Šibenik činjenice i što posjetiti

# Šibenik činjenice i što posjetiti

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Šibenik
02.10.2017. 10:08 dodajeJure K.

Šibenik Taxi
Ljepota je riječ koja uvijek može ići u istu rečenicu s prekrasnim Šibenikom. Nije to grad zanimljiv samo onima koji ga prvi put vide, nego iznova iznenadi i one koji njegovim ulicama hodaju svakoga dana, koji su ovdje rođeni i žive. Mnogi su rekli da je šibenski kanal jedinstven na svijetu. Pa zaista jest. Ako ga promatrate sa šibenske rive odmah se uvjerite o kakvom se prirodnom fenomenu radi i ne samo to. Pogled vam bježi još dalje i htjeli biste vidjeti sve. Otoke i svjetionike. Brodove koji plove. Pogledom ne možete zadovoljiti sve svoje želje. Jer toliko toga ima. Zlarin i Prvić dva su najbliža otoka Šibeniku i tamo ćete osjetiti dah mediterana, vidjeti stare kamene kuće, crkve. Borove i masline. Vrijedne ljude koji se spremaju u ribolov ili u polje. Žirje i Kaprije još su dalje. Prekrasne uvale i čisto more bijeg su od gradske vrućine, ali odličan izbor za izlet u jesen ili proljeće. Osim redovnih trajektnih linija, na šibenskoj rivi čekaju vas i šibenski taxi prijevoznici koji će vam ispuniti želju i prebaciti vas gdje god želite. Nemojmo zaboraviti ni svjetioniku na izlazu iz kanala i staru šibensku Jadriju koja je zadržala izvorni izgled i oblik identičan onome iz prošlog stoljeća kada je izgrađena i otvorena kao kupalište Šibenčana.

Šibenik zidine - Katedrala svetog JakovaVratimo se natrag u grad. Kupola katedrale sv. Jakova odmah će vam privući pažnju i potražit ćete put prema njoj. Možete kroz stari dio grada i kaleleargu ili rivom pa stepenicama gore. Juraj Dalmatinac svojim je rukama izgradio čudo, poznato danas u cijelom svijetu i zaslužno što se ime Šibenika nikada nije prestalo spominjati – Katedralu Sv. Jakova.

Na istom mjestu je i vijećnica, u blizini muzej i crkveni muzej. Šibenske crkve ostavština su velike i snažne povijesti grada. Tvrđave su četiri. Bogatstvo grada koje će biti iskorišteno još i bolje kada se žičarom i eskalatorom povežu, praktički u jedno. Barone je već uređen kao muzej i restoran za sve goste. Sv. Mihovil najljepša je europska pozornica, a u kanalu sv. Nikola službena je svjetska kulturna baština. Na Šubićevcu je još jedna, sv. Ivan koja će također biti obnovljena, uređena i otvorena za goste. Na sve tvrđavama koje možete obići u samo jedan dan rado će vas povesti voozači Šibenik taxi službe. I na sve od njih iz centra grada možete doći vrlo brzo.

Što posjetiti u ŠibenikuNa području Šibenika dva su nacionalna parka. Krka čiji slapovi, jezera, biljni i životinjski svijet privlače stotine tisuća, ako ne i milijune gostiju godišnje. Tu je u blizini drevni grad Skradin. Drugi nacionalni park su Kornati. Otoci, stijene, hridi, najljepše more. A na kopnu očuvana povijest i tradicija s minimalnim ali dovoljnim uplivima modernoga, u smisli smještaja ili ponekog restorana.Skradinski buk

Još su neka prekrasna mjesta u okolici. Šibenski taksisti kažu da najviše voze prema Primoštenu, Rogoznici. Šibenik je grad brojnih ljetnih festivala. Ali i Tisno na nešto više od 20 kilometara od centra Šibenika ljeti nudi ludu zabavu za mlade. Šibenski taksisti i u tom smjeru obavljaju veliku većinu posla.

Šibenik - Zemljipisni položaj i druge zanimljivosti

Šibenik je grad kulture, tradicije, sporta. Imena kao što su Dražen Petrović, Arsen Dedić. Pa više u povijest, Antun i Faust Vrančić. Teško ćemo ih nabrojati sve. Nitko od njih dok je bio živ nije prestao voljeti svoj Šibenik. A vole ga danas svi koji ovdje žive. A zavole ga oni koji ga barem jednom posjete.

Šibenik Solaris plaža


Šibenik Solaris Beach

Šibenik činjenice i što posjetiti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala