Katedrala sv. Marko – Makarska

# Katedrala sv. Marko – Makarska

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Makarska
29.08.2017. 15:46 dodajeIvan

Dobro došli u Makarsku! Omiljeni grad u ovom dijelu Jadrana, i središtem Makarske rivijere.
Makarska je od davnina središte Makarskog primorja u svakom smislu. Makarska je upravno, političko, gospodarsko, kulturno i prosvjetno središte regije. Od sredine XX. stoljeća Makarska postaje i turističko središte, te žila kucavica turizma u središnjoj Dalmaciji.

Danas je to grad koji broji više od 15 tisuća stanovnika, a u sastav grada ulaze naselja pod Biokovom, Veliko Brdo, Puharići, Kotišina i Makar od kojega je nastalo ime Makarska. Makarska je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja. Privlačna je zbog svojih i prirodnih i klimatskih karakteristika. Može se pohvaliti raznolikom turističkom ponudom i posebno prepoznatljivom gostoljubivošću domaćina.

Opisat ćemo u nastavku katedralu sv. Marka u Makarskoj


Makarska konkatedrala sv. Marka evanđelista drugostolna je crkva Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nalazi se u Makarskoj, na vrhu Kačićevog trga. Sagrađena je u baroknom stilu, a gradnja objekta započeta je 1700-te godine na inicijativu makarskog biskupa Nikole Bijankovića. Na žalost, katedrala po planiranim nacrtima nikada nije do kraja dovršena. Godine 1756. posvetio ju je makarski biskup Stjepan Blašković.

Izgled katedrale


Pročelje crkve okrenuto je prema jugozapadu, a zvonik se vidi gotovo iz cijeloga grada. Na samom ulazu u konkatedralu, s desne se strane nalazi oltar u kojemu se čuvaju kosti sv. Klementa. On je zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije. Kosti ovog sveca dovezene su iz rimskih katakombi još davne 1725. godine. S lijeve strane nalazi se oltar Majke Božje, a nad njim jedan mali oltar Gospe od ružarija ili Majke Božje od krunice.

U katedrali se nalazi i Djevica s djetetom, oslikana u drvu, po karakterističnim obilježjima bizantske škole. Mali oltar, prema pričanju mještana, sagrađen je za vrijeme kuge 1815. godine. Drugi oltar na lijevoj strani jest oltar sv. Križa. On predstavlja kalvariju, a kipovi su u drvu izrađeni u prirodnoj veličini.

Za vrijeme velikog potresa koji se dogodio 1962. godine, katedrala je bila znatno oštećena. Tijekom obnove unutarnjega djela crkve napravljene su i značajne promjene. Glavni oltar je premješten u kapelicu presvetog sakramenta, pokraj katedrale, gdje je bio na početku. Taj najljepši oltar djelo je venecijanskih majstora. Nakon potresa 1962. godine oštećen je kor te su 1970. godine nabavljene nove orgulje, djelo slovenske tvrtke Jenko.

Upravitelj katedrale župnik je monsinjor Pavao Banić. Kanonici Zbornog Kaptola u Makarskoj su monsinjor Stanko Vrnoga i monsinjor Stipe Jerković. Svakodnevne svete Mise su u 7.00 i u 18.00 sati zimi a ljeti u 19.00h, Nedjeljne i blagdanske u 8.00,9.00,10.30 i 18.00 sati.

Katedrala sv. Marko – Makarska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala