Lazareti u Dubrovniku – Stare zgrade i moderni klub istog imena

# Lazareti u Dubrovniku – Stare zgrade i moderni klub istog imena

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dubrovnik
01.09.2017. 09:20 dodajeIvan

Lazareti se nalazi u Dubrovniku, točnije nekih 300 metara daleko od zidina Dubrovnika. Riječ je o manjem kompleksu starih zgrada koje su povezane, a njihova svrha je bila da zaštite građane od mogućih bolesti za vrijeme Dubrovačke Republike.
Znamo da je Dubrovnik bio važan lučki grad, i da je primao putnike iz svih krajeva svijeta. Zbog toga je Veliko vijeće Dubrovačke Republike 27. srpnja 1377. godine donijelo odluku kojom se prvi put u svijetu uvodi karantena kao mjera zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti. Posebno se u to vrijeme strahovalo od kuge. Ova odluka objavljena je u takozvanoj Zelenoj knjizi (Liber viridis) pod naslovom Veniens de locis pestiferis non intret Ragusium nel districtum što u prijevodu znači „Tko dolazi iz okuženih krajeva, neka ne stupi u Dubrovnik niti na njegovo područje“.

U Lazareti su morali ući i domaći ljudi, kao i stranci koji dolaze iz kužnih krajeva. Provodili su u tom kompleksu 30 dana, da bi se vidjelo jesu li bolesni ili ne.

U odluci iz 1397. godine odlučuje se da stranci i njihovi brodovi ne mogu uplovljavati zapadno od Molunta niti istočno od Mljeta. Istom Odlukom se određuje karantena i to na otoku Mrkanu na kojem se u to doba nalazi franjevački samostan, te na Mljetu gdje je benediktinski samostan.

Zbog velike udaljenosti, ali i iz strateških razloga, karantena se u 15. stoljeću premješta bliže Dubrovniku. Početkom 15. stoljeća u Dubrovniku je postojao lazaret na Dančama. Za tu svrhu izuzete su 1430. godine neke kuće u gradskom perivoju Gradac, a od 1457. godine gradi se lazaret na Dančama i uz njega crkva. Dobra organizacija ovog lazareta omogućila je potpuno napuštanje karantene na otocima kraj Cavtata.

Godine 1533. počeo se graditi lazaret na Lokrumu. Premda je sagrađen veliki četverokutni lazaret, isti nije nikad dovršen niti upotrjebljen za karantenu. Krajem 15. stoljeća donesena je odluka o gradnji lazareta na Pločama. Početak gradnje lazareta na Pločama bio je 1590. godine, dok je gradnja završena 1642. godine. Trajanje karantene produženo je s trideset na četrdeset dana, a zdravstveni radnici takozvani kacamorti nadzirali su provođenje i poštivanje odredbi o karanteni.

Premještanje lazareta na Ploče označava prerastanje ove ustanove iz okvira pomorskog saniteta i u sanitarni kordon prema kopnu.

Današnji Lazareti i turistička ponuda mjesta


Danas ovo naselje pokraj Dubrovnika daje uvid u povijest grada, baš kao i svjetsku povijest – posebno ako se govori o pomorstvu i bolestima od kojih se strahovalo. Osim tog povijesnog okna, Lazareti je danas popularno turističko odredište i mjesto različitih kulturnih i glazbenih događanja.

Klub Lazareti jedan je od poznatijih i sadržajno bogatiji na ovom području. Posjećuju ga gosti iz čitavog svijeta, a zbog raznolikosti programa tu ima za svakoga po nešto.

Klub Lazareti danas predstavlja klubsku scenu integriranu u programe Art Radionice Lazareti. On djeluje kao dio neovisnog centra za kulturnu produkciju. Klub je smješten u povijesnoj karanteni Dubrovnika, protežući se istočno od Starog Grada podijeljen u dijelove za glazbu, teatar, radionice, umjetničku galeriju i druge zanimljive manifestacije i događaje.

Danas je ovaj dio predgrađa poznat po razvoju urbane kulture još od ranih 70ih godina prošlog stoljeća.

Danas u želji da privuče cjelogodišnju klubsku publiku, Klub Lazareti razvija mjesečne i tjedne programe događanja i partije, a tu su naravno i koncerti i live performansi.

Klub se sastoji od interaktivne pozornice i kombinacija je unutrašnjih i vanjskih prostora dubrovačkih Lazareta. Sastoji se od tri izdvojene etaže, unutrašnjeg prostora kluba, terase i plaže. Ulaz na plažu ima jedan od najatraktivnijih pogleda na povijesnu luku Starog Grada.

Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala