pored svega što smo spomenuli, u crkvi se još nalazi i prekrasna ograda prezbiterija, te medaljon Sv. Barbare na bočnim vratima crkve.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Crkva sv. Barbare – Šibenik
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Gost L komentira
Stavili ste fotografiju katedrale, a ne crkve sv. Barbare! Teško mi se osloniti na vjerodostojnost sadržaja teksta, zbog ovakve greške...
Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala