Dubrovački lukobran – Stjenovito kupalište podno zidina

# Dubrovački lukobran – Stjenovito kupalište podno zidina

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Dubrovnik
31.08.2017. 08:32 dodajeIvan

Porporela je najpoznatiji dio dubrovačkog starog grada i omiljeno je kupalište mnogima. Naziv Porporela izvedenica je latinske riječi purpure, što prevedeno na hrvatski znači umjetni niz grebena, školjića, stijena ili obala građena od niza grebena.
Porporela se u Dubrovniku spominje još davne 1367. godine pod nazivom porporaria, odakle je i došla izvedenica i današnji naziv Porporela.

Kako je započela priča o dubrovačkom lukobranu?


Sve je krenulo 1873. godine, po nalogu pomorsko-lučke uprave iz Trsta. Potreba za lukobranom evidentna je već tada, s obzirom da je Dubrovnik bio grad s jakom pomorskom trgovinom, ribarstvom i živio je od brodskog prometa.

Zanimljiv događaj se desio 1879. godine kada je jako olujno nevrijeme praćeno velikim valovima na Porporelu izbacilo kamen mase 3159 kilograma. Taj kamen je potom ugrađen u lukobran Kaše, a danas predstavlja svojevrsnu atrakciju i podsjetnik na snagu vremenskih prilika uz obalu i na otvorenom moru.

Porporela danas u turističkom kontekstu


Danas je Porporela omiljeno okupljalište mladih Dubrovčana i gostiju Dubrovnika. To je mjesto na kojem se organiziraju razni koncerti, pučke zabave i sportska natjecanja.

Najpoznatije sportsko natjecanje je vaterpolska Divlja liga u kojoj nastupaju amaterski klubovi dubrovačkih plaža i kupališta. Spomenut ćemo rezultat VK Porporela, kluba koji je bio pobjednik natjecanja u sezoni 2007. godine.

Najpoznatija pučka zabava na lukobranu je "Noć Porporele" a sav prihod sa zabave namijenjen je u humanitarne svrhe.

Stjenovito kupalište u Dubrovniku – Porporela


Ispod zidina Starog grada nalazi se Porporela. Ovo mjesto možemo opisati kao stjenovito kupalište koje se nalazi u samom starom gradu. Kupalište se nalazi iza stare gradske luke, što daje jednu posebnu čar kupačima i predivan pogled na dolazeće i odlazeće brodove.

Lukobran na Porporeli izgradila je Austro-ugarska, a radovi su počeli 1873. godine.

Ovdje se većinom kupaju domaći, no usude se i turisti doći da osjete lagano uzbuđenje, usudili bi se napisati i lagani nalet adrenalina. Često se tu igraju utakmice popularne vaterpolske Divlje lige. Navečer se na plaži mogu čuti lagani tonovi ugodne glazbe, a zanimljivo da na njoj kupača ima tijekom cijele godine, čak i zimi kada je lijepo vrijeme i ne pada kiša. Mjesto je poznato po svojoj romantici, posebno u večernjim satima.

Posebno je ovo mjesto u povijesti Dubrovnika, ali i srcima njegovih stanovnika. Godinama je ova kamena zaštite gradske luke postala omiljeno šetalište Dubrovčana i posjetitelja Grada. Atrakcija je u kojoj danas mogu uživati mnogi, svi oni koji posjete Dubrovnik.

Dubrovački lukobran – Stjenovito kupalište podno zidina
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala